YHT hatları Türkiye'yi saracak

YHT hatları Türkiye'yi saracak
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılışıyla birlikte işletmede olan YHT hattı uzunluğu 1420 kilometreye ulaşacak

Türkiye ilk kez 13 Mart 2009 tarihinde Ankara-Eskişehir hattının açılmasıyla yüksek hızlı trenle tanıştı. Bu tarihte 1970'lerden beri yılan hikayesine dönen YHT projeleri hayal olmaktan çıktı ve Türkiye Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 8'inci YHT teknolojisine sahip ülke konumuna geldi.

Türkiye'nin ikinci yüksek hızlı demiryolu hattı ise Türk mühendis, işçi ve işadamlarının emeği ile dünyadaki emsallerine göre kısa sürede ve ucuz maliyetle inşa edilerek 2011'de hizmet vermeye başladı. Eskişehir-Konya YHT hattı ise 23 Mart 2013'de hizmete açıldı.

YHT'ler hizmete girdiği günden itibaren vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Bugüne kadar YHT'lerle taşınan yolcu sayısı 15 milyonu aştı. 3 bin 500 kilometresi yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometresi hızlı olmak üzere 2023 yılında toplam 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşma hedefi doğrultusunda çalışmalar son sürat devam ediyor.

Projelerde son durum

Tamamlanan ve yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleriyle, Ankara merkezli oluşturulan çekirdek demiryolu ağıyla kentler arasında günü birlik seyahatin yapılabilir olması ve kentlerin adeta birbirlerinin banliyösü haline gelmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda Ankara-Sivas arasındaki 405 kilometrelik mesafede demiryoluyla seyahat süresini 10 saatten 2 saate, İstanbul-Sivas arası seyahat süresini de 5 saate düşürecek olan Ankara-Sivas YHT Projesi'nin inşası devam ediyor.

Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul arasındaki seyahati 2 saat 15 dakikaya düşürecek 105 kilometrelik Bursa-Bilecik-Ankara Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında ise hattın 75 kilometrelik Bursa-Yenişehir kesiminin altyapı inşası yapılıyor, 30 kilometrelik Yenişehir-Bilecik kesiminin inşasına ise bu yıl başlanacak.

Türkiye'nin en büyük 3 şehrinden ikisini buluşturacak 624 kilometrelik Ankara-İzmir YHT Projesi ise 3 kesim halinde projelendirildi. Ankara (Polatlı) - Afyonkarahisar kesiminde altyapı yapım çalışmaları devam ediyor. Afyonkarahisar-Uşak (Eşme) kesiminin ise bu yıl yapım ihalesine çıkılacak. Eşme-Salihli, Salihli-Manisa, Manisa- İzmir (Menemen) kesiminin proje çalışmaları devam ediyor. Proje tamamlandığında Ankara-İzmir arasında demiryolu ile seyahat süresi 14 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek.

7 adet hızlı tren seti geliyor

Yüksek hızlı tren projelerinin yanı sıra hızlı tren projeleri de tüm hızla sürüyor. Sivas-Erzincan Hızlı Demiryolu Projesinin ilk etabının yapım ihalesi gerçekleştirildi.

Konya-Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesinde Konya-Karaman ve Adana-Gaziantep arasında inşaat çalışmaları, diğer bölümlerde ise yapım ihale çalışmaları devam ediyor.

Bilecik- Bursa, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu ve Konya-Karaman, Sivas-Erzincan hızlı demiryolu hatlarıyla kısa vadede ülke nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı 17 il yüksek hızlı demiryolu ağı ile birbirine bağlanacak.

Öte yandan saatte 300 kilometre yapabilecek 7 adet hızlı tren setinin temin çalışmaları devam ediyor. Mevcut ve ileride açılması planlanan yüksek hızlı ve hızlı demiryolu hatlarında işletilmek üzere 106 adet YHT seti temin projesi yatırım programına alındı. Teknik şartnameleri tamamlanan 106 setten ilk 20 setin yurt dışından, 70 setin ise en az yüzde 51 yerli katkı payı ile imal edilerek temini öngörüldü. Kalan 16 adet YHT setinin ise Milli Hızlı Tren Projesi kapsamında imalatı planlanıyor.

YHT, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı dinamikleştiriyor

Yapılan araştırmalara göre, YHT ile ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam daha dinamik hale geliyor, ulaşım alışkanlıkları değişiyor, üretim bölgeleri ile tüketim bölgeleri birbirine yakınlaşıyor ve bölgesel farklılıklar azalıyor.

Enerji ile trafik kazalarından kaynaklanan maliyetlerin düşmesi ve karbondioksit salınımın azalması ve diğer unsurlarla birlikte YHT'lerin her yıl ülkeye toplam 824 milyon dolar ekonomik fayda sağlayacağı hesaplanıyor.

Hızlı ve yüksek hızlı tren hattı projeleri tamamlanmasını ardından kentler arası hedeflenen seyahat süreleri ise şöyle:

Ankara-İstanbul 3 saat

Ankara-Bursa 2 saat 15 dakika

Bursa-Bilecik 45 dakika

Bursa-Eskişehir 1 saat 5 dakika

Bursa-İstanbul 2 saat 15 dakika

Bursa-Konya 2 saat 40 dakika

Bursa-Sivas 4 saat 15 dakika

Ankara-Sivas 2 saat

İstanbul-Sivas 5 saat

Ankara-İzmir 3 saat 30 dakika

Ankara-Afyonkarahisar 1 saat 30 dakika

Konya-Karaman 40 dakika

Ankara-Karaman 2 saat 10 dakika

İstanbul - Karaman 4 saat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.