Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

YENİ YIL MUHASEBESİ

YENİ YIL MUHASEBESİ

Yeni bir yılı karşılamanın en güzel yanı en iyi dileklerin ortak paydasında buluşabilmektir. 2016 yılının bütün insanlık âlemine, İslam âlemine, memleketimize, ailemize ve bizlere daha çok paylaşacağımız ortak sevinçler, güzel müjdeler, sağlık, mutluluk, huzur, sevgi, barış dolu günlerin paydasında buluşmaya vesile olmasını diliyorum.

Her ne kadar Aralık ayının ikinci yarısında bir grup ısrarla “Noel kutlamak günahtır, bir kavmin adetlerine uymak o kavme katılmak gibidir” söylemleriyle karşı çıksalar da ülkemizde yeni yılın ilk gününe girmeyi çeşitli etkinliklerle kutlayanlar büyük bir çoğunluktaydı.

Vatandaşlarımızdan bir grup 31 Aralık gecesini eğlenerek geçirdi. Bir grup benim gibi evinde PTT (pijama, terlik, televizyon) başındaydı. Diğer bir gurup da Mekke’nin fethi adıyla salon toplantıları yaparak geçirdi. Olsun. Öyle veya böyle hangi ad altında olursa olsun biz sevsek de sevmesek de 2015 miladi yılı sona erdi 2016 miladi yılına Ocak ayıyla birlikte merhaba dedik.

Bu arada Hristiyan dünyası Noel kutlamalarını her yıl olduğu gibi bu senede 24-25 Aralık günü ve gecesi kutladılar. 1 Ocak İsa (a.s)’ın dünyaya geliş günü ve Miladi takvimin başlangıç günü olduğundan dünyada ve ülkemizde 31 Aralık’ta kutlanan Noel değil yeni bir yıla giriş kutlaması olsa gerek.

Tarih kitaplarına göre Mekke’nin fethi Hicri takvimde 20 Ramazan 8; miladi takvime göre ise 11 Ocak 630 da gerçekleşmiş. 1385 yıl önce miladi 1 Ocak 630’da Peygamber Efendimiz (s.a.v) komutasındaki Müslümanlar Medine’den Mekke’ye doğru cihat için yola çıkmışlar. Mekke tüm İslam âlemi için mübarek bir şehir. Keşke bu fetih günü başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm Müslüman ülkelerde de kutlanabilseydi.

Şimdi bakıyorum yılbaşı kutlamalarında yaşanan çılgınlıklar, eğlenceler, içki tüketimi, piyango ve çekilişler, aşırı tüketim çılgınlıkları ülkemizde sadece bu geceye has görülmüyor ki. Kuşkusuz bu yolun yolcuları bir vesile bulup zaten yapacaklarını yapıyorlar, bundan sonrada vur patlasın çal oynasın yapmaya devam edecekler.

Demokrasiyle yönetilen ülkelerde insanlar yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde bir başkasının mutluluğuna engel olmadığı ve başkasına zarar vermediği, ülkenin milli birlik ve dirliğine ve toprak bütünlüğüne karşı hareketler içinde olmadığı sürece özgürce yaşama hakkına sahiptirler. Para onların, vücut onların, hesabını verecek yine onlar olduğuna göre, bize ne? Allah (c.c) ıslah etsin demekten başka bir şey düşmez bize.

Her yeni başlayan şeyin yaratılmış her varlık için kendi hakikatini bulma fırsatı olduğuna iman ettiğimizden, bu manada inananlar için yılbaşı gecesi bir muhasebe gecesi olmalıdır. Geçen bir yılı, iyi ve kötü yönleriyle değerlendirmeli, gelecek yıl için plânlar yapmalıdır. Bir yıl boyunca ben ne yaptım? Kâr mı ettim, zarar mı? Hayır kapısını mı çaldım, şer kapısını mı? Hayra mı vesile oldum, şerre mi? Diye muhasebe etmelidir.  Her Müslüman önce kendinden sorumludur. Önce biz kendi paçamızı kurtaralım İnşaallah.

Ülkemizin zor günlerden geçtiği şu günlerde birde yılbaşını nedeniyle birbirimizi ötekileştirmemeliyiz. Yeni suni gündemler yaratıp gerçekten ihtiyacımız olan milli birlik ve beraberliğimize gölge düşürecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıyız.

Hadi bakalım bu yazıyı okuyanlar önce kendimize soralım? Ben geçtiğimiz yılı nasıl geçirdim? Allah rızası için ne yaptım? Bana emanet olarak verilen vücudum için, ailem için çevremdeki insanlar için, yaratılan diğer canlılar için ne yaptım? Ülkeme, milletime hayırlı bir işe vesile oldum mu? Peki bundan sonra gelecek yılda ne yapacağım?

Cenab-ı Hak kullarını affetmek için çeşitli bahaneler yaratmış. Himmeti hazır olsun, Allah (c.c) rahmet eylesin Mehmet Emiroğlu büyüğümüzün dediği gibi “Adeta Bahane Tanrısı” dini günler, bayramlar, üç aylar vb. çeşitli günler bizi affetmek için fırsat günleri veriyor. Her günü kadir, her geleni Hızır bilelim. Yeni bir miladi yıla girdiğimiz şu günlerde Rabbimize yakın olmak için kendi muhasebemizi yapalım ve başkasıyla değil kendimizle uğraşalım. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Kalp huzuru, gönül rahatlığı ve beden hafifliği içinde mutlu mesut yıllar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR