Ytb Kanada Buluşması Yapıldı

Ytb Kanada Buluşması Yapıldı
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse başkanlığındaki heyet, Kanada’nın 3 şehrinde Türk toplumuna ait STK'ların yöneticileri ile buluştu

TORONTO (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse başkanlığındaki YTB heyeti, Kanada’nın 3 şehrinde düzenlenen toplantılarda Türk toplumuna ait STK’ların yöneticileri ile bir araya geldi.

Temaslarına Montreal Buluşması ile başlayan YTB Heyeti, ocak ayındaki terör saldırısında 6 kişinin hayatını kaybettiği Quebec City İslam Kültür Merkezi Camisi’ni ziyaret etti. Köse, burada Montreal Başkonsolosu Deniz Barkan Umruk ile birlikte caminin kurucu başkanı Boufeldja Benabdallah’tan bilgi aldı.

Benabdallah, Müslümanların İslam karşıtı tutum ve saldırılarla mücadele konusunda ortak hareket etme ve iş birliği geliştirme ihtiyacını dile getirdi. Köse de, 29 Mayıs’ın Almanya’nın Solingen kentinde bir Türk ailenin diri diri yakıldığı saldırının da yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, İslam karşıtı ve yabancı düşmanlığı motivasyonlu saldırılara karşı birlikte hareket etmeye hazır olduklarını söyledi.

Heyet Montreal’de, eyalet hükümeti üyeleri ve diğer görevlilerle de temaslarda bulundu.

YTB heyeti, Ottawa’da da Türk toplumuna ait STK’ların yöneticileri ile buluştu. Sivil toplum kuruluşlarının daha etkin toplumsal faaliyetler yapabilmeleri için yol gösterici bilgiler veren YTB heyetinde, Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Şuayip Turhan, YTB Koordinatörü Adem Günaydın ve Uzman Gizem Kolbaşı Muyan yer aldı.

- Son buluşma Toronto’da

Köse başkanlığındaki YTB heyetinin 29 Mayıs günü Montreal’de başlayan Kanada Buluşması, son durak Toronto’da Türk sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri ile yapılan toplantı ile tamamlandı.

Türkiye'nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen, toplantıda yaptığı konuşmada YTB'nin yurt dışındaki Türkleri destekleyen en önemli kurumlardan biri olduğunu belirterek, Mehmet Köse'ye teşekkür etti. YTB Başkanı Köse de, kendilerini devletin temsilcisi olarak değil, yurt dışında yaşayan Türklerin kamu kuruluşları nezdindeki temsilcileri olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye’nin 60’lı-70’li yıllarda yurt dışında yaşayan vatandaşlarının gönderdiği paralar ile ayakta durduğuna anımsatan YTB Başkanı, "Yurt dışına gitmek için bilet parası bulamayan bir ülkeden bugünlere geldik. Bugün Türkiye bazı devlet başkanlarına, Türkiye ziyaretleri için özel uçak yollar durumda." dedi.

Kanada’nın göçmenlerden oluşan bir ülke olduğunu anlatan Mehmet Köse, "Sizinle İskoçyalı veya İtalyan göçmen arasında bir fark yok. Bu ülkeye sonradan gelen herkes, bu ülkenin ortak sahipleridir. Siz de bu ülkenin vatandaşı ve onlar kadar sahibisiniz." diye konuştu.

Köse, İslam ve yabancı karşıtlığı konusunda şunları kaydetti:

"Almanya’da ‘Müslüman göçmen’ denildiğinde Türkler klişe.. Fransa’da mağribi Araplar, İngiltere’de İndo-Pakistan kökenliler, göçmen denince akla gelenler. Burada da ‘onların sorunu Araplarla, Türklerle bir sorunları yok’ gibi bir yanılgıya girmeyelim. Bugün sana yarın bana.. Kulağımızı kapatmayalım. Hani hep deriz ya, ‘susma sustukça sıra sana gelecek’ diye.. Bu anlamda bizim derneklerimize tavsiyemiz, yeni şartlara adapte olmaları ve asgari müştereklerde güç birliği yapmaları."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.