Yeni karaciğeriyle anne oldu

Yeni karaciğeriyle anne oldu
İzmir'de siroz hastası Akbal, 2 yıl önce karaciğer nakliyle yaşama tutunduktan sonra tüm risklere rağmen sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi - Akbal: - "Doktorum hamilelik konusunda beni uyardıktan sonraki kontrolümde ben hamileydim, planlamamıştım, sürpri

İZMİR (AA) - İzmir'de siroz hastası Perihan Akbal, 2 yıl önce karaciğer nakliyle yaşama tutunduktan sonra tüm risklere rağmen sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi.

İzmir Kent Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 26 yaşındaki Perihan Akbal, 2003'te mide kanaması geçirdi ve çeşitli hastanelerde tedavi gördü.

Yapılan tetkiklerde Akbal'ın siroz nedeniyle mide kanaması geçirdiği ortaya çıktı. Hastalıkla mücadele eden Akbal, siroz nedeniyle ilk bebeğini de karnındayken kaybetti.

Hastalığı daha da ilerleyen Akbal, 2013'te Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından yapılan kadavradan karaciğer nakliyle yaşama tutundu.

Doktorların gebeliği çok erken bulmasına rağmen ikinci kez hamile kalan Akbal, erken doğumla 2 kilo 390 gram ağırlığında ve 48 santimetre boyunda bir erkek bebek dünyaya getirdi.

- "Tek isteğim anne olmaktı"

Nakilden sonra Bodrum'da yaşamaya başlayan Akbal, ilk bebeğini kaybettikten sonra psikolojisinin bozulduğunu anlattı. Anne olmayı her şeyden çok istediğini vurgulayan Perihan Akbal, şöyle devam etti:

"Nakilden sonra doktorlarım çok zor bir sürecin beni beklediğini söyledi. Organı vücudumun kabul edip etmeyeceği, kan değerlerimdeki değişimlerin neye yol açacağı bilinmiyordu. Doktorum hamilelik konusunda beni uyardıktan sonraki kontrolümde ben hamileydim, planlamamıştım, sürprizdi. Doktorum, 'Yapacak bir şey yok, inşallah sorun yaşamayız' dedi. Çok şükür sorun yaşamadım ama oğlum aceleci davrandı, doğuma İzmir'e bile yetişemedik, Bodrum'da sezaryenle 8 aylık dünyaya geldi, hem de evlilik yıl dönümümüzde. 19 gün kuvözde kaldı. En zor günler, o günlerdi. Sonunda onu kucağıma aldım, tek dileğimi de gerçekleştirdim."

Herkesin yaşama sıkı sıkı tutunmasını ve umudunu hiç kaybetmemesini isteyen Akbal, "Organ bağışı, hayat kurtarıyor. Bana organını veren kişinin de ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Bebeğimi kucağıma alınca bana nakledilen bağış karaciğer, sanki vücuduma daha çok uyum sağladı. Bambaşka bir duygu bu, tarif edilmez, yaşanır. Her anne bilir bu duyguyu. Oğlum, çektiğim bütün sıkıntılara değdi" ifadelerini kullandı.

İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç ise karaciğer sirozu olan hastaların çocuk sahibi olma şanslarının hastalığa bağlı olarak çok düşük olduğunu ama nakil sonrası evlat sahibi olabildiklerini belirerek şunları kaydetti:

"Hastalarımızın nakilden sonraki 2 yılda çocuk sahibi olmalarını istemiyoruz. Bazen gebeliğin de karaciğere kötü etkileri olabiliyor. Perihan'ın da nakilden sonra geçen süre 2 yıl olmamıştı, aksilik de yaşamadı. Hastalarımız nakilden sonra normal bir yaşama geçiyor. Perihan da bir örnek. Perihan'ın takipleri ve doğum süreci normal gitti, bundan sonra da normal gideceğini düşünüyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.