Yeni Orta Vadeli Program

Yeni Orta Vadeli Program
KOTO Başkanı Özdağ:

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ, "Teknoparklarda üretilen ürünlerin ticari hayata kazandırılması için çalışma yapılmalıdır. İthalatı önleyici, ihracatı destekleyici projelere faiz desteği verilmelidir" dedi.

Özdağ, odada düzenlediği basın toplantısında, ülke ve kent ekonomisindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Geçen hafta 2015-2017 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığını anımsatan Özdağ, dünya ekonomisindeki gelişmelerin OVP'de revizyona neden olduğunu, kamu maliyesindeki sıkı duruşun enflasyon hedefine erişilmesine ve makroekonomik istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlayacağını savundu.

Özdağ, üretimi arttırmanın en önemli yolunun harcamalarda artış sağlayacak politikaların uygulanmasından geçtiğini belirterek, bunların başında da Merkez Bankası tarafından faize yapılacak müdahalenin geldiğini söyledi.

Üreticilere yönelik faiz indirimine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Özdağ, bu sayede finansman yetersizliği yaşayan piyasaların hareketleneceğini ve 2023 hedeflerine ulaşmada önemli rol oynayacağını kaydetti.

- Cari açık sorununa katma değerli ürün çözümü

Özdağ, cari açığın önlenmesi ve sürdürülebilir büyüme için ihracata dayalı, yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bu sayede kronikleşen cari açık problemini de aşmayı başarabiliriz. Teknoparklarda üretilen ürünlerin ticari hayata kazandırılması için çalışma yapılmalıdır. İthalatı önleyici, ihracatı destekleyici projelere faiz desteği verilmelidir" diye konuştu.

İhracatta Türkiye'nin ikinci önemli partneri Irak ile ticaretin yüzde 25 azaldığı bilgisini veren Özdağ, İran'la transit geçiş ücretleri konusundaki krizlerin ihracatçıların Rusya ve Doğu Avrupa gibi alternatif pazarlara yönelmesini gerekli kıldığını ifade etti.

Özdağ, özel kesim tasarruflarının geçen yıl yüzde 9,9'a kadar gerilediğini, bu yıl ise yüzde 11,7 olarak gerçekleşmesinin beklendiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yurt içi tasarruflarımız yüksek olmadığından dış kaynaklı kredi kullanıyoruz. Kurlardaki hareketlilik de kredi maliyetlerini arttırıyor. Bu da yatırımcımızın önünü görememesine neden olmaktadır. KOBİ'ler için 'KOBİBES' diye adlandırabileceğimiz devlet destekli tasarruf fonları oluşturulup, bireysel emekliliğe verilen destek gibi KOBİ'lere de destek verilmeli. Tasarruf odaklı politikalar izlenmeli, iş dünyası da buna göre pozisyon almalı ve özellikle kısa vadeli borçlanmadan kaçınmalıdır."

Sınırlarda yaşanan krizlerin tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret eden Özdağ, "Özellikle sokak eylemleri yaparak esnafa, tüccara, ekonomiye ve istikrara zarar verici nitelikte hareket eden kişi, grup ve siyasi oluşumları sağduyulu harekete davet ediyorum. Unutmayalım ki insanlığın dili, dini, ırkı yoktur ve toplumsal barışı bozacak girişimler, başta ülkemizin istikrarı olmak üzere ekonomiye de ciddi zarar verecektir" ifadesini kullandı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.