Yarasa gübresi aranıyor!

Yarasa gübresi aranıyor!
Doğadaki her şeyin birbiriyle bir etkileşimi bir kullanım alanı var. Yeter ki bu argümanları, doğru yerde kullanım için üreten kişiler olsun.

Derya Demir'in Röportajı

 

Doğadaki her şeyin birbiriyle bir etkileşimi bir kullanım alanı var. Yeter ki bu argümanları, doğru yerde kullanım için üreten kişiler olsun. DMY Organik Sıvı Yarasa Gübre Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, yarasa atıklarının içindeki maddeleri araştırarak, çiftçilerin yüzünü güldürecek bir projeye imza attı. Yarasa atıklarından gübre yaparak verimi iki katına çıkarttı. KOSGEB’den 23 bin liralık hibe yardımı ile kurduğu firmada şimdilik sıvı gübre üretiliyor. Yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteren firma, ilerleyen dönemlerde çeşitliliği de arttırmayı düşünüyor.

GEZİ ESNASINDA KEŞFEDİYOR

Bozkır doğumlu Mustafa Yıldız, bir gezi esnasında uğradığı mağaralardaki birçok yarasa atığını görünce bu atıkla ne yapılabilir düşüncesi oluşmuş kafasında. Yıldız, hemen konu ile ilgili araştırmalara girmiş. Yarasa atığının içindeki birçok maddenin, faydalı olduğunu öğrenince ise gübre üretme fikri iyice aklında yer etmiş. Araştırmalar esnasında birkaç firmanın daha yarasa gübresi ürettiğini öğrenmiş. Daha sonra başlıyor kolları sıvamaya. Yıldız, KOSGEB desteğiyle kurulan DMY firması ile aylardır Konya’da faaliyet gösteriyor.

RİSKLİ BİR SAHA

Farklı bir sektöre adım atan Yıldız’dan işin incelikler ve riskleriyle ilgili de bilgi aldık. Yarasa gübresi üretiminin riskli bir alan olduğunu belirten Yıldız, “Aslında yarasa gübresi üretmek çok zor bir iş. Riskli de diyebiliriz. Yarasa gübresi bulunan mağaralar ihale usulü çalışmaya veriliyor. Eğer ihaleyi alabilirseniz üretim yapabiliyorsunuz. İhaleyi alamazsanız yarasa atıklarını satmak isteyen firmalara ulaşmak zorundasınız. Yani mağaralardan atıkları toplayan aracılardan bu maddeleri temin edebiliyoruz. Eğer temin edemezsek ve bir de gübre göndermesi gereken müşteri varsa bu sefer iş daha da sarpa sarıyor. Ancak ayağımızı yorganımıza göre uzatıp, kısa orta ve uzun vadeli programlar dahilinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“İLAÇLAMADAN İÇERİ ALMIYORUZ”

İhaleyi aldıktan sonra iş tamamlanmış sayılmıyor. Mustafa Yıldız işletim sistemlerini şöyle anlat: “İhale alan firmalardan atıkları temin ettikten sonra kamyonun içerisinde çuvalla malzemeler geliyor. Gelen çuvallar direkt içeri alınmıyor. Kamyonun çevresi iyice ilaçlanıyor. İlaçlanmadan sonra eldiven maske takarak taşıyoruz. Daha sonra kiloyu baz alarak gübreleri işliyoruz. Bu işleme de baya uzun sürüyor, kolay bir iş değil. En son ise işlendikten sonra sıvı olarak kutularına yerleştiriyoruz. Bir kilo gübre çıkması için 450 gram yarasa atığı kullanıyoruz.”

İKİ KAT VERİM

Yarasa gübresinin diğer gübrelerden birçok farkı varmış. Öncelikle yarasa gübresi organik fosforun ham maddesi olduğu için zengin bir yapıya sahip. Diğer gübrelere göre yüzde 200 verim sağlayabiliyor. Yani toprağın bitkiyi çalıştırma olasılığı yükseliyor. Örneğin, bu gübre buğday kardeşleme döneminde atıldığı zaman, buğdayı bir ton alacağına bir buçuk ya da iki ton olarak alıyorsunuz. Ayrıca bu gübre toprağı kimyasallardan kurtarıyor. Gübre iki yıl boyunca sürekli kullanılırsa toprağın organik yapısı değişiyor ve artıyor. Hem aroma açısından daha lezzetli bir ürün sağlayan bu gübre ile ürünlerin raf ömürlerini de uzatıyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yarasa gübresinin birçok faydası da bulunuyor. Bu ürün, toprak yapısını düzeltip köklerin gelişimini hızlandırır, beslenmeyi artırıyor. Bitki kökleriyle hastalık yapan mikroorganizmaları engelleyerek ilaç masrafını en aza indiriyor.  Tahılda tane oluşumunu hızlandırıp, artırıyor. Ağaçların soğuğa, kuraklığa, hastalık ve zararlara karşı dayanıklılığını arttırıp verim ve ürün kalitesini yükseltiyor. Kök çürümelerini önleyip, köklerin yapısını iyileştirerek ve kök saçaklanmasını artırıyor. Aşırı yıkamaları engellediği için toprağın ve su kaynaklarının kirlenmesini önlüyor. Yüksek oranda organik madde içerip, hayvan gübresinin tüm işlevlerini yerine getiriyor. Siyah renk yapısıyla toprağın ısınmasını sağlayarak besin maddelerinin bitkiye geçişini ve bitki büyümesini çabuklaştırıyor.

BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR

Kullanım alanı da çok geniş bu ürünün. Toprağın hazırlık aşamasında, kök gübresi olarak, seralarda sebze ve meyve üretiminde bahçe ve tarlalarda, bağlarda, park bahçe ve meydanlara dikilen bitkilerde, çimlendirme ve çevre düzenlemelerinde, çay üretiminde, kültür mantarı üretiminde, fındık üretiminde, süs bitkileri ve saksı çiçeklerinde yani birçok alanda kullanılabilir. Toprakta ne ekildiyse hepsinde bu ürün kullanılabiliyor.

KONYA’DA TEK FİRMA

Piyasanın yüzde 60’na hakim olan DMY firması, talepleri karşılamak için elinden geleni yapıyor. Yıldız, “Şu an ilk başladığımız zamanlara göre çok iyi yerlerdeyiz. Pek tanınmamamıza rağmen piyasanın yüzde 60’ına hakimiz. Bu da çok iyi bir rakam. Konya’da yarasa gübresini bir tek biz yapıyoruz. Yarasa gübresini almak hiç kolay değil. Aylardır bunun için uğraştık ve şu an istediğimiz yerdeyiz. Mersin, Adana, Antalya o civarlara da satışlarımız oluyor. Talep çok ama anlaşma sözleşme yapmadan vermiyoruz. Hepsine gönderirsek maliyet artar. Giriş olmadığı zaman sıkıntı yaşarız. Tedbirli olarak en sağlamına en iyi iş yapana piyasada kendini bilmiş tanımış üreticiyle iyi diyalog kurana vermeye çalışıyoruz. Firma olarak, Konya için bir nimet olduğunu düşünüyoruz organik sıvı yarasa gübresinin. Konyalılar inşallah kıymetini bilirler. Biz elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum