Yeşil mercimek nadasa bırakılan tarlalara hayat veriyor

Yeşil mercimek nadasa bırakılan tarlalara hayat veriyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya:- "Üreticimiz geçen yıl yeşil mercimek üretiminden memnun kaldı. Bu yıl yüzde 15 artışla 190 bin dekar civarında ekim öngörüyoruz"

Yozgat'ta nadasa bırakılan tarlalar da değerlendirilerek yeşil mercimek ekim alanı 190 bin dekara yükseltilecek.

Yeşil mercimek ekiminin başladığı kentte, 2023 üretim sezonunda 171 bin dekarda 20 bin ton ürün elde edildi. Yeşil mercimek, nadas yerlerinin değerlendirilmesinde hububata alternatif olarak ekilirken çiftçiye de ek gelir sağlıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya yazlık ekimlerin yapıldığını kentin, yemeklik dane baklagiller grubunda yeşil mercimek üretiminde Türkiye genelinde il sırada yer aldığını belirtti.

thumbs-b-c-da66d71d96182e21f7fd0b0d9b4538e6.jpg

Geçen yıl 171 bin dekara yeşil mercimek ekildiğini, yaklaşık 20 bin ton ürün elde edildiğini aktaran Özkaya, "Yeşil mercimek üretimini artırmak maksadıyla araştırma endüstrileriyle yerli ve milli çeşitleri yaygınlaştırmaya çalışıyor, deneme ekimi yapıyoruz. Şu aralar Ankara Tarla Birlikleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 'Bozok' ve 'Karagül' yeşil mercimek çeşidinin ekimini yapıyoruz." dedi.

09-2024-10-subat-12-subat-20240302-2-62799326-98304925.jpg

Özkaya, yerli ve milli tohum ekimini çoğaltmaya çalıştıklarını belirterek "Geçen yıl değişik ürün gruplarında 70'e yakın deneme demonstrasyonumuz vardı. Bu yıl da yine aynı şekilde faaliyetlerimize devam edeceğiz." diye konuştu.

Üreticinin geçen yıl yeşil mercimek üretiminden memnun kaldığını aktaran Tanju Özkaya, "Bu yıl yüzde 15 artışla 190 bin dekar çevresinde ekim görüyoruz. Zaten bizim alanlarımızda nohut, mercimek ve özellikle yeşil mercimek üretme kültürü var. Tarım ve Orman Bakanlığımızın yıllardır nadas yerlerini değerlendirilmesiyle ilgili faaliyetler sürüyor ve baklagiller grubu öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

09-2024-10-subat-12-subat-20240302-2-62799326-98304933.jpg

300 METREKARYİ 600 'E ÇIKARACAK

Yeşil mercimek hasadını biçerdöverle yapmayı planladığını dile getiren Aslan, şunları kaydetti:

"İşçilik pahalı olduğu için geçen sene az etmiştik. Bu sene biçerdöverde sıkıntı yaşamazsak seneye daha da çoğaltmayı düşünüyoruz. Tarlayı nadasa bırakmak yerine ikinci ürün olarak yeşil mercimek ekiyoruz. Yozgat, yeşil mercimek üretiminde ünlü. Yetişmesi de iyi, verimi de iyi. İlk çıktığı dönemler para etmiyor ama bekletirsek para ediyor. Önceden tohumu elle saçıyorduk, pullukla sürüyorduk, işçi bulamıyorduk ama şimdi öyle değil. Mibzerle ekiyoruz, daha kolay oluyor. Köyümüzde çiftçilerin yüze 90'ı nadas alanlara yeşil mercimek ekiyor."

Çiftçi Saadet Arslan da Şahmuratlı köyünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle yerli tohum "Karagül" ve "Bozok" çeşitlerini ektiğini belirterek geçen yıl 80 dekar olan yeşil mercimek ekim alanını bu yıl 150 dekara çıkaracağını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.