Yağışlar Beyşehir Gölü'nü doldurmadı

Yağışlar Beyşehir Gölü'nü doldurmadı
Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, geride kalan kış mevsiminde yağan kar ve yağmur sularının, bu yıl ilkbahar mevsimi itibariyle Beyşehir Gölü’nü doldurmaya yetmediğini söyledi.

Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, geride kalan kış mevsiminde yağan kar ve yağmur sularının, bu yıl ilkbahar mevsimi itibariyle Beyşehir Gölü’nü doldurmaya yetmediğini söyledi.Tan,  Konya Ovası'nı besleyen Beyşehir Gölü'nün su seviyesinin geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sebebiyle önemli ölçüde düştüğünü anımsattı.

Göl kıyılarında gözle görülür bir azalma yaşandığını ifade eden Tan, şunları söyledi:

"Geçen yıl Türkiye olarak çok kurak bir yıl yaşamıştık. Kuraklığa bağlı olarak tarımsal alanlarda artan su ihtiyacını karşılayan Beyşehir Gölü'nde de su seviyesi gözle görülür şekilde düşmüş, kıyılarda onlarca metre çekilmeler yaşanmış, buna bağlı olarak yer yer balçık ve bataklığı andıran görüntüler ortaya çıkmıştı.

Bu yıl ise geride kalan kış sezonunda yağış yönünden bol ve bereketli bir dönemi geride bıraktık. Özellikle bölgemizdeki yoğun kar yağışı, bu yıl göl havzasının eski güzel günlerine dönüşüyle ile ilgili umutlarımızı yeşertmişti. Ancak, Mayıs ayına girdiğimiz bu günlerde, yağışlı döneminde gölü arzu ettiğimiz ölçüde doldurmaya yeterli olmadığına tanıklık ediyoruz.

- Göldeki su seviyesi eski günlerinde değil

Beyşehir Gölü kıyıları hala sularla buluşmuş değil. Ancak, dağlardaki eriyen kar suları, gölün gelir kaynağı durumundaki akarsulardan gelen sularla birlikte yaz dönemine kadar doluluk oranının daha da yüksek seviyelere ulaşmasını umut ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız ölçümlerde, bu yılki yağışların göl su seviyesini 50 santim yükselttiğini belirledik. Ancak, göldeki su seviyesi durumuna ilişkin verilerin özellikle geçtiğimiz yılla mukayeseli olarak DSİ tarafından da kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz. Bu şekilde tabloyu net olarak görme imkanı bulmuş olacağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.