Yıldırım hızıyla devir

Yıldırım hızıyla devir
AK Parti bugün yeni başkanını seçiyor. Binali Yıldırım, bu akşam bayrağı Davutoğlu’ndan devralacak.

Ondört yıllık tarihine 5 büyük olağan kongre sığdıran AK Parti, bugün Arena Spor Salonu’nda 2 Olağanüstü Büyük Kongre’yi topluyor. Bin 470 delegenin oy kullanacağı kongrede Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti’nin üçüncü genel başkanı seçilecek. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından jet hızıyla başbakan olarak görevlendirilecek. Yıldırım, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan görevi aynı gün devralacak.

EKONOMİ ÖN PLANDA

Başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Binali Yıldırım, yeni hükümetin programına ilişkin ana hatları da belirledi. Yıldırım, bir yandan yeni kabineye ilişkin hazırlıklarını sürdürürken bir yandan hükümet programı ile ilgili üst üste toplantılar gerçekleştirildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Sanayi Bakanı Nihat Zeybekçi, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un da aralarında bulunduğu bir ekiple birlikte hazırlanan yeni hükümet programı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da istişare yapılacağı belirtildi.

Önümüzdeki hafta Cuma günü Meclis’te okunması planlanan programda ‘ekonomik alandaki hedefler’ ön planda yer alacak. Özellikle üretimi ve büyümeyi artıracak önlemlerin yer alacağı program “Üreten, büyüyen ve kalkınan Türkiye” mantığı üzerine kurulacak. AK Parti kurmayları, 65’inci hükümet programının bir önceki programla benzer olacağını, ancak güncel gelişmeler ışığında bazı revizyonlar yapılacağını dile getirdi. Bu kapsamda programda yer alacak en önemli revizyon, enflasyonla mücadele araçları olacak. Edinilen bilgilere göre; enflasyonla mücadele için para-kur ve faiz politikaları değil, arzın artırılması da kullanılacak. Bunun için üretimin ve yatırımların önündeki engeller kaldırılacak. Özel sektörün bu konudaki talepleri de dikkate alınacak.

GÜNEYDOĞU İÇİN SÜRPRİZ

 AK Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da üretimi, yatırımı ve istihdamı artırmak için sürpriz sayılacak adımlar atılacak. Yatırımcıların bölgeye çekilmesi için destek politikalarında yeni unsurlara yer verilecek. Önceki hükümet programında olduğu gibi Yıldırım hükümetinin programının ana unsurlarından biri de yeni anayasa olacak. Yeni anayasa için ayrılan bölümde başkanlık sistemine özel vurgu yapılacak. Başkanlık sistemine ayrılan bölüm 64’üncü hükümet programında ayrılan bölümden bu kez daha kapsamlı olacak. Hükümet programında, terörle ve paralel yapı ile mücadele konusuna da önemli bir bölüm ayrılacak. Terörle mücadele konusunda ‘kararlılık’ vurgusunun yapılacağı programda, bu mücadele sırasında hukukun üstünlüğünün temel alınacağına dikkat çekilecek.

Yücel Kayaoğlu - Türkiye gazetesi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.