Yemen'de 7,6 milyon kişi açlık tehlikesi altında

Yemen'de 7,6 milyon kişi açlık tehlikesi altında
BM, çatışmaların sürdüğü Yemen'de 7,6 milyon kişinin düzenli şekilde gıdaya ulaşamadığını bildirdi- BM'nin Yemen için talep ettiği insani yardım miktarının sadece yüzde 16'sının karşılandığı kaydedildi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler, Yemen'de 7,6 milyon kişinin düzenli biçimde gıdaya ulaşamadığını bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Yemen ziyaretinin ardından BM'de düzenlediği basın toplantısında bu ülkedeki insani duruma ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Ülkedeki şiddetli çatışmaların doğurduğu güvenlik riski nedeniyle ihtiyaç içindeki nüfusa insani yardım ulaştırmada problem yaşandığını vurgulayan Ging, halkın gıda, temiz su ve sağlık imkanlarına erişme sıkıntısı çektiğini söyledi.

Çatışmalar nedeniyle 2,5 milyon kişinin evlerini terk ettiğini ifade eden Ging, "Ülkede 7,6 milyon kişi gıdaya düzenli şekilde ulaşamıyor. Bunun bir adım sonrası açlık. Eğer yeterli destek sağlanmaz ve erişime izin verilmezse çok sayıda insan ölebilir." dedi.

Yemen'in dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olduğunu hatırlatan Ging, BM'nin bu ülkedeki insani yardım operasyonları için 1,8 milyar dolar talep ettiğini ancak beşinci ayın ortası geçilmesine rağmen bu miktarın sadece yüzde 16'sının karşılandığını ifade etti.

Suudi Arabsitan ve Körfez ülkelerinin geçen yıl önemli yardım yaptıklarını ancak bu yıl henüz hiç katkıda bulunmadıklarını kaydeden Ging, tüm bağışçı ülkeleri Yemen halkına desteğe çağırdı.

Özellikle hava saldırılarının Yemen'in altyapısı ve konutlar üzerinde büyük yıkıma neden olduğunu da anlatan Ging, insani felaketin önlenmesi için soruna bir an önce politik çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

- "İstanbul'daki Zirve umut olacak"

John Ging, İstanbul'da gelecek hafta düzenlenecek BM Dünya İnsani Zirvesi'ne ilişkin de açıklamalarda bulunarak, bu Zirve'de insani yardım konusunun çok kapsamlı şekilde tüm ortaklarla ele alınacağını söyledi.

"Dünya İnsani Zirvesi Yemen ve diğer bölgelerde yardıma ihtiyacı olan insanlara umut olacak." diye konuşan Ging, toplantının insani yardım konusunda dönüm noktası olmasını beklediklerini dile getirdi.

Ülkelerin askeri harcamaları ile insani yardıma ayırdığı kaynağı da kıyaslayan Ging, "Askeri harcamalara ayrılan kaynağın küçük bir kısmı yardıma kaydırılsa dünyada açlık yaşanmaz." dedi.

Ging, dünyada kaynak açığının değil "insanlık açığının" yaşandığını da sözlerine ekledi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.