Yeni nesiller eğitim tarihini müzede öğrenecek

Yeni nesiller eğitim tarihini müzede öğrenecek
Cumhuriyet öncesi yıllardan itibaren eğitim olanakları ve teknolojilerini tanıtan İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi, 2017 yılından itibaren yeniden hizmet vermeye başlayacak - İzmir Valisi Toprak: - "İmkansızlıklar içinde başlayan eğitim hayatımızı, gençleri

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Cumhuriyet öncesi yıllardan başlayarak eğitim olanakları ile teknolojilerini tanıtan İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi, 2017 yılından itibaren yeniden ziyaretçilerine kapılarını açacak.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımı 1900'lü yılların başına tarihlenen müze binasının önce köşk, sonra okul olarak kullanıldığını anlattı.

Tarihi binanın daha sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ile Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi olarak misafirlerini ağırladığını hatırlatan Vali Toprak, son birkaç yılda ise binanın onarım ihtiyacı nedeniyle ziyarete kapatıldığını belirtti.

Müzede Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılındaki İzmir'deki okul ziyaretinde oturduğu masa ve sandalye grubunun yanı sıra cam plaklar gibi çok değerli eserlerin sergilendiğini söyleyen Toprak, bu eşyaların müze restore edilinceye kadar güvende bulundurulduğunu dile getirdi.

- İhale süresi 610 gün, bedeli 2.7 milyon lira

Müzenin onarım ve restorasyon işinin 2015 yılında ihale edildiğini aktaran Mustafa Toprak, 610 gün süreyle yapılacak çalışmanın 2,7 milyon liraya mal olacağı ve 2017 yılının ortalarında tamamlanacağı bilgisini verdi.

Eğitim kültürünün önemli bir mirası olarak gördükleri binayı aslına uygun restore ederek yeniden ziyarete açmayı hedeflediklerini vurgulayan Toprak, "İmkansızlıklar içinde başlayan eğitim hayatımızı, gençleri yetiştirmekte kullanılan materyali sergilemek istiyoruz ki bugün güzel medeniyet değerlerimize sahip çıkalım" dedi.

Toprak, müzede daha çok 1920-1940 yılları arasındaki eğitim malzemelerinin sergileneceğini ifade etti.

- Materyal eski tanıtım yöntemleri yeni

Restorasyonun tamamlanmasından sonra müzenin teşhir ve tanziminin gerçekleştirileceğini duyuran Mustafa Toprak, şu bilgileri verdi:

"Müzenin içinde bölümler yapılabilir. Modern müzeciliğin dizaynlarını burada uygulayacağız. Görsel malzeme sergilenecek ama canlandırma da yapılacak. Burayı dolduracak ekipmanlarımız var. İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi, eğitimin öznesi insan yaşamını da barındıracak."

İzmir'i yaşayan şehir haline getirmeyi hedeflediklerini, bunun için de kültür ve turizm hedefleri belirlediklerini ifade eden Toprak, hedefler arasında müzelerin sayısını arttırmanın da bulunduğunu söyledi.

Vali Toprak, İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesine gönderilen ödenek dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.