Yılkı atları turistlerin ilgi odağı oldu

Yılkı atları turistlerin ilgi odağı oldu
Antalya'nın İbradı ilçesinde yıllar önce doğaya bırakılan ve bugün sayıları 400'ü bulan yılkı atları, yurt edindikleri Eynif Ovası'na güzellik katıyor

Antalya'nın İbradı ilçesindeki Eynif Ovası'nda sayıları 400'ü bulan yılkı atları, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Ovada tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge sakinleri, yıllarca tarlaların sürülmesi ve yük taşımacılığında kullandıkları atları, bakım ve besleme imkanının zorlaşması nedeniyle doğaya bıraktı.

Kışı ovada geçiren atların bir kısmı, olumsuz hava koşulları ve yiyecek sorunu nedeniyle telef oldu. Çiftçiler, baharın gelmesiyle ihtiyaç duydukları atları yakalayarak işlerinde kullandı.

Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, tarımda makineleşmenin yaygınlaşmasıyla sona erdi. Artık tamamen doğaya salınan atlar, Eynif'te yaşamaya başladı. Su ve yiyecek sorunu bulunmayan ve zamanla çoğalan vahşi atların sayısı 40-50 sürü halinde 400'ü buldu.

Ormanları, barındırdığı yaban hayvanları, mağarası ve ovasıyla dikkati çeken bölgenin "vahşi güzelliği" diye nitelendirilen yılkı atları, Eynif'in turizm potansiyeli olarak da görülüyor.

Torosların, Akdeniz ile Anadolu'yu bıçak gibi kestiği bölgede yer alan Eynif Ovası'nın yeşil çayırlarında atları izlemek üzere her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor.

Konya'nın Derebucak ilçesi ile İbradı sınırında yapımı süren Konya-Antalya karayolunun hizmete açılmasıyla atları görmek için binlerce kişinin buraya geleceği tahmin ediliyor.

- Yılkı atlarına yabancı turist ilgisi

Ovanın tek mahallesi Başlar'ın muhtarı Bekir İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabani atların ovanın güzelliğine ayrı renk kattığını söyledi.

Daha önce tarımda kullanılan atların, traktörlerin yaygınlaşmasıyla doğaya bırakıldığını anlatan İbiş, "Ben bile 4-5 hayvan saldım. Bunların sayısı 40-50'yi bulmuştur. Köyümüzden bırakılan atlar üredi, gitti. Sayıları daha da artıyor. Her kolonide 7-8 tay oluyor." diye konuştu.

İbiş, atların tarlalara zarar vermediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Atlar bakımlıdır, sıkıntı görmüyorlar. Arazide ağaçların gölgelesinde yaşarlar. Önceden çok kar yağardı, yiyecek bulamadıkları için çoğu açlıktan ölüyordu. Şimdi açlık sorunu kalmadı. Ova müsait, çayır, çimen ve otlarla besleniyorlar. Koşarken sakatlanarak veya birbiriyle kavga ederken ölen oluyor. Sayıları tahminimize göre 400 civarında. Her yıl turistik ziyaretler oluyor. Özellikle yabancılar geliyor. Kamp kurup atları izliyor, fotoğraflarını çekiyorlar. Burada olduklarını duyup da gelen çok oluyor. İnsanlar çok merak ediyor. Görmediğimiz yerde, dağ kesiminde yaşayan atlar da var."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.