Yrd. Doç. Dr. Fatih Uslu

Yrd. Doç. Dr. Fatih Uslu

YÖRÜK GÖÇÜ

YÖRÜK GÖÇÜ

Bozahmetli Aşireti Örneği

Tarih boyunca Türkler göçebe hayat tarzını kendilerine bir yaşam biçimi olarak seçmiş ve Orta Asya’da başlayan göç serüvenleri Tanrı Dağları’dan Alp Dağları’na kadar uzanmıştır. Yörük kelimesi birçok anlama gelmekle birlikte “Yürüyen Tük” anlamına geldiği anlatıla gelmektedir.

Türklerin Anadolu’ya geliş tarihleriyle ilgili tarihçiler arasında ihtilaflar vardır; bununla birlikte Türklerin Anadolu’ya gelişleri Anadolu Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın 1071 yılında yaptığı Malazgirt Savaşı milat olarak kabul edilir. Toroslarda yaşayan Yörüklerin de 12. Yüzyıl başlarında, günümüzde İran sınırları içerisinde bulunan Horasan Bölgesi’nden Anadolu’ya gelerek Toroslara yerleştikleri hatta bunun bir devlet politikası olduğu tarihçilerin ittifak ettikleri hususlardandır.

Toroslarda göçlerin tarihi bin yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Tanrı Dağları’ndan Horasan’a oradan da Toros Dağları’na göç eden Yörükler, Toros Dağları’nı kendilerine yurt edinmişler ve uzun mesafeli göçler yerini “yaylaktan kışlağa göç” şeklinde kısa mesafeli göçlere bırakmıştır.

Bozahmetli Yörük Aşireti ise Orta ve Batı Toroslarda yüzyıllardır yaylaktan kışlağa göç geleneğini sürdüren bölgedeki yüzlerce Yörük aşiretinden birisidir. Bozahmetli Aşireti, Osmanlı döneminde Alaiye Sancağı, Düşenbe Kazası’na bağlı tüzel kişiliği olan aşiretlerdendir. Tahrir defter kayıtlarından ve Osmanlı arşiv kayıtlarından edinilen bilgilere göre 17. Yüzyıldan bu yana bölgede yaşadıkları bilinmektedir. Daha önce yine bu bölgede yaşadıkları ise yaygın bir kanaat taşımaktadır.

Bozahmetli Yörük Aşireti, günümüzde Manavgat, Akseki, Serik gibi bölgeleri kapsayan Antalya ili ile Seydişehir, Beyşehir bölgesini içine alan Konya ili sınırları içerisinde yaylaktan kışlağa göç etmektedir. Aşiretin çoğunluğu son yüzyılda yerleşik hayata geçse de 2014 yılı itibariyle kırk Yörük obası ile yazın yaylaya kışın sahile sürülerini otlatmak amacı ile göçmektedirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yrd. Doç. Dr. Fatih Uslu Arşivi
SON YAZILAR