"Yabancıların Türkiye algısını iyileştireceğiz"

"Yabancıların Türkiye algısını iyileştireceğiz"
Başbakan Yardımcısı Şimşek:- "Türkiye'nin 2016-2019 arasında hem yapısal reformlarını gerçekleştireceğiz hem performansını yükselteceğiz hem de algısını iyileştireceğiz"- "Çin, çok büyük bir pazar. Çin'in altyapı konusunda büyük iddiası var. Aynı zamanda

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL/ZEYNEP AKYIL - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik bakışlarına ilişkin, "Nasıl ki 2002-2007 arasında Türkiye'nin performansı da algısı da iyileştiyse, inşallah 2016-2019 arasında hem yapısal reformlarımızı gerçekleştireceğiz hem performansımızı yükselteceğiz hem de algımızı iyileştireceğiz" dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik performans açısından bakıldığında Türkiye'nin, ön yargılı kesimler bir yana, bütün uluslararası platformlarda hala bir başarı hikayesi olarak görüldüğünü ifade etti.

Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda Türkiye'nin 2003 yılından bu yana gelişmekte olan ülkeler ortalamasından daha iyi bir performans sergilediğinin altını çizen Şimşek, reform programı açısından da G20 ülkeleri arasında en kapsamlı yol haritası olan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Şimşek, bütün bunlara rağmen Ortadoğu'daki gelişmeler ile içeride ve dışarıda Türkiye aleyhine propaganda yapanlar nedeniyle ülkeye ilişkin algıda bir miktar kötüleşme yaşandığını dile getirerek, "Bunu görmek lazım. Maalesef Avrupa Parlamentosundan tutun ABD'deki kongreye kadar birçok kesim, onların nezdinde ciddi dezenformasyon çabası içerisinde. Türkiye'nin sorunları yok mu? Var tabii ama hangi ülkenin sorunu yok ki" diye konuştu.

- "Türkiye dünyaya bir insanlık dersi veriyor"

Türkiye'nin pozitif unsurlarının ihmal edilerek olumsuz unsurların cımbızlandığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye bugün, dünyanın yükünü alıyor. 3 milyon Suriyeli ve Iraklı'ya kucağını açmış. 'Of' bile demeden, dünyaya bir insanlık dersi verircesine her türlü fedakarlığı yapıyor. Başka bir ülkeye 300, 500 kişi giderken havaalanında karşılama görüntüleri, muazzam bir reklam. Biz zaten her gün bunu yapıyoruz. Bütün bu çabalara rağmen problemimiz var ama bunları başkalarını suçlayarak değil daha çok çalışarak çözmemiz lazım. Nasıl ki 2002-2007 arasında Türkiye'nin performansı da algısı da iyileştiyse biz inşallah 2016-2019 arasında hem yapısal reformları gerçekleştireceğiz, hem performansımızı yükselteceğiz, hem de algımızı iyileştireceğiz. Başka yolu yok. İlkeli duruş devam etsin, performans güçlü olsun eninde sonunda herkes bunu görecektir."

- "Çin mükemmel bir partnerimiz olabilir"

Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilere de değinen Şimşek, Çin'in şu anda satın alma paritesine göre dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

Çin'in önemine dikkati çeken Şimşek, "Maalesef uzun yıllar biz Çin'i, Hindistan'ı ihmal etmişiz, son derecede yanlış yapmışız" diye konuştu.

Söz konusu ülkenin gelecek on yıllarda önemli oranda sermaye ihraç edeceğinin altını çizen Şimşek, "Çin, çok büyük bir pazar. Çin'in altyapı konusunda büyük iddiası var. Aynı zamanda modern İpek Yolu'nu canlandırma çabası içerisinde. Bütün bu boyutları ile Çin, bizim mükemmel bir partnerimiz olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin altyapıda kaynağa ihtiyaç duyduğunu, Çin'in ise kaynağa sahip olduğunu anlatan Şimşek, "Biz Asya ile ticareti geliştirmek istiyoruz. Modern İpek Yolu'nu Çin kurguluyor, orta koridoru biz inşa ediyoruz. Çin ile bu konuda mükemmel bir işbirliği anlayışı var" ifadelerini kullandı.

- "Hiçbir ülkenin iç işlerine karışmayız"

Türkiye'nin rahat bir şekilde, Çin'in, Avrupa ve Ortadoğu'ya yönelik üretim ve lojistik üssü olabileceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Niye olmuyor? Aslında çok güzel gelişmeler var fakat Çin'in bazı konularda kaygıları var. Biz prensip olarak hiçbir ülkenin iç işlerine karışmıyoruz. Biz nasıl ki başkalarının PKK ve PYD terör örgütünü desteklemesini hazmedemiyorsak, hiçbir başka ülkeye yönelik de bizim terör eylemlerini, şiddeti tasvip etmemiz, buna zemin hazırlamamız asla ve asla mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla Çin'in o konuda kaygıları var. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız geçen sene Çin ziyaretinde, çok net olarak Çin'e yönelik Türkiye kaynaklı hiçbir tehdide, asla ve asla hiçbir faaliyete izin vermeyeceğimizin altını çizmiştir."

- "Asya'yı ihmal etme gibi bir lüksümüz olamaz"

Çin'de yakın zamanda gerçekleştirilen G20 toplantısına da değinen Şimşek, dünya ekonomisinin büyük bir krizle karşı karşıya olmamasına karşın arzulanan performansı ortaya koyamadığına dikkati çekti.

Türkiye'nin dönem başkanlığında yatırımları önceliklendirilmesinin ön plana çıkan konular arasında yer aldığını hatırlatan Şimşek, Çin'in de yatırımlar konusunda iddialı olduğunu söyledi.

Terörizmin finansmanının da toplantıda konuşulduğunu kaydeden Şimşek, bu konuda G20 düzeyinde güçlü işbirliği mekanizmalarını tartıştıklarını dile getirdi.

Temmuz ayında yapılacak ikinci toplantıda eylül ayında yapılması beklenen G20 Liderler Zirvesi'ne yönelik hazırlığın tamamlanacağını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Asya ve Çin ile ilişkilerin uzun süredir ihmal edilmiş olmasının büyük maliyetleri var. Bugün Avrupa uzun süreli durgunluk içerisinde, Ortadoğu kaos içerisinde, biz de dış ticarette zorlanıyoruz. Mesela Endonezya bizim için çok önemli bir ülkedir. Geleceğin en büyük ülkelerinden birisi olacaktır. Hindistan öyledir, Çin zaten öyle. Bizim bu bölgeyi ihmal etme gibi bir lüksümüz asla olamaz ve bizim çok hızlı bir şekilde, kamu ve özel sektör bir seferberlik anlayışıyla, Asya'yı yeniden keşfetmemiz, oralardan ticaret, yatırım çekme çabasına girmemiz lazım."

- "Rusya düşmanımız değil"

Rusya ile ilişkilere dair de konuşan Şimşek, iki ülke arasında ticari ilişkilerde yaşanan gerilemenin sadece uçak krizinden kaynaklanmadığını dile getirdi. Şimşek, söz konusu krizden önce de Rusya'ya ihracatın, petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi neticesinde Rusya ekonomisinin küçülmesi nedeniyle yüzde 35'in üzerinde düştüğünü kaydetti.

Türkiye ile Rusya'nın iki komşu ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, "Rusya bizim düşmanımız değil. Biz diğer komşularla olduğu gibi iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz çevremizin bir istikrar havzası olmasını istiyoruz. Çevre ne kadar istikrarlı, müreffeh ise o kadar iyidir. Güzel bir mahallede yaşadığınız zaman sizin de yaşam kaliteniz daha iyi olur" dedi.

İki ülke arasında Suriye ve diğer bazı konularda fikir ayrılıkları olabileceğini dile getiren Şimşek, "Her konuda anlaşmak sorunda değiliz ama biz Rusya'yla ilişkilerimizi yapıcı bir şekilde, rasyonel bir zeminde bir götürmek istiyoruz. Rusya'ya ilişkin bir husumetimiz yok, olamaz da zaten" diye konuştu.

Rusya'nın Türkiye'nin önemli bir ticari partneri ve komşusu olduğuna işaret eden Şimşek, Rusya'nın, Türkiye'nin yapıcı yaklaşımını takdir edeceğine inandığını sözlerine ekledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.