Yiyecekleri sağlıklı gibi göstermek için yapılan hileler

Yiyecekleri sağlıklı gibi göstermek için yapılan hileler
 Muhabir
Yediklerinize dikkat ediyorsanız eğer bu haberimizi mutlaka okuyun. Doğal, daha az yağ ve şeker yazan gıdalar gerçekten öyle mi? Detaylar haberimizde...

Markete gittiğinizde dikkatli olun! Sağlıklı gibi görünen birçok ürün aslında sağlıklı değil. Güzel etiketler ve reklam kampanyaları, çoğu insanın sağlıklı yiyecekleri tanımasını giderek zorlaştırıyor. Bu yöntem, üreticilerin sağlıksız ürünleri daha çok satabilmek için kullandıkları bir strateji. Sizlere üreticilerin hangi hileleri kullandığını ve sağlıklı gıdaları nasıl tanıyabileceğinizi açıklayacağız.

ÇOĞU İNSAN KELİMELERE KANIYOR

Satın alırken ilk karar sıklıkla ambalajın üzerindeki büyük harflerle yazılan yazıları okuyunca başlar. Çoğu insanın bir ürünü satın almasının ana nedeni o büyük yazılardır. Tüketicileri kandırmanın çeşitli stratejileri vardır. Örneğin doğal, tam tahıllı, tropik meyveler, chia tohumları veya diğer süper yiyecekler gibi sağlıklı içeriklerin reklamı büyük harflerle yazılıyor ancak aslında bunlar ürünün yalnızca çok az bir kısmında bulunur.

Ambalajın üzerindeki “tam tahıl” gibi ifadeler bile ürünün tam tahıldan yapıldığı anlamına gelmiyor. Küçük miktarlar bile üreticilerin bunu etikete basmasına olanak tanıyor. "Doğal" gibi diğer terimler hiçbir şekilde tam tanımlanmamıştır ve bu nedenle pazarlama amacıyla istenildiği gibi kullanılabilmektedir. Burada özellikle ölümcül olan şey, “doğal” etiketine rağmen, üründe her türlü yapay bileşenin bulunabilmesidir.

Sıklıkla kullanılan diğer terimler ise “şekersiz” veya “yağsız” dır. Bunun amacı sağlıksız gıda olmadığını göstermektir. Ancak içindekiler listesine baktığınızda bunların yerini genellikle sağlıksız ve çoğu zaman kimyasal içeriklerin aldığını hemen görürsünüz. Örneğin şekersiz yazan bir gıdada şeker kaynakları şeker alkolleridir. Yalnızca bu çok kullanılan ifadelere bakarak karar vermek, doğru bir karar olmayacaktır.

GIDA ENDÜSTRİSİNDEKİ SAYI OYUNLARI

Sayılarla oynamak da gıda hilelerinin başında yer alır. Her gıda maddesinin üzerinde yağ, karbonhidrat, protein ve tuz miktarlarının yanı sıra 100 gram ve porsiyon başına enerji değerini gösteren bir besin tablosu vardır. Ancak özellikle sağlıksız yiyeceklerde, içerdiği şeker miktarını gizlemek için porsiyon boyutlarını gerçekçi olmayacak kadar küçük tutarlar.

MEYVE OLMAYAN MEYVE SULARI

Birçok meyve suyu doğal izlenimi verse de içeriğinde doğal meyve oranı yüzde 10 veya 20'yi geçmez. Kalan büyük kısmı tatlandırıcı gibi çeşitli kimyasallardan oluşmaktadır. Meyve suları alırken içeriğini mutlaka okuyarak satın almalısınız.

TAZELİK İZLENİMİ

Son olarak, özellikle taze yiyeceklerde görünüm önemli bir rol oynar. Işıktan koruma filmleriyle uzun süredir depoda kalan yiyecekler taze gibi gösterilmektedir. Yiyecekler sanıldığı kadar taze olmamasına rağmen gıda hakkında olumlu bir izlenim yaratmak için bu yöntem sıklıkla kullanılıyor. Ve bir şeyin taze görünmesi onun daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bu gıdalar taze görünen kusurlu gıdalardır.

SAĞLIKLI GIDALARI BU ŞEKİLDE ANLAYABİLİRSİNİZ

Sağlıklı beslenmek istiyorsanız, büyük yazılara göre değil de küçük yazıların olduğu gıdaların içindekiler listesine bakarak almalısınız. Küçük yazılar aynı zamanda çoğu zaman bir ürünün gerçekte ne kadar sağlıklı olduğu hakkında da bilgi verir. Genel olarak elbette bir gıda ne kadar az işlenirse o kadar doğal olur. Örneğin çiğ sebzelerin "doğal" diyen bir etikete ihtiyacı yoktur. Gıda ambalajları üzerindeki büyük ve iddialı yazıları daha iyi değerlendirebilmek için beslenmenin temel yönlerini bilmek daha mantıklı olacaktır. Bu şekilde sağlık beslenmenin yöntemlerini de öğrenmiş olacaksınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum