Yıldırım-cihangiri Ortak Basın Toplantısı

Yıldırım-cihangiri Ortak Basın Toplantısı
İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri:- "İslam dünyası çok ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bu nedenle büyük Müslüman ülkeler ve İslam dünyası bu sorunları iyi bir şekilde çözmek için el ele vermeli"- "İki ülkenin yöneticileri olarak bu derin ilişkil

ANKARA (AA) - İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, İslam dünyasının çok ciddi sorunlarla boğuştuğunu belirterek, "Bu nedenle büyük Müslüman ülkeler ve İslam dünyası bu sorunları iyi bir şekilde çözmek için el ele vermeli." dedi.

Cihangiri, Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü'nde görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, ikili ve bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduklarını, yarın da D-8 Toplantısı'na katılacaklarını söyledi.

Türkiye ve İran'ın çok eski bir tarih ve kültürün yanı sıra güçlü ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Cihangiri, bu ortaklık ve güçlü ilişkilerin iki ülkenin hem hükümetlerinin hem de halkının birbirine yakınlaşmasını sağladığını ifade etti.

Cihangiri, "İki ülkenin yöneticileri olarak bu derin ilişkileri korumanın yanı sıra farklı alanlarda da iş birliklerini geliştirmek ve güçlendirmekle sorumluyuz." diye konuştu.

Bölgede her gün yeni krizler yaşandığını ve bazı uluslararası güçler ile onlarla aynı doğrultuda olan ülkelerin buna sebebiyet verdiğini dile getiren Cihangiri, terörizm ve DEAŞ gibi grupların bölgede çok ciddi bir soruna dönüştüğünün altını çizdi. Bölge ülkeleri terörizmle mücadelede iş birliği için adımlar atarken Irak'ta referandum konusunun ortaya çıktığını ve bağımsız bir ülke konusunun tartışılmaya başlandığını hatırlatan Cihangiri, şunları kaydetti:

"Bütün bu komplolar uluslararası güçler ve İsrail tarafından yapılıyor. Onların bu işte parmakları olduğu çok net. Bu komplonun devamında kesinlikle bölge ülkelerini parçalamak için daha büyük komplolar olacaktır. Bölge ülkeleri kendi halklarından aldıkları büyük güçle bu komploların hepsini etkisiz hale getirme gücüne sahipler. Türkiye, büyük ve Müslüman bir ülkedir, bizim komşumuzdur, çok önemli bir güce sahiptir. İran, büyük ve güçlü bir ülkedir. Irak, büyük ve tarihi olan bir ülkedir. Bu ülkeler, kesinlikle bu komploları etkisiz hale getirme gücüne sahiptir ve bunların oluşmasına izin vermemeliler.

Onların temel amacı, bölgedeki güçsüz ülkeleri zayıf konuma düşürmektir. Irak yönetimi güçlü ve kararlı bir şekilde harekete geçti ve DEAŞ'tan sonra Kürt bölgesine verilen bölgeler merkezi yönetimin girişimiyle geri alındı. Yani referandum daha ilk yapıldığı andan itibaren başarısız olmuştur ve geçersizdir. Irak gibi büyük bir ülkenin toprak bütünüğünü tehlikeye sokmak beyhude bir düşüncedir. Bölgedeki bütün ülkeler, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana ve merkezi hükümetin yanındalar. Ancak yapmamız gereken en önemli şey bölgedeki gücümüzü korumaktır."

Cihangiri, bölgenin güçlü olması halinde ABD ve İsrail gibi güçlerin bölgede kriz yaratamayacaklarını söyledi. Bölgeye stratejik bakış açısının bu şekilde olması gerektiğini vurgulayan Cihangiri, kısa vadede bazı menfaatler zarar görse de uzun vadede menfaatlerini sağlamış olacaklarını kaydetti.

İran, Türkiye ve Irak'ın bugüne kadar yaptıkları gibi bundan sonra da sorunları çözmek için iş birliği yapacaklarını söyleyen Cihangiri, "Irak'taki sorun inşallah merkezi hükümet ve komşu ülkelerin yardımıyla çözülecektir." diye konuştu.

-"İslam dünyasının çok ciddi sorunları var"

Başbakan Yıldırım ile Suriye konusunu da ele aldıklarını belirten Cihangiri, huzurlu ve devletin güçlü olduğu bir Suriye'nin birçok komployu etkisiz hale getireceğine yönelik inancını dile getirdi.

Bugüne kadar Suriye konusunda İran ve Türkiye'nin daha çok etkili olduğu, Rusya'nın da potansiyelinin kullanıldığı müzakereler yapıldığını hatırlatan Cihangiri, bu müzakerelerin devamında Suriye konusunun çözülmesi temennisinde bulundu.

Cihangiri, İslam dünyasının çok ciddi sorunları olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye, şu anda İslam İşbirliği Teşkilatı'nın başkanıdır ve kesinlikle diğer ülkelere karşı sorumluluğu daha fazladır. Yemen'de suçsuz halkın nasıl katledildiğini görüyoruz. Şu anda çocuklar ve halk çok kötü durumda yaşamlarını sürdürüyor. Arakan'da halka çok ciddi zulmedildiğini görüyoruz. İslam dünyası çok ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bu nedenle büyük Müslüman ülkeler ve İslam dünyası bu sorunları iyi bir şekilde çözmek için elele vermeli." ifadelerini kullandı.

İshak Cihangiri, Filistin halkını desteklediklerini ve bu ülkeye yardım konusunda Türkiye ile aynı fikirde olduklarını belirterek, Yıldırım ile görüşmelerinde uluslararası konularda Türkiye ve İran'ın iş birliklerine güçlü vurgu yapıldığını belirtti.

-"Var olan potansiyeli kullanmamız gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran ziyaretinde belirlenen iki ülke arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini hatırlatan Cihangiri, "Bu hedefe ulaşmak için fırsatları değerlendirmemiz, var olan potansiyelimizi kullanmamız gerekiyor." dedi.

Bugünkü toplantıda alınan en önemli kararlardan birinin de iki ülke arasındaki ticarette ulusal para biriminin kullanılması meselesi olduğunu vurgulayan Cihangiri, iki ülke merkez bankası başkanları arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda ticari işlemlerin ulusal para birimiyle yapılacağının altını çizdi. Cihangiri, şunları söyledi:

"Yani Amerikan Doları, avro veya diğer döviz birimini kullanmak yerine Türk Lirası ile İran Riyalı temel alınacaktır. Bu, iş adamlarına ve ticaretle uğraşanlara büyük fırsat sunmuş olacak. Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı önümüzdeki ay gerçekleşecek. İki ülkenin sınırlarının ticari işlemlerin gerçekleşmesi için 24 saat açık olması gerekiyor. Bunların 24 saat çalışması yönünde karar aldık.

Türkiye'den Katar'a Türk mallarının transit şekilde gitmesi konusunda anlaşma yapıldı. En hızlı şekilde 3 ülkenin bakanlığı tarafından imzalanacak ve inşallah İran aracılığıyla Türk malları süratle Katar'a ulaştırılacaktır. Turizm konusunda çok önemli kararlar alındı. Şu anda İran'dan yaklaşık yıllık 1 milyon 900 bin kişi Türkiye'ye, Türkiye'den de yaklaşık 400 bin kişi İran'a seyahat ediyor. Kültür ve turizm paketlerini daha da genişletmeliyiz. Ham petrol ile ilgili şu aşamada Türkiye ile çalışıyoruz. Aynı boru hattından hem doğalgaz hem de ham petrol ihracatımızı artırabiliriz, bu iki konuda da potansiyel mevcuttur."

-"Sorunlar giderilirse hedefi yakalarız"

İran'da Türk yatırımcılarının petrokimya, turizm ve diğer sektörlerde faaliyetlerini desteklemek, bazı forumlar düzenlemek ve özellikle İran'daki yatırım fırsatlarını tanıtmak için gelecek hafta içinde İstanbul'da bir fuar düzenleneceği bilgisini veren Cihangiri, "Şu andaki fırsatlara ve potansiyele baktığımızda eğer sorunlar giderilirse ve hükümet yetkilileri de ciddi şekilde bu konuların takipçisi olurlarsa belirlenen 30 milyar dolar ticaret hacmini inşallah hızlı bir şekilde yakalamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.