Yahudilerin Hamursuz bayramı başladı

Yahudilerin Hamursuz bayramı başladı
Yahudilerin Mısır topraklarında 211 yıl süren esaretten kurtularak özgürlüklerine kavuşmalarını anlatan Hamursuz Bayramı (Pesah), gün batımıyla birlikte başladı- İsrail polisi, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin genellikle arttığ

KUDÜS (AA) - Yahudilerin Mısır topraklarındaki esaretten Hazreti Musa önderliğinde kurtularak özgürlüklerine kavuşmalarını kutladıkları Hamursuz bayramı (Pesah), gün batımıyla birlikte başladı.

İsrail'de en önemli bayramlar arasında yer alan ve İbrani takvimine göre 29 Nisan Cuma akşamı gün batımıyla sona erecek olan Hamursuz bayramı süresince her yıl olduğu gibi resmi tatil ilan edildi. Bayramı kutlamak için yurt dışından da çok sayıda Yahudi İsrail'e geldi.

- Mayalı ekmek yemek haram

Pesah veya Fısıh olarak da bilinen bu bayram Yahudilerin Mısır'da Firavun'dan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunu mayalanmaya bile fırsat bulamadan ülkeyi hızla terk etmek zorunda kalmaları nedeniyle Hamursuz olarak adlandırılıyor. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz bayramı boyunca "Matza" adındaki mayasız ekmeği yiyor.

Yahudilerin Mısır'dan kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek "Matza" da bayramın sembolü olarak olarak kabul ediliyor. Bayram boyunca normal ekmek yemek ise Yahudi şeriatına göre haram olarak nitelendiriliyor.

Bu sebeple bayramın başlamasına saatler kala Kudüs'ün dindar Yahudi mahallerinde ateşler yakılarak, mayalı hamurdan yapılan ekmek ve diğer gıda maddeleri imha edildi.

- Mısır'dan kaçış hikayesi anlatılıyor

Hamursuz bayramında aile üyelerine, özelliklede çocuklara soru sordurtmaya yönelik ritüeller var. Böylelikle Yahudilerin atalarının başından geçenlerin, bayramın ilk iki gününde tüm aile üyelerinin bulunduğu sofrada yeni nesle aktarılması amaçlanıyor. Sofradaki her yiyecek bir olayı simgeliyor ve bununla Yahudi tarihindeki Mısır çıkışına dair hikayeler anlatılıyor.

- Filistinlilere Aksa yasağı

Öte yandan İsrail polisi, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin genellikle arttığı Hamursuz bayramı öncesi bazı Filistinli gençlerin Aksa'ya girişini 15 günlüğüne yasakladı.

Kudüs ve Mescid-i Aksa Bilgilendirme Merkezi isimli Filistin insan hakları kuruluşu tarafından yapılan yazılı açıklamada, son birkaç gün içerisinde gözaltına alınıp serbest bırakılan 20 Filistinli gence, 15 gün boyunca Aksa'ya girişlerinin yasak oluğunun tebliğ edildiğini belirtildi.

Ayırca, Gazze'den cuma günleri Kudüs'e gelmesine izin verilen bazı 60 yaş üstü Filistinlilere de bu hafta izin verilmedi.

İsrail ordusu da Gazze'ye açılan tüm sınır kapılarının bayram boyunca acil durumlar haricinde büyük oranda kapalı olacağını duyurdu. İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld de bayram boyunca önlemlerin arttırıldığını, özellikle de Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün eski şehir bölgesinde ekstra polis gücünün görevlendirildiğini açıkladı.

Yahudi yerleşimcilerin kendi dini bayramlarında Mescid-i Aksa'ya baskınlarını arttırması, Filistinlilerle İsrail güçleri arasında gerginliğe, zaman zaman da çatışmalara yol açıyor.




Yahudilerin Hamursuz bayramı başladı

Yahudilerin Hamursuz bayramı başladı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.