"Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansı

"Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Yaşar:"Anayasa tartışmalarına öncülük edecek bir haklar beyannamesine, tüm hak ve özgürlükleri garanti altına alacak ve onları her türlü saldırıya karşı koruyacak olduğuna vatandaşı inandıran bir beyanname

GÜMÜŞHANE (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, yeni anayasa yapımı tartışmalarına ilişkin "Anayasa tartışmalarına öncülük edecek bir haklar beyannamesine, tüm hak ve özgürlükleri garanti altına alacak ve onları her türlü saldırıya karşı koruyacak olduğuna vatandaşı inandıran bir beyannameye ihtiyaç var" dedi.

Hasan Nuri Yaşar, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonu'ndaki "Yeni anayasa ve Başkanlık Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, yeni anayasadan vazgeçmenin mümkün olmadığını belirterek, yeni anayasayı yapmanın tarihsel bir sorumluluk halini aldığını söyledi.

Yeni anayasanın yeni olmasının en önemli sebebinin sistemden ziyade yapılış biçimi olduğunu kaydeden Yaşar, "Yeni anayasanın ortaya çıkmasında etkili olan sebeplerden birisi olan 1982 Anayasası bir vesayet mantığına dayanıyor. Bu anayasanın altıncı maddesinde egemenliğin kayıtsız şartsız halka ait olduğu söylendikten sonra deniyor ki halk bu egemenliğini anayasada düzenlenmiş yetkili organların eliyle kullanır. Normal bir demokratik gelenekte organ kavramından kastedilen şey yasama, yürütme ve yargıdır. Fakat bizde böyle değil. Bizde yasama, yürütme, yargı ve YÖK bile egemenliği kullandığı iddiasındadır" diye konuştu.

Yaşar, "başkanlık sistemini istemelerindeki birinci nedenin egemenlik hakkını kesin ve tereddütsüz şekilde kullanan bir yasama organı istemeleri olduğunu" ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yasama organı idari işlere kesinlikle karışmamalıdır. Şu anki sistemde bütün milletvekilleri başbakan ya da bakan olmak istiyor. Bu durum sürekli hükümet krizine yol açıyor. Bundan asla vazgeçmezler çünkü siyasetin tabiatı bu. O zaman milletvekillerinin yürütme organının içinde yer alma arzusunun önünü kesmek lazım. Bu durumu önlemenin tek yolu başkanın hükümetin bakanlarını Meclis dışından seçmesidir. Eğer bir kimse milletvekili olmak istiyorsa bakan olamayacağını en başından bilecek ve buna göre adaylığını koyacak ya da koymayacak."

Yaşar, Türkiye'nin yeni bir anayasa yazım sürecine "hak ve özgürlükler beyannamesi" yayınlamak suretiyle başlaması gerektiğine işaret ederek, "Toplum bu hak ve özgürlükler beyannamesinde anayasa yapmak isteyenlerin niyetinin, amacının ne olduğunu açık seçik biçimde görmelidir. Onun için anayasa tartışmalarına öncülük edecek bir haklar beyannamesine, tüm hak ve özgürlükleri garanti altına alacak ve onları her türlü saldırıya karşı koruyacak olduğuna vatandaşı inandıran bir beyannameye ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

-Yeni anayasada güçler ayrılığının sınırları belirlenmeli

Yaşar, yeni anayasada güçler ayrılığının sınırlarının belirlenmesi gerektiğine de işaret ederek, "Güçler ayrılığının sınırları çok daha net bir şekilde belirlendiğinde yasama, yürütme ve yargı organları görevlerini çok daha iyi bir şekilde yerine getirecektir" ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Yaşar'a, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın tarafından plaket takdim edildi.

Konferansa, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Terzi, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.