Yaşlı hastalığı olmaktan çıktı! Genç erkekler tehlikede

Yaşlı hastalığı olmaktan çıktı! Genç erkekler tehlikede
Parkinson rahatsızlığı genelde yaşlı bireylerde görüldüğü bilinse de, ailede hastalık öyküsü olan kişiler risk altında.

Parkinson rahatsızlığı yaşlı hastalığı olmaktan çıktı. Gençlerde de görülen hastalık için uzmanlar çözüm önerilerini sıraladı.

Uzmanlar, Parkinson hastalığının kişinin genetiğinde var ise 25-40 yaşlarında da görülebileceğine dikkat çekti.

Genetik gen ile geçen Parkinson hastalığı daha erken ortaya çıkabilir. Lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri sert tutmak için yoğurt yenilmeli.

Haftada iki kere bakla yenilmesi de olumlu etki oluşturuyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı parkinson rahatsızlığı için şu bilgileri verdi:

Parkinson hastalığı için her yıl 2-3 tane gen bulunuyor, şu an sayısı 27’e varan parkin geni kişinin genetiğinde var ise 25-40 yaşlarında da görülebilir, genetik olarak taşınabilir. Genetik wazqsile geçiş oranı yüzde 10 ile yüzde 15 arasındadır.

Tedavisi yok

Kök hücrenin geçici bir etkiye sahip olduğu izlenilmiştir. Günümüz açısından değerlendirince şu anda onaylanmış bir kök hücre tedavisi yoktur.

Dopamin ve Parkinson hastalığı ilişkisi

Beyinde dopamin ile ilgili olan üç merkez bulunur. Dopamin 15-30 yaş arasında yüksektir ve Parkinson ve benzeri hastalıklar için altın standardında bir ilaçtır. Dışarıdan alınan dopamin doğrudan beyine geçmez. Dopaminin Parkinson hastaları üzerinde hareket kısıtını azaltan etkileri var. Hastanın tedaviye yanıt, yan etkiye hassasiyetine göre ayarlamak gerekir. Dopamin hücreleri kaybolduktan sonra yenilenmesinin mümkün olmaz.

Parkinson hastaları neler yemeli?

Parkinson hareketleri yavaşlatan sistemik bir hastalıktır. Parkinson hastalarının özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Kabızlık Parkinson hastalarında sıkça görülür çünkü bağırsakları yavaşlar o yüzden lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri de sert tutmak için yoğurt yenilmelidir. Haftada iki kere bakla yenilmesi olumlu etki oluşturur ama ilaç yerine geçmez. Aynı zamanda bisiklet sürmek Parkinson hastalığında önemli yer tutar.

Erkeklerde risk büyük

Başlangıçta tek elde titreme ile başlar. Tıbbi olarak tremor adlandırıyoruz. Bu titreme dışardan görülerek anlaşılır, bir iki yıl sonra hastanın hareketlerinde yavaşlama, oturup kalkarken yavaşlık, kolları sallamama daha ilerleyen zamanlarda günlük faaliyetlerin de dışarıya bağlılık halini alabilir. Yaşlanmayla ilgilidir. Beynin hareket sisteminde bazı insanlarda belli sebeplerle ortaya çıkan çabuk yaşlanma.

Parkinson hastalığına sebep olan bazı etmenler var, bunlar içerisinde erkek cinsiyeti, kuyu suyu, sigara kullanımı, tarım ilacına fazla maruz kalma hastalığı tetikleyebilir. Kahve tüketimi Parkinson riskini azaltır. Yaşlılarda ortaya çıkan düşmeler Parkinsonun belirtileridir, denge sorunu yaşarlar.

Kaynak:Sağlık ve Yaşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.