Yer çekimine meydan okuyan yol: Gizemli yolun sırrı

Yer çekimine meydan okuyan yol: Gizemli yolun sırrı
Sakarya'nın Serdivan ilçesinde mezarlık çevresinde araba kullanırken aşağı doğru olan yolda kontağı kapatanlar, yokuş yukarı çıkıyor.

Sakarya'nın Serdivan ilçesinde mezarlık etrafında araba kullanırken aşağı doğru olan yolda kontağı kapatanlar, yokuş yukarı çıkıyor. "Gizemli yol" olarak adlandırılan yolda incelemeler yapan mühendisler, yokuş olarak görünen yolda yaptıkları ölçümler sonucunda yolun düz ve olayın "göz yanılması'ndan ibaret olduğunu tespit etti.

aw148001-02.jpg

Esentepe Mahallesi Sivritepe Caddesi Serdivan Mezarlığı mevkiinde yolun bir tarafında araba kullanırken aşağı doğru olan yolda kontağı kapatanlar, yokuş yukarı çıkıyor. Erzurum Palandöken Dağı kısımlarında Abdurrahman Gazi Türbesi'ne giden yolun benzerliğiyle dikkat çeken bu yola birçok kişi test için geliyor. Civar halkı tarafından "Gizemli yol" olarak adlandırılan yolda incelemeler yapan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin İpek ve ekibi, yokuş olarak görülen yolda ölçüm yaptı. Yapılan ölçümlerde yolda yüzde iki eğimin olduğu belirlendi.

aw148001-07.jpg

YOL GAYET NORMAL

Yolun birçok vatandaş tarafından test edildiğini görerek konuyu merak eden ve civardaki gerekli incelemeleri yapan İpek, "Ölçüm neticemizde normalde buradaki olayın göz yanılması nedeni ile olduğuna şahit olduk. Ölçüm neticesine göre; her şeyin fizik kurallarına göre olduğunu ve göz yanılmasından ötürü yukarıya doğru olduğu gözüküyor ama normalde aşağı tarafa doğru olduğunu tespit ettik. Onun için araçlarını vitesi boşa aldıklarında aşağı tarafa doğru ilerlediklerine şahit olduk. Ölçüm sonuçlarına göre yolda herhangi bir efsane çıkmadı, her şey gayet normal" dedi.

YOLUN BİR KISMI EĞİMLİ

Erzurum'daki yolu akıllara getiren bu yolun yüzde iki eğimli olduğuna değinen Metin İpek, "Erzurum'daki hali çok bilmiyorum ama haberlerden gördüğüm kadarıyla oradaki yolda bariz bir eğim mevcut, ona rağmen araç rampa yukarıya doğru ilerliyor. Orada muhtemelen jeolojik durum var. Ama burada ölçümlerimizin sonunda öyle bir durum olmadığını tespit ettik. Yol yüzde 2 şekilde aşağı eğimli. Burada öyle jeolojik bir durumda yok eğim sebebi ile araç aşağıya doğru hareket ediyor" diye konuştu.

GÖZ YANILABİLİYOR - GÖZ YANILMASI

Yolun farklı açılardan gözlemlendiğinde göz yanılması nedeniyle yokuş gözüktüğünü aktaran İpek, "Bu yolda olağan dışı bir durum yok. Burayı test etmeye gelen kişiler bundan sonra test etmemelerini tavsiye ediyorum. Göz yanılması oluyor, yolun alt tarafına bakıldığı zaman yol cidden bize doğru eğimli gözüküyor. Ama yolun üst tarafına yani olduğumuz tarafa geldiğimizde ise o göz yanılgısı da gidiyor aslında. Cihazla yaptığımız ölçümlerle de bu durumu doğrulamış oluyoruz. Bizim insanlarımız maalesef efsanelere, olağan dışı-doğa üstü olaylara inanmayı ve test etmeyi seviyor" şeklinde konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.