"Yaşlı Bireylere Hayvan Destekli Terapi" Projesi

"Yaşlı Bireylere Hayvan Destekli Terapi" Projesi
ANKARA (AA) - Çubuk ilçesindeki huzurevinde kalan yaşlılar, huzurevinde besledikleri hayvanlarla rehabilite oluyor.Abidin Yılmaz Huzurevi Yaşlı Bakım ve...

ANKARA (AA) - Çubuk ilçesindeki huzurevinde kalan yaşlılar, huzurevinde besledikleri hayvanlarla rehabilite oluyor.

Abidin Yılmaz Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde başlatılan "Yaşlı bireylere hayvan destekli terapi" projesi kapsamında huzurevine akvaryumlar kuruldu, kuş ve tavuklar alındı.

Huzurevi sakinleri, buradaki hayvanları besleyerek vakitlerini değerlendiriyor.

Abidin Yılmaz Huzurevi Müdürü Emin Tamtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 ay önce başlattıkları çalışmayla yaşlı bireylere hayvan destekli terapi uyguladıklarını ve projeden çok olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

Huzurevi sakinlerini doğal hayattan koparmamaya çalıştıklarını dile getiren Tamtürk, şunları kaydetti:

"Burada kalan sakinlerimizden bir kısmı köy hayatından, bir kısmı ise şehir hayatından geldiler. Onları hem yaşadıkları ortamdan kopartmamak hem de çağımızın hastalıklarından olan alzaymır ve strese bağlı hastalıkları tedavi amaçlı bu uygulamayı yaptık. Biz, burada terapi amaçlı kuşları, tavukları ve akvaryumları kullanıyoruz. Şu anda büyük çapta 6 akvaryum ve yaklaşık 35’e yakın kuş ve tavuğumuz bulunuyor. Bu hizmette önemli bir gelişme katettik ve bu projeyi geliştirerek devam ettireceğiz. Yaşlılarımız çok memnunlar ve hayvanlarla yakinen de ilgileniyorlar."

Huzurevi sakinlerinden Yusuf Kutur (75) ise, her gün balıkların bakımını kendisinin yaptığını ve bundan çok mutlu olduğunu, hayvanlar sayesinde ruhlarının dinlendiğini söyledi.

Balıklara bakarak dinlendiğini anlatan huzurevi sakinlerinden Halil Güngör (80) de, "Buraya gelip balıklarımızı seyredip seviyoruz. Balıklar çok güzel, hepsi de baktıkça onlarla ilgilendikçe dinlendiriyor. Bizi ziyarete gelen çocuklarda seviyor balıkları." diye konuştu.

Hayvanlarla ilgilenirken gençliğine yolculuk yaptığını aktaran huzurevi sakinlerinden Şükran Siper (79), "Sabah kalkıp ilk işimiz kuşlara bakmak oluyor. Ben hayvanları çok seviyorum. Özellikle de kuşlar beni dinlendiriyor. Bunları gördükçe gençliğimi hatırlıyorum. Bunları karşımda görünce yaşlılığımı unutuyorum." ifadelerini kullandı.

Huzur evinde hayvanların bulunmasının ömürlerine ömür kattığını dile getiren huzur evi sakinlerinden Sultan Bozkurt (75), şöyle konuştu:

"Bunlar bizim ömrümüze ömür katıyorlar. Gençliğimde küçük oğlum da getirirdi ben bakardım, akvaryumu temizlerdim, kuşlara bakardım. Bunlar buraya getirildiğinde çok sevindim, duygulandım ve ağladım. Allah razı olsun geliyoruz bakıyoruz. Bunlar beni mutlu ediyor. Bunlarla ilgilenince sinirlerim dağılıyor."

Yapılan çalışma için huzur evi yöneticilerine teşekkür eden Nazif Şimşek (68) ise, tavuklara bakmanın kendisini mutlu ettiğini ve kendisini çocukluk yıllarına götürdüğünü söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.