Oktay Mermer

Oktay Mermer

Yeni Yıl ve Ömür

Yeni Yıl ve Ömür

Evet yeni bir yıla,  2015 yılının ilk gününe merhaba diyerek selam ediyorum.

2015 yılının başta dünyaya, coğrafyamıza, ülkemize, Konya’mıza ve de ailemize barış, huzur, mutluluk getirmesini sağlıklı bir yılı yaşamayı Cenabı Allah’tan dilerim.

Ömür bir çan eğrisi gibidir, Cahit Sıtkı TARANCI dediği gibi yaş 35 yolun yarısı yani 35 çan eğrisinin en üst noktasıdır.

Çan eğrisi dediğimiz bir çana benzer,  çanın en üst kısmı da çanın ip ile tutulduğu yerdir. Bu nokta en zirvedir.  Bu noktaya çıkana kadar yaşam çok zordur. Bu zorluğun içinde bebek doğar, emekler, yürür, okula başlar, okul biter,  iş,  askerlik, evlilik, ihtiyaçlarını temin derken yaş 35 yani zirve olur.

Bu aşamanın her biri mücadele ile geçer en güzel tarafıda bu evrede enerji mücadele azmi çok fazladır, her türlü mücadeleye göğüs geren bir insan vardır.

Çünkü anatomik olarak da sürekli hücre yenilemesi olmakta ve insan daha dinamik tüm dirençlere karşıda sağlam ayakta durmaktadır. 35’e kadar zaman çok zor geçer, çünkü eğriye tırmanmak zordur.

35 den sonra çan eğrisinden aşağı kaymak çok daha kolaydır ve ömür çabuk geçmektedir. Anatomik olarak da hücre yenilemesi olmadığı içinde yaşlanmalar başlamakta ve hastalıklar daha da artmaktadır.

Neticede ömür, başlangıç noktası doğum, son nokta ölümdür. Hayatın bu iki noktası arasından bir ömür geçer.

İnsanoğlu da yeni bir yılın başlangıcında, bir önceki yılın ve yılların bilançosunu çıkarmalıdır. Bu bilançoda kar ve zararlarını değerlendirmeleri, zararlardan ders çıkarıp bir sonra ki yıla daha tedbirli ve sağlam adımlar ile girmelidir.

Hicrî, rumî, milâdî, şemsî, kâmeri, Çin takvimi vsvs hangi takvim esas alınırsa alınsın neticede bunların hepsi insanın bir ân, bir saat, bir gün, bir hafta, bir ay, bir yıl ve bir ömür yaşadığını göstermektedir.
Takvim, ölümü gösteren pusuladır...
"İnsan" denen fâni, hangi takvimi tercih ederse etsin netice itibariyle o takvimin son ayının son günü istese de istemese içinde yaşadığı seneyi bitirmektedir. Böylece herkes, yaşının üstüne bir yaş daha koymakta. O gün, ömrün o günkü haline göre bebeklikten, çocukluktan, gençlikten, orta yaştan, yaşlılıktan bir yaş daha ileriye geçmektedir. Bu zaman ırmağı geriye değil, ileriye doğru akar. Bu hızlı akış, bir bahara değil hazana, sonbahara ve kışa doğrudur.

Gelin yeni yılda, sevgiye, hoşgörüye, sabırlı olmaya, kendimizden çok insanlık adına hizmet etmeye, yaptığımız hizmeti reklam için değil- Allah rızası için yapmaya gayret edelim.

Yeni bir yılın güzellikler içinde olmasını Cenabı Allahtan dilerken, Müslümanların açlık-sefalet ve zulümlerden uzak bir yaşam içinde olmasını dilerim.

Günün sözü, “Kanaattenhiçkimseölmedi, hırsla da hiçkimsepadişaholmadı.” 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR