Yağış ve nem kaynaklı hastalıklara dikkat!

Yağış ve nem kaynaklı hastalıklara dikkat!
Konya Ovası'nda, kuraklık riskini ortadan kaldıran ve rekolte beklentisini artıran yağışlar yüzleri güldürürken bazı hastalık risklerini de beraberinde getiriyor. Yetkililerden hastalıklara karşı tedbir ve zamanında ilaçlama uyarısı yapıldı.

Konya Ovası'nda, kuraklık riskini ortadan kaldıran ve rekolte beklentisini artıran yağışlar yüzleri güldürürken bazı hastalık risklerini de beraberinde getiriyor. Yetkililerden hastalıklara karşı tedbir ve zamanında ilaçlama uyarısı yapıldı.

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda çiftçilerin yüzünü güldüren nisan ve mayıs aylarında düşen yağmurlar, bu sezon için kuraklık riskini ortadan kaldırırken rekolte umutlarını arttırdı. 2, 2 milyon hektarlık ekim alanında üretim yapılan ovadaki yağmur bereketle birlikte bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Yoğun yağışlı kapalı ve sıcak hava hem hububatta hem de baklagillerde bazı hastalık tehditlerini de ortaya çıkardı. Şu ana kadar yaygın olmasa da bazı bölgelerde buğdayda sarı pas, arpada çizgili yaprak lekesi, nohutta antraknoz gibi hastalıklar tespit edildi. Yetkililer hastalıklara karşı zamanında ilaçlama uyarısında bulunuyor

BUĞDAYDA ‘SARI PAS’, ARPADA ‘ÇİZGİLİ YAPRAK LEKESİ’

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri, sahada inceleme ve kontrollerine devam ediyor. İl Müdürlüğü yetkileri buğdayda “sarı pas” hastalığı ve arpada “çizgili yaprak lekesi” hastalığı görülmeye başlandığını da açıklayarak üreticileri uyardı. Yetkililerden üreticilere “Çiftçilerimizce hububat alanları kontrol edilerek, hastalık riskine karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile koruyucu amaçlı ilaçlama yapılması gerekmektedir. Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (yüzde 90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir” uyarısı yapıldı.

NOHUTTA ‘ANTRAKNOZ’

Nohut ekili tarım arazilerinde verim ve kalite kayıplarına neden olan nohut antraknozu hastalığının görüldüğün ifade ededen yetkililer “Çiftçilerimizin nohut antraknoz hastalığı ile ilgili tedbirleri almaları ve bu hastalığa karşı koruyucu mücadele yöntem lerini uygulamaları gerekmektedir. Hastalığın kimyasal mücadelesi, tohum ilaçlaması ve yeşil aksam ilaçlaması olarak yapılmaktadır. Tohum ilaçlaması tohum ekiminin yapılacağı gün uygulanır. Yeşil aksam ilaçlamasına ise günlük ortalama sıcaklığın 10 derece nemin en az yüzde 80 olması durumunda başlan ması gerekir. İklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama aralıklarla yapılır. İlaçlamanın yapıldığı gün yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama tekniği olarak yeşil aksam ilaçlamasında bulaşmalar genellikle yaprak altlarında olduğu için yaprakların alt yüzeyleri ve bitkinin tümünün ıslanacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Üreticilerimiz, hastalık mücadelesi ile ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek bilgi alabilirler” denildi.

KIRKGÖZ: ÇİFTÇİLERİMİZİN ÇOK TEDBİRLİ VE DİKKATLİ OLMALARI GEREKİYOR

Konya Bölgesinin kapalı havza olmasından kaynaklı tarım arazilerinde yağışa ihtiyaç olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Burak Kırkgöz, hububat için gerekli olan yağışın, baklagillerde hastalığa sebep olabileceğine dikkat çekti. Çiftçilerin zamanında ilaçlama yapması gerektiğini belirten Burak Kırkgöz, “Konya Bölgesi kapalı havza olduğu için yağışlar çok önemli. Özelikle nisan-mayıs yağışları bizim için büyük önem arz ediyor. Hububat ürünleri için yağış gerekli. Hububatın yanı sıra baklagiller grubunun; fasulye, nohut, mısır ve pancar ekimi bu dönemde yapılıyor. Özellikle nohutta kök çürüklüğü dediğimiz hastalık var. Bu hastalığın nedeni fazla yağış ve sulamadan kaynaklı oluyor. Bunun için çiftçilerimizin çok tedbirli ve dikkatli olmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz zamanında gerekli ilaçlamaları yapılmalılar” diye konuştu.

‘BAKTERİLERİN EN SEVDİĞİ HAVA ŞARTLARI

NEMLİ VE SICAK HAVALARDIR’

Yağmurdan sonra açan güneşli havanın toprakta bakteri oluşumuna neden olduğunun altını çizen Burak Kırkgöz, “Bu dönemlerde yağan yağışlar ve akabinde gelen sıcak hava bitkilerde hastalık etmeninin artmasına neden oluyor. Topraktaki bakterilerin en sevdiği hava şartları nemli ve sıcak havalardır. Bu hava şartlarında genellikle bütün ürünlerde mantar hasatlıklarına rastlıyoruz. Tabii fasulye nohut bu tarz hastalıklara karşı biraz daha dayanıksız. Dayanıksız oldukları için bu hastalıkların getirdiği problemler bitkilerde daha sık bir şekilde rastlanabiliyor” şeklinde konuştu.

3-burak-kirkgoz.jpg

İLAÇLAMA VE ARA ÇAPA TAVSİYE EDİLİYOR

Çiftçilere erken ilaçlama konusunda uyarıda bulunan Burak Kırkgöz, şunları kaydetti: “Bunula ilgili olarak çiftçilerimizin erken dönemde gerekli ilaçlamaları yapmaları gerekiyor. Yağışlar ilaçlamaya engel teşkil edebiliyor. Yağış durduktan hemen sonra ilaçlama yapmalarını hatta imkân var ise ara çapalama yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü çapalama işlemiyle toprak hava alır. Hava alan toprakta nem oranında düşme yaşanıyor. Bu düşmeyle patojen veya hastalık etmenlerinin biraz daha azaldığını görüyoruz. Çapalama işleminin ardından yapılacak ilaçlama ile bitkilerin tekrardan sağlıklarına kavuştuklarını görüyoruz. Bölgede bulunan ziraat mühendisi arkadaşlarımda sürekli sahada gezip çiftçilerimize bu konuda gerekli uyarılarda bulunuyorlar. Ziraat mühendisinin olmadığı bölgelerde çiftçilerimiz bizimle iletişime geçerek ziraat mühendisi arkadaşlarımızdan yardım talebinde bulunabilirler.”

KONYA OVASI’NIN YAĞIŞA İHTİYACI VAR

Yağışların az ya da fazla olmasının etkilerine dikkat çeken Burak Kırkgöz, “Her şeyin eksiği ve fazlası zarar oluyor. Şu anki yağışılar bazı ürünler için zarar getiriyor olabilir. Ama bu yağışlar hububat ürünlerinin çok ihtiyacı olan bir şeydi. Özellikle Konya Ovası buğday deposu olarak biliniyor. Kıraç alanda yetiştirilen hububat için gerekli olan yağışlardı. Biz bu dönemlerde yağışların devam etmesini istiyoruz. Yağışların fazla olmasından kaynaklı hastalıkların tedavi edici ilaçları bulunuyor. Sadece çiftçilerimiz erken dönemde ilaçlama yapma konusuna dikkat etmeliler. İlaçlama konusunda çok geç kalınmamalı yoksa ilaçlamada fayda etmeyebiliyor” dedi.

1.jpg

AĞRALI: YAĞIŞLARDA AĞAÇLANDIRMANIN ÖNEMİ BÜYÜK

Yağışlardaki verimin bölgeye ve ürünlere göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, “Özellikle nisan-mayıs aylarının bol yağışlı geçmesi tarım arazileri için elhamdülillah çok iyi oldu. Çiftçilerimiz özellikle baklagiller grubundan olan; nohut ve fasulye gibi bitkilerin ilaçlamasına dikkat etmeli. Nohutların, kök çürüklüğü dediğimiz hastalığa karşı korunması gerekiyor. Beyşehir ilçemizde ağaçlandırmanın olması bu hastalığı önleyebiliyor. Ama ağaçlandırmanın yetersiz olması bu hastalığın artış sebebi olabilir. Hububatta kardeşlenme dediğimiz olay gerçekleşti. Hububat ürünlerinin suya ihtiyacı çok oluyor. Çiftçilerimiz yağış sonrasında ilaçlamaya dikkat etmeli” ifadelerine yer verdi. •Pakize Şengül

4-mustafa-agrali-001.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.