"Yunanistan ile ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarabiliriz"

"Yunanistan ile ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarabiliriz"
İZTO Başkanı Demirtaş: - "Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşması mümkün"

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara yükselmesinin mümkün olduğunu belirtti.

İZTO'dan yapılan yazılı açıklamada, Demirtaş'ın, Yunanistan’ın yeni atanan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’yı ziyaret ettiği bildirildi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerle turizm ve ticaretin geliştirilmesine yönelik konuların ele alındığı ziyarette Demirtaş'ın, 1992 yılında oda başkanı olduğunda Yunanistan ile ticaretin 200 milyon dolar olduğunu söylediği belirtildi.

Oda olarak Yunanistan’a çok büyük önem verdiklerini, bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Demirtaş'ın, "Tabii ki çok büyük zorluklar da yaşadık. Gittiğimizde gümrüklerde saatlerce bekletildik, grubumuzdaki bazı kişiler alınmadı. Belediye başkanları ve valiler randevu vermedi, ama bu zorlukların hiçbirisine takılmadık. Biz birbirimize yakın iki milletiz." dediği aktarıldı.

- "Vize kalkarsa iki ülkenin turizmi daha da gelişir"

Açıklamaya göre Demirtaş, ziyarette şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki ticaret hacmi iyi bir noktaya ulaştı, ama 10 milyar dolara ulaşmamız mümkün. Adalarla çok iyi ilişkiler içindeyiz. Bugün geldiğimiz noktada hiçbir zorluk yaşamıyoruz. Vize konusunda geçmiş dönemdeki konsoloslarımız da bize yardımcı oldular. 2008 yılında yeşil pasaport ile ilgili vizesiz giriş imkanı sağlandı ve turizmde patlama yaşandı.

Kapıda vize sisteminin getirilmesiyle de ekonomik sıkıntı içindeki adalara katkı sağlandı. Bugün de vize konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Vizenin tamamen kalkmasıyla turizm daha da gelişecek, Yunanistan’daki otellerin doluluk oranı yüzde 90’a çıkacaktır. Biz komşumuz Yunanistan ile tüm ilişkilerimizi geliştirme konusunda bir misyon üstlendik. Sizin görev süreniz boyunca da bu konuda birlikte çalışma yapmak istiyoruz."

Açıklamada, Papoulia'nın da "Ticaret, ekonomi, kültür ve turizm alanında ilişkilerimizi ileriye taşımak istiyorum. Ülkelerimiz bir arada daha çok kazanabilir. Çünkü tarihimiz bir, adetlerimiz bir. Birlikte daha da ileriye gidelim. Bu kapsamda İzmir Ticaret Odası ile de çalışmak istiyorum. Sizin tecrübeleriniz bizim için çok önemli ve değerli." dediği belirtildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.