YASED 35. Genel Kurulu

YASED 35. Genel Kurulu
Başbakan Yardımcısı Elvan: (2)-"En önemli reform yeni ve sivil bir anayasayı yapmak, darbe anayasasından kurtulmak. CHP'yi yeniden masaya davet ediyoruz"-"Kimsenin bu milleti sivil bir anayasadan alıkoymaya hakkı yoktur, biz er veya geç milletimize yeni b

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yapılacak reformların hepsinin önemli olduğunu dile getirerek, "Ancak en önemli reform yeni ve sivil bir anayasayı yapmak, darbe anayasasından kurtulmak. CHP'yi yeniden masaya davet ediyoruz, kimsenin bu milleti sivil bir anayasadan alıkoymaya hakkı yoktur, biz er veya geç milletimize yeni bir anayasayı armağan edeceğiz" dedi.

Elvan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 35. Genel Kuruluna katıldı. Türkiye'de oluşturulan güvenli yatırım ortamının, büyük bir kararlılıkla yürütülen yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi çabalarının sonucu olduğunu dile getiren Elvan, ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentilerini de katılımcılarla paylaştı.

2015 yılında, Türkiye ekonomisinde küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen yüzde 4 civarında büyüme beklediklerini anımsatan Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

"2015 yılı büyüme performansı ile Türkiye, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. 2016 yılında büyümenin yüzde 4,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2017 ve 2018 yılları için beklentimiz ise yüzde 5 düzeyinde.

Enflasyonda ise 2016 yılında yüzde 7,5'e, 2017 yılında yüzde 6'ya ve 2018'e geldiğimizde ise yüzde 5'e indirmeyi hedefliyoruz. İstihdam oranlarına gelirsek, 2008 küresel krizinden sonra en çok istihdam yaratan ülkelerden biriyiz. Son beş yılda istihdam edilenlerin sayısı 5 milyondan fazla arttı.

2015 yılında yüzde 10,2 olarak gerçekleşmesi öngörülen işsizlik oranını daha da aşağıya indireceğiz. Cari açık 2015 yılında geçen yıla göre yüzde 26,1 gerileyerek 43,6 milyar dolardan 32,2 milyar dolara düştü. İnşallah orta vadeli programımız kapsamında, 30 milyar doların da altını göreceğiz."



-"Amacımız, çok daha güçlü, müreffeh, saygın ve demokratik bir Türkiye'ye ulaşmak"



Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu beklentilere yatırımcıların katkısının önemli olduğunu dile getiren Elvan, 1 Kasım seçimleriyle Türkiye'de yeni bir atılım ve reform döneminin önünün sonuna kadar açıldığını, bu çerçevede 64. hükümetin önceki AK Parti hükümetleri gibi Türkiye'nin kritik bir döneminde tarihi bir sorumluluk üstlendiğini söyledi.

"Geçmişteki hükümetlerimizden aldığımız güç ve tecrübe yanında, son 14 yılda gerçekleştirilen reformlar zemininde, hayata geçireceğimiz yeni nesil reformlar ile 2023 hedeflerimize ve ötesine yürüyüşümüzü güçlü ve kararlı bir şekilde devam ettireceğiz" diyen Elvan, "Amacımız, çok daha güçlü, müreffeh, saygın ve demokratik bir Türkiye'ye ulaşmak, ekonomisi, bilim ve teknolojisi, siyaseti, sosyal ve kültürel politikaları ile örnek olarak alınan bir ülke haline gelmektir" dedi.

Bakan Elvan konuşmasında 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından, Türkiye'yi her alanda güçlendirmek üzere oluşturulan 64. Hükümet Programına da değindi.

Hükümet Programının temelinde, reformları "Demokratikleşme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu maliyesi, reel ekonomide köklü değişim ve öncelikli dönüşüm programları" alanlarında yoğunlaştıracaklarını ifade eden Elvan, demokratikleşme ve adaleti ekonomik ve sosyal gelişmenin itici gücü olarak değerlendirdiklerini, önümüzdeki dönemde temel önceliğin eğitimin her seviyesindeki kaliteyi artırmak olduğunu aktardı.



-"Yeni Eylem Planında yer almasını uygun gördüğünüz reformları bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz"



Lütfi Elvan, aralık ayında açıklanan 2016 yılı Eylem Planına da değindi. Planın bir yıllık bir süreyi kapsadığına dikkati çeken Elvan, şunları söyledi:

"Eylem Planımızda öngörülen reformlar ne kadar zorlu olursa olsun, inşallah bir yıl içinde tamamını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yorulmadan, dinlenmeden ülkemiz adına daha yapacak çok işimiz var.

Her yıl yeni bir Eylem Planı ile sizlerin huzuruna çıkacağız ve bir yıllık süreler içinde onları da hayata geçireceğiz. Bu noktada bir sonraki yıla ilişkin Eylem Planında yer almasını uygun gördüğünüz reformları bizimle paylaşmanızı arzu ediyoruz.

Sizden gelecek öneri ve talepleri değerlendireceğimizden hiç şüpheniz olmasın. Eylem Planımızda üç ayda yapacağımız reformlar ve vaatler yanında, altı ayda ve bir yılda yapacağımız reformlar da yer alıyor. Yeni dönem ikinci atılım dönemimiz olacak."

Türkiye'nin uzun süredir beklediği yapısal reformları gerçekleştirmenin 64. Hükümete nasip olacağı ifadelerini kullanan Elvan, reformları adım adım takip ettiklerini ve hayata geçirdiklerini söyledi.

Bakan Elvan, şu ana kadar 3 ay içinde gerçekleştirilmesini öngördükleri 20 reformdan 10'unun, 44 adet vaatten ise 33'ünün tamamlandığı bilgisini vererek, bu sayede, reformlarda yüzde 50, vaatlerde ise yüzde 75 gerçekleşme sağladıklarını, çok kısa süre içinde, üç aylık sürenin dolmasını beklemeden, söz verilen diğer üç aylık reformların da gerçekleştirileceğini açıkladı.



-"Yatırımlarınızı ekonomimize kazandırmak için ne gerekiyor ise bizzat ben elimden geleni yapacağım"



Yatırım ortamının yasal ve idari anlamda iyileştirilmesine yönelik çalışmaların Türkiye ekonomisi açısından kritik bir önem taşıdığını belirten Elvan, bu nedenle, Eylem Planında özellikle iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlara ağırlık verdiklerini aktardı.

Katılımcılara reformlar kapsamında neler yapılacağını da anlatan Elvan, yapılacak reformların yatırımcıların beklentilerini karşılayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarını iş dünyasının sürekli değişen ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre şekillendirilmesi için azami özen gösterdiğine işaret eden Elvan, şu bilgileri verdi:

"Türkiye bir yandan mali piyasaların denetim ve gözetimi için köklü reformlar yaparken diğer yandan özel sektör ile yakın iş birliği içinde yatırım ortamını daha da iyileştirmeye yönelik inisiyatifler başlatmıştır. Bu inisiyatiflerden biri de Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) olmuştur. YOİKK, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren başarılı bir model olarak kabul edilmektedir.

Yatırımların koordinasyonundan ve izlenmesinden sorumlu bir Başbakan Yardımcılığının oluşturulması bile, tek başına yatırım ortamının iyileştirilmesine hükümetimiz tarafından verilen önemin bir göstergesidir. Yatırım yaparken herhangi bir aşamada bir engel ile karşılaşırsanız, bunu bize bildirin. Yatırımlarınızı ülkemiz ekonomisine kazandırmak için ne gerekiyor ise, bizzat ben elimden geleni yapacağım."



-"En önemli reform yeni ve sivil bir anayasa"



Lütfi Elvan, reformların hepsi önemli olmakla birlikte, en önemlisinin yeni ve sivil bir anayasa yapmak olduğunun altını çizdi. "Önemli olan darbe anayasasından kurtulmaktır" diyen Elvan, bu kapsamda bir süreç başlattıklarını, bununla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir komisyon kurulduğunu anımsattı.

Ancak bu komisyonun CHP'nin tavrı yüzünden şu anda kesintiye uğradığını söyleyen Elvan, "Biz CHP'yi yeniden masaya davet ediyoruz, kimsenin bu milleti sivil bir anayasadan alıkoymaya hakkı olmadığını düşünüyoruz. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Biz er veya geç milletimize yeni bir anayasayı armağan edeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızı vurguladık, vurgulamaya da devam ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmasının ardından YASED Başkanı Ahmet Erdem, yatırımlar konusunda verdikleri destekten dolayı Bakan Elvan'a kendisi için YASED üyeleri adına yapılan fidan ekiminin sertifikasını hediye etti.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.