Yeni evlenenlere faizsiz kredi müjdesi

Yeni evlenenlere faizsiz kredi müjdesi
Sosyal Güvenli Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, ikinci torba yasada yeni evlenenlere kredinin ilk gündemlerden biri olacağını belirterek yasa hakkında söylemlerde bulundu.

Sosyal Güvenli Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, ikinci torba yasada yeni evlenenlere kredinin ilk gündemlerden biri olduğunu açıklayarak, yasada ayrıca emeklilik düzenlemesi, ev hanımlarına emeklilik, taşerona kadro düzenlemelerinin olacağı hakkında bilgiler söyledi.

GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENEN TORBA YASA

Emekli ve memurların yanı sıra yeni evlenecekler, ev hanımlarının ve taşeron işçilerin gözü TBMM'de görüşülmesi dört gözle beklenen ikinci torba yasada. Kritik birden fazla başlığın olacağı öngörülen torba yasa teklifinin yeni yıldan önce Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Torba yasada ise emekli ve memur maaşları, ev hanımlarına yapılacak prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 3600 ek gösterge gibi binlerce kişiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı teklifler bekleniyor.

iha-20231116aw077602-3.jpg

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, torba yasayı analiz etti. Torba yasanın yeni yılda emekli aylıklarında yapılacak düzenlemeleri kapsayacağını söyleyen Karakaş, "Aralık ayında tartışılacağı beklenen torba yasada özellikle memur maaşları, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarıyla

ilgili göstergelerin oluşması ilk gündemlerden biri olacaktır" diye konuştu.

EVLENEN GENÇ ÇİFTLERİN GENÇLİK KREDİSİ VERİLMESİ İLK GÜNDEMLERDEN BİRİ OLACAĞI KONUŞULUYOR

Aile ve Gençlik Fonu'yla ilgili yasa tasarısının TBMM'ye verildiğini hatırlatan Karakaş, "Bu fonun gerçekleşmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı'nın seçim vaatlerinden biri olan yeni evlenenlere gençlik kredisi verilmesi ilk tekliflerden biri olacaktır. Evlilik kredisiyle ilgili 150 bin liralık rakamın enflasyon oranında yenilenmesi de söz konusu olacak. İlk etapta ise depremzede gençlere bu kredinin verilmesiyle uygulamanın verilmesi beklenmektedir" ifadelerine yer verdi.

EV HANIMLARINA BİN 430 LİRA PRİM DESTEĞİ VERİLECEK

Karakaş, torba yasadaki en önemli gündemlerden birinin ev hanımlarına emeklilik konusu olduğuna değinerek, "Ev hanımları kendi primlerini şu anda 4 bin 293 lira yatırmaktalar. Devlet tarafından ise bin 430 lira prim desteği verilecek. Ayrıca evlat sayısına göre erken emekli olmaları fayda sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

15 OCAK 2024 TARİHİNDEN İTİBAREN BİRİNCİ DERECEYE GELEN MEMURLAR 3600 EK GÖSTERGEDEN YARARLANACAK

Şöyle açıklık getirmek gerekirse 500 bin memuru ilgilendiren 3600 ek göstergenin de torba yasadaki ana konulardan biri olduğuna açıklık dile getiren Karakaş, "Özellikle yüksekokul ve üniversite mezunu olup 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen memurların beklenti içerisinde hissettikleri teklifi de torba yasa kanununa girmesi ön görülüyor. Yasanın faaliyete girmesiyle birlikte 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden yararlanabileceği söylenebilir" ifadelerine yer verdi.

BAĞ-KUR'LULARIN 5 YIL DAHA ERKEN EMEKLİ OLMALARINI SAĞLAYAN YÜRÜRLÜLÜK

Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de torba yasada yer alacağını gündemde, böylece esnafın 5 yıl daha erken emekli olabilmesini söyleyen Karakaş, "Geçmiş tarihlerde defalarca çıkan prim affına rağmen prim borçlarını kapatamayan Bağ-Kur'lulardan özellikle esnaf ve sanatkarların prim eşitlemesi dediğimiz yani 9 bin gün olan primlerinin 7 bin 200 gün prime düşürülerek, 5 yıl daha erken emekli düzenlemeside torba yasada yer alacağı ön görülüyor. Bu düzenlemenin torba yasada yer almasıyla beraber şirket ortakları, bilanço esasına göre defter tutanlar, özetle esnaf ve sanatkar tabiri içerisinde yer almayanların faydalanması söz konusu değil. Sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı olan berberler, kuaförler, lokantacılar ve ayakkabıcılar gibi esnaf ve sanatkarların yararlanacağı ön görülmektedir" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.