Prof. Dr. Mehmet Fidan

Prof. Dr. Mehmet Fidan

Yalancının Mumu

Yalancının Mumu

   Yalan toplumu kemiren en önemli sosyal bir hastalıktır. Çocuklar arasındaki kavgaya neden olan yalan akrabaları da zehirler. İş yaşamında kişileri birbirine düşürebildiği gibi aynı zamanda ailede mutluluğun en önemli düşmanıdır.
  Boşanmaların artışındaki sinsi düşman olarak yalan çıkar karşımıza. Politik kavgaların temel nedeni de yalanlardır. 

    İddia sahibi kişiler yalana inanmaya da yalan söylemeye de daha yatkındırlar. İnançlarını ateşli biçimde savunan, sonra fikir değiştiren, fikir değiştirdikten sonra sanki hiç öyle bir geçmişleri olmamış gibi yeni inançlarını çok yüksek sesle haykıran, kendileri gibi düşünmeyenleri ihanetle suçlayan insanlar aramızda eksik değil. Hepimiz yanılabiliriz, ama iddiacı kişiler yanılgılarını fanatikçe savunurlar ve başkalarını inandırmak için söylenecek yalanları meşru görürler.

Yapılan bir araştırmaya göre en popüler yalan “telefonum çekmiyordu”. Araştırma sonucuna göre bir insan her gün ortalama dört yalan söylüyor. Ankete katılan 6 erkekten biri en çok kız arkadaşları ya da eşlerine yalan söylediklerini itiraf etmiş. Kadınların yüzde 40′ın dan fazlası ise aldığı kıyafetlerin gerçek fiyatı hakkında doğru bilgi vermiyor. İnsanların yüzde 75′i kadınların daha iyi yalancı olduğunu düşünüyor. Araştırma erkeklerin yüzde 58′inin kadınlarınsa yüzde 46′sının yalan söylerken yakalandığını gösteriyor.

İŞTE EN POPÜLERLERİ
 Telefonum çekmiyordu
 Üzerimde nakit para yok
 Her şey yolunda
 Çok güzel görünüyorsun
 Seni gördüğüme sevindim
 Seni arayacağım
 Biz sadece yakın arkadaşız
 Yakın zamanda görüşmeliyiz
 Yoldayım
  Onu giyince büyük durmuyor

 

    Yalan, gerçekte var olan bir şeyin aksini iddia etmek ve başkasını aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen sözdür. İftira da aslında yalanla yakın anlama gelmekle beraber, kısmen de ondan farklıdır. Yalandan daha özel bir anlamı olan iftira, bir kimseye asılsız bir şekilde suç, günah veya kusur sayılabilecek bir sözü, davranışı veya özelliği isnat etmektir.

   Kur’ân yalan söylemeyi haram kılmıştır. Sıdk, yani doğruluk ise Kur’ân’ın, Allah’a imandan sonra birinci derecede emri olan bir davranıştır. Yalan söylemek büyük günah olduğu gibi, bilhassa din hususunda yalan söylemek, inanmadığı halde inandığını söylemek günahı katmerleştirir. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: “Allah’ı ve müminleri güya aldatmaktadırlar. Hâlbuki onlar yalnız kendilerini aldatırlar da farkında bile olmazlar. Onların kalplerinde nifak hastalığı vardır. Ayetler peş peşe inip İslâm inkişaf ettiği halde inanmadıklarından, Allah da onların hastalıklarını arttırmıştır. Âyetlerimizi yalanlayıp durmaları yüzünden onlara pek acı bir azap vardır.”

Yalancının mumunu söndürmenin en etkin 10 yolunu sizlerle şöyle paylaşabilirim.

  1. Yalan söyleyenin sağ göz sürekli kırpılır.
  2. Yalan söyleme sırasında kaşınma eğilimi başlar ve bilinçsiz bir şekilde kaşınma havasına girerler.
  3. Sızlanma ve olumsuz düşüncelerle ortamdan sıkılırlar.
  4. Yalan söylerken detay vermekten kaçınırlar.
  5. Yoksa bana inanmıyor musun? Sorusunu tekrar tekrar cümle içerisinde kullanırlar.
  6. Konuşurken uzun cümleler kurarlar.
  7. Konuyu değiştirince rahatlama gösterirler. Konuyu başka yerlere çekerek konuşunuz ve yalan söyleyende gevşeme başladığını göreceksinizdir.
  8. Yalan konuşan mutlaka bir nesneyi tutma veya bir şeylerin arkasına sığınma ihtiyacı duyarlar. Göz teması asla kurmak istemezler.
  9. Yalan söylediği konuyu tekrar tekrar soru şeklinde sorarsanız mutlaka açık verirler.
  10. İyi dinleyiniz. Çünkü yalan söyleyen kişi karşısındakilerin kendisini iyi dinlemesinden rahatsız olurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Mehmet Fidan Arşivi
SON YAZILAR