YKS'ye hazırlanmak servet istiyor

YKS'ye hazırlanmak servet istiyor
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanmak servet değerinde.

Üniversiteye gitmek için gerekli olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu yıl 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl; 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu.

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda öğrencilere kitapları ücretsiz olarak dağıtıyor ve sınava hazırlanan öğrenciler için ayrıca Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden konu anlatımı ve soru çözümü için kaynak sunuyor. Ancak hem öğrenciler hem de eğitimciler bakanlık tarafından sunulan bu hizmetleri sınava hazırlanma konusunda yetersiz buluyor.

200 BİN TL HARCAMA YAPMASI GEREKİYOR

Ortama bir dershane veya etüt merkezine giden bir öğrenci, kaynak kitaplar, ulaşım yemek gibi giderleri hesaplandığında yılda en az 200 bin TL harcama yapması gerekiyor.

YKS’ye öğrenci hazırlayan kurum sahipleri Tarih öğretmeni Murat Akdemir ve Matematik öğretmeni Serdar Turan, bakanlığın verdiği kaynakların yetersiz olması nedeniyle öğrencilerin ekstra kaynak almak zorunda kaldıklarını anlattı.

15 BİN TL EKSTRA SORU BANKASI

Turan, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği kitaplar kullanılmıyor. Son iki yıldır verilen soru bankaları iyi ama yetersiz. Piyasada kendini ispatlamış yayıncılar var, çocuk oraya yöneliyor. Bir öğrencinin sadece soru bankasına ve ekstra kaynağa verdiği miktar 15 bin lira oluyor” dedi.

ETÜT MERKEZLERİ BİNLERCE LİRA

Dershane veya etüt merkezlerinin fiyatları sınıf mevcudu ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebiliyor. Kalabalık sınıf ve kötü lokasyonda bulunan kurumlar, yıllık en az 50 bin lira alıyor. Sınıfın 10-12 kişi olduğu kurumlarda fiyat 100-120 bin liraya çıkıyor. Daha iyi bir kadro, daha az sınıf mevcudu olan kurumlar 150-160 bin lira. Kurum lüks bir muhitte bulunuyorsa alınan ücretin sınırı yok.

'4 YILLIK EĞİTİM MASRAFIYLA ÇOCUĞA İŞ KURULUR'

Akdemir, "4 yıllık eğitim masrafıyla çocuğa iş kurulur. Eğer ekonomik korkularla üniversiteye hazırlanıyorsa, yapılabilecek en mantıklı şey meslek öğrenip hayata başlaması. 80 bin lira kazanan kepçe operatörü var, bir de asgari ücretle çalışan öğretmen, avukat var. Tarihin hiçbir döneminde eğitim maddi olarak bu kadar pahalı, ahlaki olarak bu kadar ucuz olmamıştı." dedi.

TYT-AYT kaynak kitapların da satıldığı kitapçı Ekrem Aktaş ise en düşük kitap fiyatının 250 lira olduğunu söyledi. Aktaş, bir öğrencinin yılda kaynak kitaplara en az 20 bin lira, daha iyi bir kaynak alacaksa 30-35 bin lira harcadığını belirtti.

Kaynak:GAZETE DUVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.