Yedaş'ın Agis Projesiyle Kimse Karanlıkta Kalmayacak

Yedaş'ın Agis Projesiyle Kimse Karanlıkta Kalmayacak
YEDAŞ Genel Müdürü Aktürk:- "İşin tabiatında kesintiler ve bazı aksaklıkların olması mümkün. Alçak gerilim izleme sistemi (AGİS) ile şebekelerin akım, gerilim ve güç parametreleri gerçek zamanlı izlenerek arızanın yer tespiti ve arızaya müdahale süresi kı

SAMSUN (AA) – MURAT TEMİZER – Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, son 4 yılda 10 milyon dolar harcayarak geliştirdikleri yeni yazılım sayesinde kimsenin karanlıkta kalmamasının hedeflendiğini belirterek, "İşin tabiatında kesintiler ve bazı aksaklıkların olması mümkün. Alçak gerilim izleme sistemi (AGİS) ile şebekelerin akım, gerilim ve güç parametreleri gerçek zamanlı izlenerek arızanın yer tespiti ve arızaya müdahale süresi kısaltılacak. AGİS ile hedefimiz arızaların her yıl yüzde 20 oranında azaltılıp müdahale sürelerinin de yüzde 20 kısaltılmasıdır." dedi.

Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni geliştirdikleri Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

YEDAŞ’ın sorumlu olduğu Samsun, Ordu, Amasya, Sinop ve Çorum bölgelerinde 3 milyona yakın nüfusun ikamet ettiğini kaydeden Aktürk, bu müşterilere sürekli elektrik arz etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Aktürk, AGİS projesinde amaçlarının özellikle doğa olayları gibi nedenlerle gerçekleşen elektrik kesintilerine oldukça hızlı şekilde müdahale etmek olduğunu belirterek, "Kaliteli ve kesintisiz hizmet vermek için şebekeleri güncel tutmaya özen gösteriyoruz. Geçen 5 yılda 400 milyon dolara yakın yatırım yaptık. Ortalama 4 yıldır geliştirme çabalarını sürdürdüğümüz AGİS projesine ayrılan bütçe toplamda toplam 10 milyon dolara ulaştı. İşin tabiatında kesintiler ve bazı aksaklıkların olması mümkün. Yeni sistem ile şebekelerin akım, gerilim ve güç parametreleri gerçek zamanlı izlenerek arızanın yer tespiti ve arızaya müdahale süresi kısaltılacak.” diye konuştu.

Dünyada alçak gerilimde söz konusu izlemeyi yapan başka bir sistem olmadığını vurgulayan Aktürk, AGİS’in yüzde 100 yerli bir proje olduğunu ve tamamen Türk mühendislerin yazılımı ve yerli donanımla geliştirildiğini anlattı.

- Sistemin işleyişi ve yazılım geliştirme

Sistemin işleyişine ilişkin de bilgi veren Aktürk, "Bu yazılım mevcut sayaç okuma sistemiyle bir bütün. 12 bin 500 dağıtım trafosu ve çıkış kollarında yaklaşık 150 bin noktadan anlık enerji durumunu iletiyor. Aynı zamanda yatırım planlamalarımızı da daha etkin uygulamamızı sağlıyor. Hanelerle ilgili olarak öncelikle 55 bin kilovatsaat üzerinde tüketimi olan 5 bin müşteri sisteme dahil edilerek toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ı anlık takip edilebilecek. Hanelerin yanı sıra aydınlatma sistemlerinin de tek noktadan yönetilebileceği bir yapı. İlerde lokal aydınlatma arızalarının uzaktan tespit edilmesini de hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AGİS'in donanım kısmında geliştirmenin tamamlandığını ifade eden Aktürk, yazılımla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Gelecek yılın sonunda projenin tüm imkanlarının tam anlamıyla kullanılabileceğini kaydeden Aktürk, şunları kaydetti:

"Bugün elektriğiniz gittiği zaman bekliyorsunuz, eğer 5 dakika gelmediyse 186’yı arıyorsunuz. Konumunuzu sistemde görmüyorsak, bize ulaştığınızda hanenizdeki enerji durumundan haberdar oluyoruz ve ekipleri yönlendiriyoruz. Bu sistemi kurduğumuz zaman sizin bizi aramanıza gerek kalmayacak. Nerede arıza varsa anında onu bizim arkadaşlarımız, sokağına, mahallesine kadar görecekler ve çok hızlı tespit edilecek. Hatta ikinci aşamada şunu yapacağız, bizde cep telefonu kayıtları olan müşterilerimize o bölgede bir kesinti olduğunda kısa mesaj atarak bilgilendirme yapacağız. Onlar bize haber vermeyecekler, biz onlara ‘Bölgede şu kadar aboneyi etkileyen bir kesinti olmuştur, tahmini olarak şu saatte giderilecektir’ diye bilgi aktaracağız.”

- Hava durumu da izlenecek

Aktürk, AGİS’te verilerin üretilmeye başlandığını ve artık elde edilen verilerin akıllandırılarak bilgiye dönüştürüldüğünü belirterek, “Şu anda 800 pilot bölgede kullanılıyor. Gelecek ayın sonuna kadar 3 bin bölgeye çıkmayı hedefliyoruz, 2018 sonunda da tamamı kapsanacak. Ayrıca bu proje, üretimin devamlılığını sağlama konusunda da önemli olacak." dedi.

AGİS’in müşteri memnuniyetini önemli ölçüde etkileyeceğini düşündüklerini aktaran Aktürk, “Genel olarak arızanın mahiyetine göre değişmekle birlikte ortalama 15-20 dakikada müdahale ediyoruz. AGİS ile hedefimiz her yıl arızaların yüzde 20 oranında azaltılıp müdahale sürelerinin de yüzde 20 kısaltılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Aktürk, sıcaklık ve nem gibi hava durumuna ilişkin verileri gerçek zamanlı izleyerek hizmet kalitesini yükseltecek planlamaların da yapıldığına belirterek, “Proje kapsamında 3 bin 500 noktada kurduğumuz telemetri sistemiyle faaliyet bölgemizde sıcaklık, nem gibi hava durumuna ilişkin verileri anlık takip ederek sahadan alınan elektriksel bilgilerle ilişkilendirebileceğiz. Bu sayede arıza ve talep tahminlerinin yanı sıra tüketim değerleri de analiz edilebilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.