Yunanistan ve Avusturya arasında sığınmacı krizi

Yunanistan ve Avusturya arasında sığınmacı krizi
Avusturya’nın sığınmacı kriziyle ilgili tutumunu protesto eden grup, Avusturya'nın Atina Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı

ATİNA (AA) – Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Avusturya’nın Avrupa’daki mülteci kriziyle ilgili tutumunu protesto eden yaklaşık 250 kişilik grup, Avusturya Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı.

Kent merkezinde, ellerinde “Herkese açık sınırlar” yazılı pankartlarla Avusturya’nın ve yabancı misyon temsilcilerinin büyük bölümünün bulunduğu Vasilisis Sofias Caddesi'nde toplanan gruptakiler, daha sonra tarihi Monastiraki çarşısına kadar yürüdü.

Gösteri sonunda yapılan açıklamada, Avrupa’nın, bazı ülkelerin sığınmacı konusuyla ilgili tutumu nedeniyle biri dayanışma ve diğeri de ırkçılık ve yabancı düşmanlığı olan iki farklı görünümü bulunduğu bulunduğu ifade edilerek, “Onlar sınırları kapattıkça bizler kucaklarımızı açacağız” denildi.

Açıklamada, "Avrupa’da, açık ve konuksever kesim, Cenova Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeleri korumaya çalışırken, Hücum Kıtaları'nın aşırı sağ Avrupa’sı, NATO’nun da karışmasıyla göçmenleri ve mültecileri düşman ordusu gibi görüyor” ifadeleri kullanıldı.

Önceki gün Avusturya’nın inisiyatifiyle Viyana’da, Batı Balkan Ülkeleri Dışişleri ve İçişleri Bakanlarının katılımıyla sığınmacılar konusunda düzenlediği toplantıya Yunanistan’ı davet etmemesi, Atina ile Viyana arasında diplomatik gerginliğe neden oldu.

Viyana'daki toplantıya tepki gösteren Atina hükümeti, söz konusu toplantıyı “AB Sözleşmesi'ni ve mültecilerle ilgili uluslararası hukuku ihlal eden, Yunanistan’a karşı yapılmış dostça olmayan bir hareket olarak” değerlendirirken, Yunanistan’ın Viyana Büyükelçisi Hrisula Aliferi, Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın talimatıyla Atina’ya çağrılmıştı.

Yunan medyasında yer alan haberlerde ise iki ülke arasındaki krizin patlak vermesinin ardından görüşmelerde bulunmak üzere Atina’ya gelmek isteyen Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’ın bu talebinin Yunan hükümeti tarafından kabul edilmediği öne sürülmüştü.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.