"Yazdıklarım diğer Whattpad ürünlerinden farklı"

"Yazdıklarım diğer Whattpad ürünlerinden farklı"
Yazar Demir:- "Gençlerin tarihi kurguya ilgi duyduğunu gördüğüm için bir tarihi kurgu yazmaya başladım. Fakat Whattpad'de okudukları şeyler daha çok yabancı tarihi karakterler üzerindendi. Ben de Osmanlı kahramanlarını yazmaya karar verdim"- "Whattpad'de

İSTANBU (AA) - SALİHA ÖZDEMİR - Whattpad'de yazdığı romanı matbu kitaba dönüşecek olan Şeyma Demir, "Yazar olarak karakterimi kurgularken onun yanlışını kendi yanlışım olarak görüyorum. Yazdığım karakter yüzünden ahirette yargılanacağım endişesiyle yazıyorum. Benim yazdıklarımı okuyanlar iyi şeylere yönelmeli. Yazar olarak sorumluluğum var." dedi.

Yazarlığa, e-kitap uygulaması Whattpad'de ilk kurgu romanı "Yusuf Yüzlü" ile başladığını ifade eden Şeyma Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuyucuya kolay ulaşabilmek ve birebir iletişim kurarak tepkisini ölçmek için bu yolu tercih ettiğini anlattı.

Demir, Whattpad'de yazdığı ikinci romanı "Kızıl Kardelen"in ilk cildinin "Güneşin Öptüğü Kız" alt başlığı ile bu hafta Hayat Yayınları'ndan yayımlanacağı bilgisini vererek, şöyle konuştu:

"Gençlerin tarihi kurguya ilgi duyduğunu gördüğüm için bir tarihi kurgu yazmaya başladım. Fakat Whattpad'de okudukları şeyler daha çok yabancı tarihi karakterler üzerindendi. Ben de Osmanlı kahramanlarını yazmaya karar verdim. Bir aşk hikayesi kurdum ve yerli karakterlerimizden oluşturdum romanımızı. Avrupalı kahramanları saman gibi okumalarındansa kendi kültürlerine ait kahramanları okumalarını istedim ve yazdıklarım büyük ilgi gördü."

Okuyucusunun ağırlıklı olarak genç kesimden oluştuğunu dile getiren Demir, romanında savaş sahneleri de yazdığını aktardı.

- İlk romanını 1 milyon 280 bin kişi okudu

Demir, kitabının yayımlanacak olmasından mutluluk duyduğunu söyleyerek, şunları paylaştı:

"Amacım genç okuyucuya ulaşmaktı, bunu sağladığımı düşünüyorum. Whattpad'de ilgi gören yazarlara yayınevlerinden de teklifler gelmeye başlıyor. Bana da birçok teklif geldi. Kitabımın çıkacağı yayınevi benim için çok önemliydi çünkü yazdıklarım diğer Whattpad ürünlerinden farklı. Benim hitap ettiğim kitle, dinine, kültürüne ilgi duyan genç kesim. Bana mesela 'Sizi okuduktan sonra diğer okuduklarım çok boş geldi' diyen okuyucularım oluyor. Benim amacım da buydu, okuyucularımı bu şekilde çekmekti. Bu yüzden Hayat Yayınları'nı tercih ettim, çünkü yayımladıkları kitabın niteliğini önemsiyorlar."

"Yusuf Yüzlü" romanının Wattpad'de 1 milyon 280 bin, "Kızıl Kardelen"in ise yaklaşık 700 bin kişi tarafından okunduğuna dikkati çeken Demir, ikinci kitabını finalini yapmadan Whattpad uygulamasından kaldırdığını ve matbu yayımın ikinci cildinde finalini yapacağını ifade etti.

Demir, genç okuyucuların bilgi içeren, akademik kitapları okumaktan hoşlanmadığı yorumunu yaparak, şunları anlattı:

"Gençlere ilmihal ver, hiçbirinin ilgisini çekmiyor. Okuyamıyor net bilgiyi yeni nesil gençler. Bir tarih kitabı okurken sıkılıyor. Ben kurgumda Tanzimat Dönemi'nden bahsettim mesela, okuyucu dönüyor ve 'Lisede hayatta bakmazdım, yazdıklarınızı okuyunca Tanzimat'ı araştırdım' diyor. Kurtuluş Savaşı'nı ele alıyorum romanımda, o dönemde omuz omuza mücadele veren farklı milletlerden bahsediyorum, bugün bunlar unutulmuş. Okuyucum bunları araştırıyor okuyunca, bana geri dönüyor. Unutulmuş şeyleri yeniden keşfediyorlar."

Romanında kadın karakterin Çerkes olduğunu aktaran Demir, erkek karakterinin ise Türk olduğunu, dönemin farklı iki kültür arasındaki çatışmayı, ön yargıyı ve birbirlerini tanıdıktan sonra ön yargılarının kırılışını yazdığını söyledi.

- "Karakterimin yanlışını kendi yanlışım olarak görüyorum"

Demir, yazdıklarında dile ve yerliliğe önem verdiğine değinerek, şunları vurguladı:

"Kitabımdaki Karabey karakterim, namaz kılan biri mesela. Bir yerde namaz kılarken Çerkes kız, 'Bu kocaman adamı yere seren kim?' diyor. Genç okuyucular namaz kılan bir karakterle karşılaşıyor, şaşırıyor. Çünkü Whattpad dünyasında 14-18 yaş arası okuyucu çok fazla. Yetişkin okuyucularım da var ama genç yaş okuyucumun okuyacağı şeylere çok önem veriyorum. Yazarken tarih ve din kitaplarından araştırmalar yapıyorum, öyle yazıyorum. Yapabildiğim kadar kurgunun içinde onlara doğru bilgileri vermeye çalışıyorum."

Whattpad'de yazılan metinler üzerinden yayımlanan kitaplara bakıldığında yerlilikten uzak olduğu gözlemini paylaşan Demir, gençlerin küfür içeren metinlerle muhatap olduğu düşüncesini dile getirdi.

Demir, Türkiye'nin sosyal ve kültürel dokusuna uygun kurgular oluşturduğunun altını çizerek, şu düşüncelerini ifade etti:

"Whattpad'de milyonlarca okuyucusu olan, hiçbir ahlaki kaygı gözetmeden yazan yazarlar var. Kullandıkları dil, yazdıkları karakterlerin Türkiye ile alakası yok. Sadece küfür değil, gençleri özendirici şeyler yazıyorlar. Giyimi kuşamı tuhaf, gece yarısı barlarda gezen genç profili çiziyorlar. İntihara meyilli olan karakterler üretiyorlar. Yazar olarak karakterimi kurgularken onun yanlışını kendi yanlışım olarak görüyorum. Yazdığım karakter yüzünden ahirette yargılanacağım endişesiyle yazıyorum. Benim yazdıklarımı okuyanlar iyi şeylere yönelmeli. Yazar olarak sorumluluğum var."



"Yazdıklarım diğer Whattpad ürünlerinden farklı"

"Yazdıklarım diğer Whattpad ürünlerinden farklı"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum