'Ypg/pyd Bulundukları Yerlere Çekilmezlerse Gereğini Yaparız'

'Ypg/pyd Bulundukları Yerlere Çekilmezlerse Gereğini Yaparız'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Eğer YPG/PYD bulundukları yerlere çekilmezlerse ve DEAŞ'a karşı operasyon yapan Özgür Suriye Ordusu'na saldırmaya devam ederse biz de gereğini yaparız." dedi

AFYONKARAHİSAR (AA) - AK Parti'nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA muhabirine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Musul'un Kerkük kentinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Çavuşoğlu, "Türkiye, Musul'daki koalisyon güçlerine dahil oldu mu?" sorusu üzerine, Türkiye'nin Başika'da eğitip donattığı unsurların önemli bir bölümünün şu anda kara operasyonlarında yer aldığını belirtti.

Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında, Ninova Muhafızlarının aktif rol alıp almayacaklarına ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Şu anda Peşmerge ile birlikte hareket ediyorlar, bizim kampta eğittiğimiz güçler. Peşmerge'nin katıldığı tüm operasyonlarda yer alacaklardır. Esasen bu güçler Musullu yerel güçlerdir. İleride Musul'un güvenliğini, DEAŞ sonrası temin etmek için, sağlamak için bu güçlerden faydalanmak gerekiyor. Şu anda operasyonun içinde zaten aktif rol alıyorlar." karşılığını verdi.

"Şu anda kara operasyonuna katılma söz konusu değil"
"Musul'a kara operasyonu olması durumunda Türkiye operasyonda yer alacak mı?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Kara operasyonunu şu anda yerel güçler, Irak ordusu ki öyle olması gerekiyor, değişik gruplar yerine milli ordunun bu operasyonu bizzat yönetmesi gerekiyor. Peşmerge var, bizim eğittiğimiz Ninova güçleri var. Diğer taraftan arazideki güçler var. Herhangi bir şu anda orada bulunan ülkelerin ya da Türkiye'nin kara operasyonuna katılması söz konusu değil. Amerikan güçlerinin önceden top atışları oldu ama ihtiyaç duyulursa özellikle Özel Kuvvetlerimizin yerel güçlere desteği konusunda ihtiyaç olursa, tabii ki katılır." açıklamasında bulundu.

Türkiye için başka hassas konuların da olduğunu işaret eden Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Burada PKK var, Sincar bölgesinde ve burada DEAŞ var. Halen devam ediyor. Daha önce PKK'ya yönelik hem Meclis'in bize verdiği yetkiyi hem de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı nasıl kullandıysak bize yönelik yeni tehdit oluşursa kara operasyonu dahil her türlü yetkiyi kullanırız. Çünkü bizim görevimiz, milletten aldığımız yetki de budur. Ülkemize yönelik tehditleri bertaraf etmektir. Ülkemizin güvenliğini, istikrarını korumaktır. Bizim esas görevimiz o. Dolayısıyla bize yönelik herhangi bir tehdit oluşursa o zaman da gereğini yaparız."

Fırat Kalkanı Harekatı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığının, terör örgütü PYD/YPG hedeflerine yönelik harekatlarının devam edip etmeyeceğine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Eğer YPG/PYD bulundukları yerlere çekilmezlerse ve DEAŞ'a karşı operasyon yapan Özgür Suriye Ordusu'na saldırmaya devam ederse biz de gereğini yaparız. Hani YPG iyiydi, hani YPG DEAŞ'a karşı mücadele ediyordu. Neden DEAŞ'e karşı mücadele eden Özgür Suriye Ordusu'na, yerel güçlere, ılımlı muhalefete saldırıyor. Demek ki YPG/PKK'nın amacı DEAŞ'la mücadele değildir. Kendi kantonunu oluşturmaktır. Şu andaki operasyonları da buna yönelik bir tehdit olarak görüyor. Esasen burada bir terör koridorunun oluşmasına biz müsaade etmeyeceğimizi başından beri söyledik. Dolayısıyla adam gibi durmazlarsa biz de gereğini yaparız. YPG, PKK hiç fark etmez. Cumhurbaşkanımız, 'Topunuz gelin.' dedi. Hepsiyle mücadele etmesini Allah'ın izniyle biliriz. Bunu yapacak gücümüz de kapasitemiz de var."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.