Yerel Yönetimler Finans Zirvesi

Yerel Yönetimler Finans Zirvesi
SPK Başkan Yardımcısı Oruç:- "SPK'da halihazırda 4 tane altyapı gayrimenkul yatırım ortaklığının kuruluşuna ilişkin başvuru var. Bunlar ilgili daire tarafından inceleniyor"

İSTANBUL (AA) - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Bora Oruç, SPK'da halihazırda 4 tane altyapı gayrimenkul yatırım ortaklığının kuruluşuna ilişkin başvuru olduğunu, bunların ilgili daire tarafından incelendiğini söyledi.

Oruç, Marmara Belediyeler Birliği tarafından, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ana sponsorluğunda bu yıl ilki düzenlenen Yerel Yönetimler Finans Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Yerel Yönetimlerde Alternatif Finansman Enstrümanları" başlıklı oturumda konuştu.

Oruç, 21. yüzyılı şehirlerin domine edeceğini belirterek, "21. yüzyılda Hindistan'da merkezinde ve hinterlandında 100 milyon kişinin yaşayacağı şehirlerin olacağı tahmin ediliyor" dedi.

Halihazırda İstanbul'da hinterlandı ile birlikte yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığını aktaran Oruç, böylece şehirlerin kendi ekosistemlerini oluşturduğunu, ülkedeki en önemli beyinlerin ve sermayenin buraya akmasını sağladığını dile getirdi.

Oruç, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre gelecek dönemde her yıl yapılması gereken alt yapı yatırımlarının gelişmiş ülkeler için 7 trilyon dolar, gelişmekte olan ülkeler için 4,5 trilyon dolar olduğunu ifade etti.

Ülkelerin yüksek borçluluk oranı ile bu altyapı yatırımlarının nasıl finanse edileceğinin önemli bir soru olduğuna işaret eden Oruç, Basel III kriterlerinin yürürlüğe girmesi ile birlikte 20 yıl vadeli altyapı yatırımlarının finansmanın bankacılık sektörü tarafından yapılmasının önünde bazı engellerin olacağının açık olduğunun altını çizdi.

Oruç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında sadece metro yatırımı için 3 milyar liraya ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, "Kamu kaynakları, bu büyüklükteki yatırımları yapmak için hem yetersiz, hem de bütçe disiplini açısından da engel teşkil edebilen bir husus" şeklinde konuştu.

Gayrimenkul sertifikasının şimdiye kadar TOKİ ve Emlak Konut tarafından çıkarıldığını anımsatan Oruç, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi yapacağımız bir çalışma ile şu yöne ilerliyoruz; aslında biz bakanlığın ihraççı olacağı kentsel dönüşüme yönelik bir gayrimenkul sertifikası çıkarmak istiyorduk. Ama bakanlıkta yapılan toplantılar sonucunda, bakanlığın TOKİ'ye yetki devrinin mümkün olması nedeniyle, TOKİ'nin ihraççı olacağı ve daha sonra kanun değişikliği ile birlikte İller Bankası ve belediyelerimizin de ihraççı olabilecekleri kentsel dönüşüme dayalı gayrimenkul sertifikalarının çıkarılmasına yönelik bir mevzuat çalışması yapılıyor. Bunları önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz."

Oruç, SPK'da halihazırda 4 tane altyapı gayrimenkul yatırım ortaklığının kuruluşuna ilişkin başvuru olduğunu, bunun ilgili daire tarafından incelendiğini bildirdi.

- "Belediyelerin gelir esneklikleri düşük"

Fitch Ratings Kamu Maliyesi Türkiye Analisti Nilay Akyıldız ise Türkiye'deki belediyelerin durumuna baktıklarında, kendileri için kurumsal çerçevenin belirleyici olduğunu söyledi.

Kurumsal çerçevenin bu bağlamda zayıf bir çerçeveye sahip olduğunu aktaran Akyıldız, "Çünkü belediyelerin gelir esneklikleri oldukça düşüktür. Gelirlerinin büyük bir kısmı merkezi hükumetin havuzundan alınmaktadır. Bu yüzden kendi gelirlerini üretme kapasiteleri oldukça düşük" dedi.

Moody's Türkiye Analisti Gjorgji Josifov da İstanbul'un ve İzmir'in borç yükünün gelecek dönemde artmasını beklediklerini belirterek, "Bu sabah iki şehri kıyaslayan ve hacimli sermaye yatırımlarını yorumlayan bir rapor yayınladık. Sonuç olarak bu iki şehrin profillerinde risk görmüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.