Yenilenebilir enerjiye destek mevzuatında değişiklik

Yenilenebilir enerjiye destek mevzuatında değişiklik
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki tesislerde üretilen enerji, katılımcılar tarafından ikili anlaşmalar, gün öncesi piyasası ve gün içi piyasasında değerlendirilebilecek

ANKARA (AA) - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki tesislerde üretilen enerji, katılımcılar tarafından ikili anlaşmalar, gün öncesi piyasası ve gün içi piyasasında değerlendirilebilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan yapılan açıklamada, YEKDEM kapsamındaki tesislerin dengeleme güç piyasasında yer almaya devam etmesi ve yan hizmet sağlayabilmesi için YEKDEM Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, 2016 yılı için YEKDEM’e dahil olmak üzere başvuruda bulunan tesislerin, kurulu gücünün 15 bin megavatı geçmesiyle dengeleme birimlerinin YEKDEM’e girmesi sonucunda sistem işletim sorunlarının ortaya çıktığı, bu nedenle düzenlemelere hız verildiği kaydedildi.

Değişiklikle, gereken durumlarda gün içi piyasasında ticaret yapılarak dengesizliklerin en aza indirilmesi, portföyün doğru bir biçimde yönetilerek üretim tahminlerinin en doğru şekilde yapılması ve piyasaya arz edilmesi, rezervuarlı hidrolik santrallerin üretimlerinin portföy gelirini maksimize edecek şekilde optimize edilmesi ve YEKDEM kapsamındaki tesislerin dengeleme güç piyasasında yer almaya devam ederek hizmet sağlayabilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Destek mekanizması kapsamındaki tesislerde üretilen enerjinin katılımcılar tarafından yapılan ikili anlaşmalarda, Gün Öncesi Piyasası'nda (GÖP) ve Gün İçi Piyasası'nda (GİP) değerlendirilebileceğine işaret edilen açıklamada, YEKDEM kapsamındaki tesislerin, katılımcıların portföyünde kalmaya devam edeceği ve dengesizlikleri de yine kendi portföyleri içerisinde değerlendirecekleri belirtildi.

Yeni YEKDEM dizaynı ile verimlilik artışı yaşanacağının vurgulandığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu artıştan hem üreticiler hem de tüketiciler faydalanacak. Portföyünü düzgün yöneten, piyasalarda iyi pozisyon alan ve dengesizliklerini en aza indiren katılımcıların sağlıklı üretim planlaması, dengesizliklerin azaltılması, tersiyer yedek ve yan hizmetler gibi sağladıkları ek hizmetler karşılığı eski teşvik mekanizmasına göre daha fazla kazanç elde etmesi mümkündür. Piyasalarda iyi ticaret yapamayan ve dengesizliklerini azaltamayan katılımcıların ise riskleri bizzat kendilerine yüklenmiştir. Bunun YEKDEM kapsamındaki santrallerin doğru bir şekilde yönetilmesini teşvik edeceği, tüketicilerin üzerindeki yükü ise azaltacağı değerlendirilmektedir."

Açıklamada, YEKDEM’e katılan tesislerin toplam kurulu gücünün 2011 ile 2014 yılları arasında yaklaşık 500 megavat ile bin 800 megavat arasında değiştiği, 2015 yılında bu rakamın 5 bin 400 megavata ulaştığı bildirildi.

Bu arada, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinden gerekli şartları taşıyanlar, YEKDEM'e katılabiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.