Yunanistan'a Kaçan 8 Darbecinin İadesi 1 Aya Kadar Sonuçlanacak

Yunanistan'a Kaçan 8 Darbecinin İadesi 1 Aya Kadar Sonuçlanacak
Yunan hukukçular ve uluslararası ilişkiler uzmanları, FETÖ'nün darbe girişimine katıldıktan sonra askeri helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 askerin Türkiye'ye iadesine ilişkin sürecin, 2 hafta - 1 ay arasında sonuçlanacağını belirtti

Yunan hukukçular ve uluslararası ilişkiler uzmanları, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 askerin siyasi sığınma talepleri ve hukuki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan'ın önde gelen ceza hukukçularından Aleksandros Likourezos, "Ceza usul hukukunun belirlediği zaman çizelgeleri var, yani iade süreci 15-20 gün veya en geç bir ay içinde tamamlanabilir." dedi.

Likourezos, bu sürecin üç farklı kolu olduğunu belirterek, "Birincisi bugün başlayan ve ülkeye yasa dışı giriş ile alakalı olan kabahat suçu çerçevesinde olan dava. Suçlu bulunmaları halinde ise temyize başvurma hakları var. İkinci işlem tamamıyla idari usul alanında olan sığınma talebidir. Bu talep Kamu Güvenliği Bakanlığı yetkisinde bulunan birinci ve ikinci derecedeki iltica komisyonlarında görüşülecek. Talebin kabul edilmesi halinde iade süreçleri durdurulacak." ifadelerini kullandı.

Son aşama olan iade sürecinin bölge mahkemelerinden sonra Atina Yüksek Mahkemesine (Yargıtay) taşınacağını kaydeden Likourezos, "Burada iade talebinin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Talebin kabul edilmesi halinde nihai kararı Adalet Bakanı alacak. Yüksek Mahkemenin talebi reddetmesi halinde Adalet Bakanı müdahale edemez." değerlendirmesinde bulundu.

İade konusunda mahkemelerin talepleri, siyasi suçun içeriği ve ülkelerinde adil yargılanma veya işkence görme ihtimalleri bakımından inceleyeceğini anlatan Likourezos, bu hususların Yunanistan ve Türkiye'nin de taraf olduğu Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında olduğunu sözlerine ekledi.

-'Türkiye ile olan ilişkileri zedelemek istemiyorlar'


Yunan Avrupa ve Dış Politika Kurumu Genel Direktörü Thanos Dokos, konunun ceza hukuku tarafının kısa sürede sona ereceği öngörüsünde bulunarak, normal şartlarda göçmenler için sığınma taleplerinin yaklaşık iki ay aldığını ancak hükümetin hızlandırılmış bir prosedür izlemek istediğini söyledi.

Yunanistan'ın ilk tepkisinin askeri helikopteri geri göndermek olduğunu anımsatan Dokos, "Askerler konusunda hiç de mutlu değiller. Türkiye ile olan ilişkileri zedelemek istemiyorlar. Bunu da zaten belirttiler. Bir an önce kucaklarına düşen bu koru atmak isteyeceklerdir. Yunan tarafında Türkiye'nin isteğini yerine getirme konusunda bir iyi niyet mevcut." şeklinde konuştu.

Dokos, Atina'nın konunun hassasiyetini anladığına işaret ederek, "Bu durum Yunanistan'ın başına gelseydi onlar da aynı istekte bulunurdu. Ancak, Avrupa Birliği (AB) üyesi her ülke için bu işin bir prosedürü var. Türkiye bu konuda sabırlı olmalı. Fazla baskı kurmak pek yapıcı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Avukatların açıklamalarına göre askerler, darbe ile ilgileri olmadıklarını, İstanbul'daki yaralıları taşımak üzere helikopterde bulunduklarını ancak kendilerine ateş açılması üzerine can güvenliği sebebiyle Yunanistan'a iltica ettiklerini savundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.