"Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" paneli

"Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" paneli
AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:- "Başkanlık modelinde 'diktatörlük gelir' diyorlar. Açık ve net söylüyorum. Bir adamın içinde diktatörlük hevesi varsa, buna en müsait yöntem, sistem, rejim parlamenter modeldir"

SAKARYA (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Başkanlık modelinde 'diktatörlük gelir' diyorlar. Açık ve net söylüyorum. Bir adamın içinde diktatörlük hevesi varsa, buna en müsait yöntem, sistem, rejim parlamenter modeldir." dedi.

Kuzu, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" panelinde, kendisinin de 28 Şubat mağdurlarından olduğunu belirterek, "28 Şubat bu memleketin üzerinden dozer gibi geçti." ifadesini kullandı.

Burhan Kuzu, "10-12 yıl profesörlüğüm o zaman verilmedi. Bunu yapanlar sosyal demokratlar dediğimiz, bizim demokrasimizi beğenmeyenler, bizi bu manada hep eleştirenler. Çektiğim çileleri yazsam bir kitap olur, sahnelense hüngür hüngür ağlarsınız." diye konuştu.

Şu ana kadar dünyada devleti yönetmede hükümet modeli olarak üç modelin geliştirildiği anlatan Kuzu, bu modellerin İngiliz çıkışlı parlamenter model, Amerikan çıkışlı başkanlık modeli ve ikisinin arasında yer alan yarı başkanlık modeli olduğunu kaydetti.

Üç modelin de demokratik ve meşru olduğunu vurgulayan Kuzu, şunları söyledi:

"Üç model de seçimle gelip seçimle gidiyor. Ama hangi model en az arızalıdır, hangisiyle daha çok yol alırız? sorunun temeli bu. Biz bu modelleri tercih ederken objektif tercih yapmak zorundayız. Ben bu işe yaklaşık 40 yıl ömür verdim. Çok eleştiri aldım. 'Diktatörlüğü mü savunuyorsun, Osmanlı'ya mı döneceksin' gibi birçok eleştiri aldım."

"Parlamenter sistemin en büyük riski koalisyona gebe olmasıdır. 7 Haziran'da bunu gördük." diyen Kuzu, diğer bir sıkıntının da iki başlılık olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Başkanlık modelinde 'diktatörlük gelir' diyorlar. Açık ve net söylüyorum. Bir adamın içinde diktatörlük hevesi varsa buna en müsait yöntem, sistem, rejim parlamenter modeldir. Çünkü bu modelde yasamayı ele alır, yürütme zaten onun çoğunluğundadır, istediğini yapar, sabaha kadar kanunları çıkartır, Para muslukları elindedir, kuvvetler ayrılığı zaten yoktur. Dolayısıyla böyle bir ortam içerisinde kanun gelmeden, bütçe gelmeden bir şey yapamayan bir başkana 'diktatör olacak' diyeceksiniz. Olacak iş değil. Dünyadaki tüm diktatörler baktığınız zaman seçimle gelen, diktatörlük olan yerler, hep parlamenter olan yerlerdir. Bu modelde 'diktatörlük gelir' yerine düşüneceğiniz husus 'acaba başkan icraat yapamaz durumuna düşerse ne yaparız' olmalı. Kafayı buraya yorun Bunu yürekten söylüyorum. Dolayısıyla modeli bilmeyenler ismine takılıyorlar."

Kuzu, başkanlık sisteminin detaylarıyla ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, kamuoyuyla paylaşacaklarını aktardı.

Panele Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Eski Sakarya milletvekili eski Ali İnci, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kuzu, panelin ardından protokol üyeleri ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.