Yırtıcı kuşlar doğaya kazandırılıyor

Yırtıcı kuşlar doğaya kazandırılıyor
Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde koruma altında bulunan, uçma yetisini kaybeden yırtıcı kuşların gaga ve tırnakları, beslenme sistemlerinin bozulmaması için özel bakım setiyle kısaltılıp, törpüleniyor

Diyarbakır'da Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine yaralı getirilen ve tedavilerinin sonrasında uçma yetisini kaybettikleri için burada koruma altına alınan yırtıcı kuşlara gaga ve tırnak bakımı yapılıyor.

Afrika, Avrupa ve Asya'yı kapsayan göç yolu üzerinde olan Diyarbakır, yılın farklı mevsimlerinde başta şahin olmak üzere içlerinde kartal, puhu, atmaca, delice, kara çaylaklarının da olduğu yüzlerce yırtıcı kuş türüne sahiplik yapıyor.

12-2023-05122023-kus1.jpg

Çeşitli nedenlerle doğal yaşam bölgelerinde yaralanan, zehirlenen ve yardıma muhtaç duruma gelen yırtıcı kuşlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle kurulan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine sevk ediliyorlar.

Bu merkezde tedavi edilen yırtıcı kuşların bir kısmı yeniden doğayla iç içe olurken diğer kuşlarda yetisini kaybettiği için merkezde yaşamına devam ediyor.

12-2023-05122023-kus2.jpg

Merkezde kalan yırtıcı kuşlara beslenme sistemlerinin korunması maksadıyla gaga ve tırnak bakımı yapılıyor.

DKMP Diyarbakır Şube Müdürlüğünde yaban hayvanları üzerine faaliyet gösteren veteriner Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından özel bakım setiyle yırtıcı kuşların uzayan tırnakları ve gagaları özenle kesildikten sonra törpüleniyor, keskin hale getiriliyor.

Yapılan bu bakım işleminin ardından yırtıcı kuşların, besinlerini rahat bir şekilde kavrayıp, parçalayıp, sindirebilmesi sağlanıyor.

12-2023-05122023-kus3.jpg

Tırnakları hızlı uzayıp, beslenmelerini engelliyor

Merkez müdürü ve Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Koçhan, merkeze getirilen yırtıcı kuşların tedavilerini yaptıklarını, beslenmelerini yaptıklarını, rehabilite ederek onları yeniden doğal yaşam bölgelerine kazandırdıklarını söyledi.

Bazılarının ise ömürleri boyunca merkezde kalmak zorunda olduğunu dile getiren Koçhan, şunları kaydetti:

12-2023-05122023-kus4.jpg

"Doğada kendi başlarına hayatlarını devam ettirecek durumdalar. Ya ampute ediliyorlar ya da kanatlarında kırıklar olduğu için burada kalmak hayatlarına burada devam etmek zorundalar. Burada kalan yırtıcı kuşlara türe özgü bakım ve beslenme özverili şekilde sağlanıyor. Şahinlerde gaga ve tırnak problemi çok yoğun oluyor. Doğada bir şekilde törpülüyorlar. Burada alışık olmadıkları bir ortamda çok hızlı uzayabiliyor ve beslenmelerini engel olabiliyor. Burada özellikle bunlara yönelik müdahalede bulunuyoruz. Tırnak ve gaga bakımı düzenli bir şekilde yapılıyor."

Bazı türlerin ve yavruların ise özel beslenmeye ihtiyaç duyduğunu anlatan Koçhan, onlar için de merkezde besin değeri yüksek yiyecekler verildiğini belirtti.

Koçhan, "Bu bakım merkezi bölgeye hitap etmesi ve bölgenin büyüklüğü de düşünüldüğünde oldukça önemli bir görev üstlenmekte, bu tür yaban hayvanlarının bakımı ve beslenmesi için önemli bir kilit nokta olmaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.