Yeşil Kubbe eski güzelliğine tekrar kavuşuyor! Restorasyonda sona gelindi

Yeşil Kubbe eski güzelliğine tekrar kavuşuyor! Restorasyonda sona gelindi
Yaklaşık 3 yıldır aralıklarla restorasyonu devam eden Kubbe-i Hadra’nın restorasyonunda sona gelindi. Yeşil Kubbe’nin ne zaman açılacağı merak konusu oldu.

Mevlana Müzesi’nin Yeşil Kubbesi (Kubbe-i Hadra) en son 1964 yılında geçirdiği restorasyonun ardından Haziran 2020'de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınmıştı. 1,5 yıl süren restorasyondan sonra bazı aksilikler yaşanmış ve çıkan fırtınanın etkisiyle çiniler dökülmüştü. O tarihten bu yana da Kubbe-i Hadra’da restorasyon devam ediyor.

2020 yılında Kubbe-i Hadra’nın zamanla yıpranan turkuaz çinilerinin değiştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştı. Restorasyonun maliyeti ise Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı adına hayırsever iş insanı Ali Akkanat tarafından karşılanırken, o dönemde Kubbe-i Hadra’da bulunan çinilerin Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verilmişti.

akkanat.jpg

‘Yeşil Kubbe’ restorasyonunda, yıpranan çiniler 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak tekrar üretildi ve 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü geçen aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenleri öncesinde 2022 yılında açılışı gerçekleştirildi.

Açılışın geçmesinden bir kaç ay sonra çiniler yaşanan yoğun fırtınanın etkisiyle dökülmüştü. O tarihte Konya İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssetar Yarar, konuyla ilgili incelemenin devam ettiğini, yapılan işin daha geçici kabulü yapılmadığını ve araştırmasını başlattıklarını söylemişti.

yesil-kubbe-dokulme.jpeg

Çinilerin dökülmesinin ardından Kubbe-i Hadra 2022 yılında tekrar restorasyona alınmış ve etrafı tekrar kapatılmıştı.

hadra.jpeg

BAKAN 2023 BAHARA BİTECEK DEMİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2022 yılının Eylül ayında Konya’ya gelmiş ve Yeşil Kubbe’nin ne zaman bitirileceği sorusuna cevaben, “Kubbe-i Hadra, bahara tamamlanacak. Yapıştırıcı hava şartlarına uyum sağlayamadı. Biliyorsunuz çalışma Horasan harcı ile yapılıyor. Gönül ister ki kalıcı olsun. Yapılan son çalışmayla inşallah 10’larca yıl sorunsuz şekilde hizmet vermeye devam edecek” şeklinde açıklama yapmıştı.

KUBBE-İ HADRA RESTORASYONUNDA SONA GELİNDİ

Uzun zamandır restorasyonu devam eden Kubbe-i Hadra’nın etrafındaki örtü kaldırıldı. Çiniler eski güzelliğine tekrar kavuşmuş görünüyor. Restorasyonun bu ayın sonuna tamamen bitmesi bekleniyor.

kubbe1.jpg

KUBBE-İ HADRA’NIN TARİHİ

Mevlana Celalettini Rumi’'nin 17 Aralık 1273'te vefat etmesinden bir yıl sonra yapımına başlanan Kubbe-i Hadra, 16 dilimli külah ve turkuaz çinilerden oluşan bir yapısı var.

Bugünkü halini Kanuni Sultan Süleyman döneminde alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında restore edildi.

kubbe2.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.