Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

YAŞANABİLİR ÇEVRE VE MARKA ŞEHİR “KONYA”

YAŞANABİLİR ÇEVRE VE MARKA ŞEHİR “KONYA”

Kimsenin umurunda olmasa da gazetem yer verdiği sürece ben yazmaya devam edeceğim, Dünya Çevre Haftasındayız ve Çevre adına sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün gayretleriyle yapılan bir dizi etkinlikle gündeme getiriliyor, Allah onlardan razı olun.

Ve nihayet iki aylık maraton sona erdi. Seçimler bitti, Şimdi sıra başta hükümetin kurulması olmak üzere diğer demokratik kuralların işlemesinde. Bu süreçte kimi alkışladı, kimi yürüdü. Kimi konuştu, kimi yaptı ve nihayet onlar meclise gittiler bizler ise evimize döndük. Ta ki dört yıl sonra aynı türküleri dinlemek üzere.

Bundan dört yıl önce kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vizyon sloganı olan “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” hedefine ulaşmak için 2023 hedef gösteriliyor. Peki bunun için ne gerekiyor?

Yaşamak için temiz hava, temiz su, sağlıklı gıda üreten verimli topraklar ve yeşil bir ortam gerekir. Böyle bir yerde tabi ki beraberinde yaşanabilir bir çevre gelir.Yaşanabilir çevresi olan bir şehir emsallerinden ayrılır ve marka şehir olur.

Özellikle Konya gibi büyük şehirler marka şehir olmak istiyorlarsa önceliklerini eko verimliliğe vermelidir. Peki nedir eko verimlilik?

Eko verimlilik; yüksek verime sahip üretim teknoloji ve yöntemlerinin kullanımıyla, aynı miktarda üretim için daha az doğal kaynak ve enerji kullanımı ve daha az atık üretimi prensibine dayanmaktadır.

 Bu niteliği ile, sadece çevresel kaygılara değil, “doğal kaynakların korunması”, “endüstriyel verimlilik” ve “ekonomik kalkınma” gibi pek çok farklı alana da hitap etmektedir. Kısacası eko-verimlilik, üretimde verimliliği artırarak hem çevresel hem de ekonomik fayda sağlanması anlamına gelmektedir.

Konya’da eko verimlilik var mı siz karar verin;

Mevcut kaldırımlardaki gri renkli geçme taşarın sökülüp yerine kırmızı taş döşenmesi mi verimlidir yoksa o kaldırım etrafında toplanan yağmur sularını toplayacak alt yapıyı tamamlamak mı?

Alt geçitlerin beton duvarlarına kış geldiğinde don nedeniyle söküleceğini bile bile bu canlı çiçek dikilmesi mi verimlilik yoksa bu duvarlara kalıcı boya ile resim yapıp söz konusu çiçeklerin park ve bahçelere kalıcı olarak dikilmesi midir?

Konya içinde yeşil değil Yeşil içinde Konya için beton duvarlara değil gerçekten toprağa ekim yapmak ve fidan dikmek gerekir. Nitekim son yıllarda resmi ve özel kurum ve kuruluşlar biri biriyle yarışırcasına ağaçlandırma çalışmaları yapıyorlar Konya bu konuda gerçekten öne çıkıyor ve bu konuda bayrağı Konya Şeker taşıyor. Ve “Torku” bu konuda da marka olmuş durumda.

Hedef 2023 ‘de; Konya sahip olduğu değerleriyle tabii ki marka şehir olacaktır. Bu değerleri sadece Hz Mevlana odaklı manevi iklimiyle değil, pek çok sahip oldu çevresel değerlerini öne çıkarmalıdır. Şöyle ki;

Ülkemizin en büyük tatlı su kaynağı Beyşehir Gölü, Dünyanın en büyük ikinci tuz Gölüyle, Ereğli sazlıkları ve Akşehir Gölü ve bu sulak alanların sahip oldukları biyolojik çeşitlilikle…

Kelebekler Vadisi ve 80 Günde Devri Alem Parkı gibi botanik temalı parklarının sayısını artırarak. Bilim Merkezi ve Teknokentleriyle, kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri gibi çevresel alt yapısını tamamlayarak,

Çevre illere ulaşımı sağlayan Hızlı Tren yolları projesi, metro projesi, çevre yolu projesi gibi mega projelerini tamamlayarak;

Sağlık turizmi ve Eko turizm imkanlarını artırarak ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarını öne çıkararak. Onuncu Kalkınma Planında yer alan yatırımlarına uygun stratejik planlarını hayata geçirerek;

Temiz enerji kaynaklarının başında gelen Güneş Enerji santrallerinin tamamlanması ve diğer rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji sistemlerini öne çıkararak enerji üssü olma konumuyla, pek ala marka şehir Konya olacaktır.

Kadim başkent olmanın sorumluluğu taşıyan Konya’yı yönetenler başta olmak üzere bu mübarek şehirde yaşayan vatandaşlarımızda yaşanabilir çevre konusunda gayret göstermeli ve marka şehir Konya için çalışmalıdır.

Dünya Çevre Günü vesilesiyle herkese havasını soluyabileceği, suyunu içebileceği, çiçeğini koklayabileceği sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamanız dileğiyle kalın sağlıcakla…

ÇEVRECİ SÖZÜ; Sürdürülebilir yaşam için sürdürülebilir çevre.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR