Yüksek Kolesterolü Olanların En Büyük Yardımcısı Diyet Ve Egzersiz

Yüksek Kolesterolü Olanların En Büyük Yardımcısı Diyet Ve Egzersiz
Başta kalp olmak üzere vücudumuzun birçok bölgesinde, ölümcül sonuçlar doğurabilecek damar tıkanıklığına yol açabilen yüksek kolesterolün diyet ve egzersizle kontrol altına alınabileceği, ilaç kullanı...

Başta kalp olmak üzere vücudumuzun birçok bölgesinde, ölümcül sonuçlar doğurabilecek damar tıkanıklığına yol açabilen yüksek kolesterolün diyet ve egzersizle kontrol altına alınabileceği, ilaç kullanımının gerekliliğine ise ancak uzmanların karar verebileceği belirtildi.

Kolesterol ilaçlarının gereksiz kullanımının hasta için zararlı sonuçlar yaratabileceğini kaydeden Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru, “İlaç kullanımındaki en önemli yanlış, sigarayı bırakma, diyet ve egzersizle kolesterolün ne kadar düşürülebileceği değerlendirilmeden hastanın ilaçla tedavi kapsamına alınmasıdır” dedi.

KOLESTEROL VÜCUDUMUZUN “OLMAZSA OLMAZI”

Uzm. Dr. İbrahim Doğru, kolesterolün, vücutta karaciğer tarafından birçok hücre ve hücre içi yapının bileşiminde yer alan, hormonlarda ve diğer vücut fonksiyonlarında önemli rol oynayan yapı taşı olduğunu, kolesterolün olmaması halinde sinir ve sindirim sistemi ile cinsel fonksiyonların olumsuz etkileneceğini bildirdi.

Özellikle çocukluk çağındaki beslenme kolesterolden zengin olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. İbrahim Doğru, “Özellikle bu dönemdeki kolesterol eksikliği gelişme bozukluğu ve zeka geriliğine yol açabilir. Ancak sağlıklı bir yaşam için kolesterol düzeyinin, olması gereken seviyede tutulması çok önemlidir” dedi.

"KOLESTEROL DEĞERLERİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR"

Kolesterol değerlerinin kabul edilebilir ölçülerde olmasının kişinin özelliğine göre değiştiğini söyleyen Uzm. Dr. İbrahim Doğru, şunları söyledi:

“Kalp hastalığı kanıtlanmış kişilerde, kötü huylu kolesterol (LDL) değeri 100’ün altında olmalıdır. Kalp hastalığı olmayan ancak yüksek risk faktörleri olan kişilerde de LDL değerinin 130’un altında olması hedeflenir. Kalp hastalığı olmayan ve risk faktörleri bulunmayan kişilerde HDL 60 veya üzerindeyse, LDL değerini 130’un altına indirmek gerekli değildir.”

"İYİSİ VAR, KÖTÜSÜ VAR"

Kolesterolün iyi huylu (HDL), kötü huylu (LDL) ve alt grupları olduğuna dikkat çeken Uzm.Dr.İbrahim Doğru, “Bunların seviyeleri ve birbirlerine oranı hastalık gelişiminde belirleyicidir. En önemli damar sertliği nedeni, İyi huylu kolesterolün düşük , kötü huylu kolesterolün yüksek olmasıdır. Pek çok parametre içinden en sık söz edileni kötü huylu kolesterol seviyesidir. Ancak kişinin total kolesterolü yüksek, bunun yanında iyi huylusu yüksekse, kötü huylusu için tedavi gerekmeyebilir” ifadelerine yer verdi.

"YÜKSEK KOLESTEROL KONTROL ALTINA ALINMALIDIR"

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru, kolesterol seviyesinin artışının, damar sertliği ve beraberinde kalp damar hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabileceğini, kolesterolün uygun seviyeye düşürülmesinin, damar sertliğinin kontrol altına alınmasında önemli bir yarar sağlayabileceğini söyledi.

“Damar sertliği yalnızca kalp damar hastalıklarında değil beyin, bacak, böbrek ile vücuttaki bütün damarlarda hasar oluşumuna yani damar tıkanmasına yol açabilir” diyen Uzm. Dr. İbrahim Doğru sözlerini, şöyle sürdürdü:

“Yüksek kolesterol tedavisinde hasta laboratuvar testleri ile birlikte kardiyoloji uzmanı tarafından yakın takipte olmalıdır. Tedavide ideal olarak hedeflenen kötü huylu kolesterolün by-pass olan veya koroner anjiyoplasti geçirenlerde, diyabet hastalarında ve 65 yaşın üstünde olan kadınlarda 100’ün altına düşmesidir.”

İLACIN GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR

Diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kolesterol seviyesi belli bir düzeye çekilemeyen hastalarda, ilaçla tedavinin gerekli olduğunu belirten Uzm. Dr. İbrahim Doğru, “Ancak bu durum kolesterolü normal seviyede olan kişiler için geçerli değildir. Kolesterol ilaçlarının yerinde ve doğru kullanımı çok önemlidir. Kolesterol yüksekliği tedavisi mutlaka yaşam şartlarındaki değişiklikle birlikte olmalıdır. Bu olmadan uygulanacak ilaç tedavisi iyi bir çözüm değildir. Etkili olan her ilacın da aynı değerlerde istenmeyen etkileri olabilir. Kolesterol ilaçlarının da binde bir oranında olan bazı yan etkileri bilinmektedir. Ancak ilaçların kesilmesi ile bu sorunlar ortadan kalkar ve kalıcı hasara neden olmaz” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.