Yıllardır her ramazan itikafa giriyorlar

Yıllardır her ramazan itikafa giriyorlar
"Ramazanın son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip, ibadet etme" anlamına gelen itikaf için müftülüklerce hazırlanan camilerde vatandaşlar,camiye kapanıyor

Bitlis ve Van'da iki kişi, yıllardır her ramazan ayının son 10 gününde itikaf için camiye kapanıyor.

"Ramazanın son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etme" anlamına gelen itikaf için müftülüklerce hazırlanan camilerde vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup, tesbihatta bulunuyor.

Hazreti Muhammed'in sünnetlerinden "itikaf"ı yerine getirmek için camiye kapanan vatandaşlar 10 gün boyunca zaruri ihtiyaçları dışında buradan çıkmıyor.

20 yıldır itikafa giriyor
Bitlis'in Hizan ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Mehmet Okur, ömrünün son 20 yılında her ramazan ayında itikafa girerek, Hazreti Peygamberin sünnetini yerine getiriyor.

Okur, AA muhabirine, bu yıl da itikafa girmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

"İtikaf milletimizce unutulan bir sünnettir. Biz her sene itikaf yapmaya çalışıyoruz." diyen Okur, "Çok önemli sünnetlerden biridir. İtikafın ne olduğunu yıllar önce camide bir imam bana söylemişti. Çok önemli olduğunu ve her ramazan yapılması gerektiğini söylemişti. Ben de o günden beri her ramazan camiye gelip geceleri burada geçiriyoruz. Sabaha kadar Kur'an okuyup namaz kılıyoruz. Çok güzel geçiyor." ifadesini kullandı.

Hizan Nur Cami İmam Hatibi Hüseyin Bulduk da ramazan ayının son 10 günü itikafa girmenin sünnet olduğunu kaydetti.

Ramazanda manevi uyanış: İtikaf
Edirne'de itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen 7 kişilik grup da dış dünyayla irtibatlarını keserek, ramazanın son günlerini camide ibadetle geçiriyor.

Nefisleriyle baş başa kalan gruptakiler, sünneti yerine getirebilmek için, ramazan ayının 19. gününden itibaren Gazi Mihal Camisi'nde itikafa girdi.

Geceleri camide ibadet ederek geçiren gruptakiler, Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar okuyup, kaza, tespih namazları kılarak, günün büyük bölümünü ibadetle değerlendiriyor. Mukabele yaparak Kur'an-ı Kerim'i hatmeden itikaftakiler, zorunlu haller dışında dışarı çıkmıyor. Caminin içindeki bölümlerinde dinleniyor, iftar ve sahurlarını burada yapıyorlar.

Emekli imam Halil Delen (69), AA muhabirine, ramazanın son 10 gününde itikaf sünnetini yerine getirmek amacıyla buraya geldiklerini bildirdi.

Erzurum'da asırlık camilerde itikaf
Erzurum'da, Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan tarihi camiler, itikafa girenleri ağırlıyor.

Erzurum'da, sünnetlerden itikafı yerine getirmek isteyen vatandaşlar, asırlardır ezan sesinin yankılandığı tarihi camileri tercih etti.

Ramazanın son on gününde, aralarında asırlık olanların da bulunduğu 20 camide itikafa giren vatandaşlar, gün boyu Kur'an okuyup dua ediyor.

Erzurum Müftü Vekili Celal Büyük, AA muhabirine, itikafın, bir Müslüman'ın ibadet niyetiyle camide kalması anlamına geldiğini söyledi.

Müslümanlar için itikafın önemine işaret eden Büyük, Hazreti Peygamber'in aksatmadan yaptığı itikafın, ihya edilmesi ve üzerinde durulması gereken bir sünnet olduğunu belirtti.

İtikafın, unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden olduğunu anlatan Büyük, "Bu, bölgede bir veya birkaç kişinin ihya etmesiyle, ümmetin üzerinden düşecek olan bir sünnettir. Sünnet-i kifayedir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.