"Yeni Suudi bakan petrol pazarında istikrarı sürdürecek"

"Yeni Suudi bakan petrol pazarında istikrarı sürdürecek"
Hollandalı Enerji Risk Danışmanlık Firması VEROCY'nin ortağı Widdershoven:- "Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Bakan el-Falih'e desteğinin sürmesiyle hem ülkenin petrol politikasının devam etmesi hem de küresel petrol pazarında istikrarın sürme

NEW YORK (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Hollandalı Enerji Risk Danışmanlık Firması VEROCY'nin ortağı Cyril Widdershoven, Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Madeni Kaynaklar Bakanlığına Halid el-Falih'in atanmasının, küresel petrol piyasasında yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu belirterek, "Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Falih'e desteğinin sürmesiyle hem ülkenin petrol politikasının devam etmesi hem de küresel petrol pazarında istikrarın sürmesi sağlanacak." dedi.

Widdershoven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede 21 yıldır bakanlık yapan Ali en-Naimi'nin geçen cumartesi günü görevden alınarak yerine Suudi petrol şirketi Aramco'nun Başkanı Falih'in atanmasının küresel petrol piyasasında istikrarın korunması açısından önemli olduğunu söyledi.

Eski bakan Naimi'nin, OPEC içindeki ülkelerin diplomatları ve Suudi petrolünü alan tüketicilerle çok yakın ilişkilerinin olduğunu ifade eden Widdershoven, Falih'in de bu ilişkileri sürdürmesi gerektiğini dile getirdi.

Widdershoven, Falih'in kararlarının küresel petrol piyasası tarafından dikkatle izleneceğine işaret ederek, Prens Muhammed'in, bakan Falih'e desteğini sürdürmesinin hem ülkenin petrol politikasının devam ettirilmesinde hem de küresel petrol pazarında istikrarın sürdürülmesinde önemli olduğunu kaydetti.

- "Veliaht Prens yönetimde ipleri eline alıyor"

Widdershoven, 17 Nisan'da Doha'da düzenlenen petrol üreticileri zirvesinde, Naimi'nin, diğer ülkelerle koordineli olarak üretimi sabit tutma kararı teklifinin son anda Prensi Muhammed tarafından engellendiğini belirterek, Suudi Arabistan hükümetinde hafta sonu yapılan kısmi revizyonla birlikte Veliaht Prens ve Savunma Bakanı Muhammed'in ülkedeki konumunu ve gücününü artırdığını söyledi.

Widdershoven, şunları kaydetti:

"Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suudi kraliyet ailesinin de desteğini alarak ülke yönetiminde ipleri elinde tutmaya başladı.Suudi Arabistan'da yeni stratejilere ve siyasi fikirlere öncülük eden ve rolü giderek artan prensin, ileriki yıllarda ülke içinde ve Körfez bölgesinde esas güç olacağına hiç şüphe yok, ancak Suudi ekonomisinin petrol gelirlerine olan bağımlılığını azaltmak için öne sürdüğü 'Vizyon 2030 Planlarını' zamanında gerçekleştirmesi zor gözüküyor. Suudi ekonomisinin gelirlerinde çeşitlilik yaratması şart."

- "Suudi stratejisi devam ediyor"

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sijbren de Jong da Suudi Arabistan'ın OPEC ve OPEC dışındaki ülkelerle koordineli bir şekilde üretimini sınırlandırmasının artık mümkün olmadığını belirtti.

Jong, Suudi Arabistan'ın, ekonomik ve siyasi rakibi İran'ın artan petrol üretimine karşı, Naimi döneminde olduğu gibi küresel petrol piyasasında payını korumayı sürdüreceğini dile getirdi.

Prens Muhammed'in, Suudi Arabistan'da gücünün giderek arttığını vurgulayan Jong, prensin uygulamaya koyduğu Vizyon 2030 planlarının "çok hırslı" bulunması nedeniyle ülke içindeki muhafazakar gruplar tarafından tepki çekebileceğini ifade etti.

Jong, söz konusu planları gerçekleştirmek için yeterli zamanın olmadığını, ama Suudi Arabistan'ın OPEC içindeki gücünün değişmeyeceğini tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.