Yeryüzü Doktorları Somali’de

Yeryüzü Doktorları Somali’de
İSTANBUL (AA) - Yeryüzü Doktorları Derneği, Mogadişu'da geçen hafta düzenlenen ve 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında yaralananlara...

İSTANBUL (AA) - Yeryüzü Doktorları Derneği, Mogadişu'da geçen hafta düzenlenen ve 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında yaralananlara acil müdahale için Somali'ye gitti.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, 14 Ekim'de Somali'de 358 kişinin ölümü ve yaklaşık bin kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının, Somali tarihinin yakın zamandaki en ağır olaylarından biri olduğu vurgulandı. Açıklamada, saldırıda ağır yaralananların Türkiye'ye getirilmesi amacıyla yola çıkan, AFAD ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonu ile organize edilen askeri ambulans uçağa, Yeryüzü Doktorları gönüllülerinin de katıldığı belirtildi.

Askeri uçakla 35 yaralının Türkiye'ye tedavi amacıyla getirildiği, aynı zamanda Somali'deki hastalara da yerinde müdahale etmek için doktorların götürüldüğü ifade edilen açıklamada, "Somali’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nden gelen talep doğrultusunda, Yeryüzü Doktorları'nın plastik cerrahi ve genel cerrahi alanlarından gönüllü doktorların da katıldığı ekip, patlamadan sonra hızlı bir şekilde Somali’ye ulaştı ve yaralıları tedavi etti. Yeryüzü Doktorları kadın doğum alanındaki cerrahını da bölgeye bu akşam gönderiyor. 8 Kasım tarihine kadar bölgedeki yaralıları tedavi edecek."

- "Somali’de ölüm karşısında ağlamak yok"

Somali'ye giden ekipteki doktorların izlenimlerine de vurgu yapılan açıklamada, Yeryüzü Doktorları gönüllülerinin şu ifadelerine yer verildi:

"Somali'ye vardığımızda, bahsedildiği gibi şiddeti oldukça fazla bir patlama olduğuna şahit olduk. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan, içerisinde 85 Türk'ün çalıştığı, patlama alanına 3 kilometre uzaklıkta olan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'ne ulaştığımızda, patlamanın etkisi ile hastanenin asma tavanlarında çökmeler olduğunu gördük. Ölüler, morglarda yer olmadığı için koridorlara dizilmişti. Doktorlar korkmuş vaziyetteydiler, çünkü getirilen ölüler yanmış oldukları için doktorların psikolojileri oldukça kötü etkilenmiş durumdaydı. Hasta yakınları tespit yapamadıkları için gergindi. Bu şartlara rağmen herkes özveri ile çalıştı, çünkü bu hastane bölgede ölü yakınlarından ücret almayan tek hastaneydi. Biz de hastaneye vardıktan hemen sonra ameliyatlara başladık. Şarapnel parçalarından etkilenmiş çene kırığı, kaval kemiği kırılması ve parçalanmış iki kişinin ameliyatı… Somali'de ölüm karşısında ağlamak yok, yakınları cenazelerini alıyorlar, teşekkür ediyor ve gidiyorlar. Çünkü Somali ölüme çok alışmış, Somali bunlara çok alışmış."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.