Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

YARDIMLA YAŞAMAYA ALIŞTIRMAK İYİLİK DEĞİLDİR

YARDIMLA YAŞAMAYA ALIŞTIRMAK İYİLİK DEĞİLDİR

Ramazanın teşrifiyle beraber cami önlerinde yardım talep eden vatandaşların çokluğu dikkat çekiyor. İş yerlerine de daha fazla insan yardım isteğiyle müracaat ediyorlar.

Allah kimseyi hem çaresiz, hem ihtiyaç sahibi yapmasın. Yardım talep etmek gerçekten de çok zor. Bizim penceremizden bakıldığında böyle görünüyor. Ama kimin gerçek ihtiyaç sahibi, kimin işin kolayını seçtiğini ayırt etmek de bir o kadar zor. Hep “Sosyal Devlet” deriz ya. Sosyal Devlet bunları ortadan kaldırmalı bence. Kimseyi dilenmek zorunda bırakmamalı. Buna rağmen dilenenlere de ağır cezalar verilmeli. “Allah rızası için” diyen bir insana zahir gözünüzle bakıp ya inanıyorsunuz, ya da kibar yollu “Allah versin” diyerek geçiştiriyorsunuz. Ya “Allah versin” dediğiniz gerçek ihtiyaç sahibi ise…

Bir de ihtiyaç sahiplerine düzenli yardım yapan Vakıf ve dernekler var. Böyle bir vakıfın önünden her gün geçmek zorundayım. Oradaki bekleyen insanların genel profiline baktığımız zaman, bir çoğunun ihtiyaç sahibi olduğuna inanamıyorsunuz. Şüphesiz ölçü değil ama hepsinin de kılık kıyafetleri çok düzgün. Bayanların makyajları eksiksiz. Hepsi de her gün geliyor, günlük iaşelerini temin edip gidiyor. Vakıf Yöneticileri elbette gerekli soruşturmaları yapmıştır diye “Hüsn-ü Zan” da bulunuyoruz.

“Ekmek elden, su gölden” diyerek her gün ihtiyaçların temin edilmesi ne kadar doğrudur, tartışılır. Tartışalım. Yeni moda böyle olsa gerek, yardım talep edenlerin hemen hepsi de genç. Diyelim ki bu insanlar geçimlerini temin edecek bir iş bulamıyorlar. O zaman Yardım kuruluşları bu insanların üretime katkıda bulunacakları bir iş temini yoluna gitmesi gerekmez mi? Balık mı vermeli, olta mı? Onların da “Alan el” olmak yerine alnının teri ile geçinen insan olmalarını sağlamış oluruz.

Bayanlar artık -maddi durumlarına göre- günlük, haftalık ya da aylık bayan alıyorlar ev işlerini görecek. Öyle dediğime bakmayın bir çok bayan da çalışacak bayan bulamamaktan şikayetçiler. Gündelikleri de fena değil. 100 liradan başlıyor, 150-200 liraya kadar çıkıyor. Haftanın dört günü temizliğe gidecek bir bayanın aylığı asgari ücretin üzerinde olur. Bu durumda insanın aklına şu geliyor:

Duygu sömürüsü yapmak, ev temizlemekten daha kolaydır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR