Yemen'deki Olaylar

Yemen'deki Olaylar
Güney Hareketi, Cumhurbaşkanı Hadi tarafından görevinden alınan Aden Valisi Zebidi'ye, ülkenin güneyinde yeni bir siyasi yönetim kurma yetkisi verdi

SANA (AA) - Yemen'deki "Güney Hareketi", Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından görevinden alınan Aden Valisi Aydarus ez-Zebidi'ye, ülkenin güneyinde yeni bir siyasi yönetim kurma yetkisi verdiğini duyurdu.

Ayrılıkçı "Güney Hareketi" yanlısı aktivistlerin çağrısı üzerine onbinlerce kişi, Aden'in Hur Mekser bölgesindeki El-Urud Meydanı'nda toplandı. Görevinden alınan Vali Zebidi ve İl Emniyet Müdürü Tümgeneral Şelal Şayi'nin de hazır bulunduğu meydandaki gösteriye katılanlar, kuzey ile güneyin birleşmesinden önceki Güney Yemen devletinin bayraklarını taşıdı.

Burada "Tarihi Aden Bildirisi" ismiyle okunan açıklamada, 4 Mayıs 2017 tarihinin güney için bir dönüm noktası olduğu vurgulandı. Açıklamada, Zebidi'ye, kendi başkanlığında güneyin hedef ve isteklerini gerçekleştirecek ve onu temsil edecek ulusal siyasi bir yönetim kurma yetkisi verildiği ve gerekli tedbirleri alması için tam yetkili kılındığı belirtildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun övüldüğü açıklamada, "Kararlılık Fırtınası Operasyonu"nun bölge tarihinde bir dönüm noktası oluşturduğu, güneyde Husilere karşı verilen direnişe büyük katkı sağladığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Cumhurbaşkanı Hadi'nin geçen hafta kabinedeki bazı isimler üzerinde yaptığı revizyona tepki gösterilerek, bu kararların "tahrik edici olduğu ve saldırgan bir psikolojiyi yansıttığı" savunuldu.

Hadi, geçen perşembe Ahmed bin Dağr hükümetinde, adalet, karayolları ve bayındırlık, sosyal işler ve çalışma ile insan hakları bakanlıklarında görev değişimi yapılmasına karar vermişti. Zebidi ise hükümetle iş birliği yapmamak ve emirlerine uymamakla suçlanıyor.

Yemen'in kuzeyi ile güneyi 1990'da birleşmiş ancak güneydeki güçlerin "dışlandıkları" yönündeki şikayetleri üzerine 1994'te iki ay süren çatışmalar yaşanmıştı. Ayrılıkçı Güney Hareketi iki tarafın ayrılmasında hala ısrarlı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.