Yeni Zelanda'daki Genel Seçim

Yeni Zelanda'daki Genel Seçim
Sandıktan tek başına iktidar çıkmadı

MELBOURNE (AA) - Yeni Zelanda'da bugün gerçekleşen genel seçimlerin sonucunda hiçbir parti tek başına iktidar olacak oyu elde edemedi.

Yaklaşık 3,5 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, 2 milyon 150 bin kişi sandığa gitti. Tamamı açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre, hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olamadı. Ülkede tek başına iktidar olmak için 120 sandalyeli parlamentoda en az 61 milletvekiline sahip olmak gerekiyor.

Seçim sonuçlarının ardından partiler, şimdiden 52'nci hükümeti kurmak için koalisyon hazırlıklarına başladı. Mektuplu oy kullanımı ve tercihli oyların durumu değiştirmemesi halinde, ülkeyi gelecek 3 yılda koalisyon hükümeti yönetecek.

Sandıktan çıkan sonuçlara göre, iktidardaki liberal Ulusal Parti oyların yüzde 46'sını alarak birinci parti oldu. Ulusal Parti, parlamentoda 58 milletvekili ile temsil edilecek.

Seçime 7 hafta kalan lider değişikliğine giderek 37 yaşındaki Jacinda Ardern'in genel başkanlığında seçime giren ana muhalefetteki İşçi Partisi, 2014'teki seçimlere göre oylarını yüzde 13 artırarak, yüzde 35,8 ile mevcut pozisyonunu korudu. Parti, 32 olan milletvekili sayısını ise 45'e çıkardı.

Öte yandan, Yeni Zellanda First Partisi 9, Yeşiller Partisi 7, ACT Partisi de 1 milletvekili çıkardı.

- Ülkeyi koalisyon hükümeti bekliyor

Oyların sayımının tamamlanmasının ardından açıklama yapan Başbakan Bill English, elde edilen sonuçlarla hükümeti kuracaklarından umutlu oldukları belirtti.

English, 9 milletvekili çıkaran Yeni Zelanda First Partisi ile görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti.

İşçi Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Yeni Zellanda First Partisi'nin lideri Winston Peters'in ise hükümetin kurulması için nasıl bir tercihte bulunacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

İşçi Partisi lideri Ardern de seçim çalışmasına destek verenlere teşekkür ederek, "Açıkçası daha iyi olmasını umuyorduk." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.