Yemen'de Muhalifler Arasındaki Gerginlik

Yemen'de Muhalifler Arasındaki Gerginlik
SANA (AA) - Yemen'de meşru hükümete karşı birlikte hareket ederken son dönemde anlaşmazlık yaşayan eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husilerden...

SANA (AA) - Yemen'de meşru hükümete karşı birlikte hareket ederken son dönemde anlaşmazlık yaşayan eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husilerden gerginliği düşürmeye yönelik açıklamalar geldi.

Salih, liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi'nin (GHK) Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Husilere "sakin olma ve yangına körükle gitmeme" çağrısında bulundu.

Husileri GHK'nin yarın başkent Sana'da düzenlenecek 35'inci kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılmaya çağıran Salih, söz konusu etkinliğin hiçbir siyasi kesime karşı tavır olarak yapılmadığını dile getirdi.

Husilerin kontrolünde bulunan bölgelerdeki duruma işaret eden Salih, ülkedeki kötü ekonomik koşullar, bulaşıcı hastalıklar, maaşların ödenmemesi gibi sorunlar nedeniyle gerginlik yaşandığını belirtti.

Salih buna bağlı olarak, "Koalisyona liderlik yapan Suudi Arabistan öncülüğündeki düşman ülkelerle (uluslararası koalisyonla) diyaloğa hazırız." ifadelerini kullandı.

Partisinin İran ile bağlantılı olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan eski Cumhurbaşkanı, "GHK'nin yurt dışındaki hiçbir siyasi oluşum ile bağlantısı yok." dedi.

- "Çekişmeler ortadan kaldırılmalı"

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi de kendilerine bağlı El-Mesire kanalında yer alan açıklamasında Salih ile aralarındaki anlaşmazlığa değinerek, "Saçma sapan işlere boğulmamamız lazım. Çekişmeler ortadan kaldırılmalı." ifadelerini kullandı.

Salih'in partisine ve kendisine bağlı herkese seslenen Husi, yarın "ulusal safları bozmaya, fitne yaymaya çalışan düşmanlara karşı dikkatli olma ve fitne yayacak eylemlere izin vermeme" çağrısı yaptı.

GHK'nin 35'inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle halkı 24 Ağustos'ta Sebin Meydanı'nda toplanmaya çağıran Salih'e karşı Husiler de yine başkent Sana'nın 4 ana girişinde silahlı güçleri ve vatandaşları toplanmaya davet etmişti.

Yemen'de darbenin mimarı olan Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Salih arasında bir süredir karşılıklı sert açıklamalarla gerginlik yaşanıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.