Yunanistan'da Erken Seçimler

Yunanistan'da Erken Seçimler
SYRIZA lideri Çipras:

     ATİNA (AA) - Yunanistan'da, anamuhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, genel seçimlerle ülkenin "sayfa çevirdiğini" söyledi. 

Atina Üniversitesi önünde toplanan partililere hitap eden Çipras, "Halk ve ümit bugün tarih yazdı, egemen Yunan halkı bugün net, güçlü ve tartışılmaz bir talimat verdi. Yunanistan sayfa çeviriyor ve felaketi getiren kemer sıkma önlemlerini, otoriterliği ve beş yıllık acıyı  geride bırakıyor" dedi.    

Yarından itibaren çalışmaların başlayacağını, memorandumların bugün iptal edildiğini ve Troyka'nın geçmişte kaldığını belirten Çipras, "Tüm Yunanlıları temsil edecek bir hükümet kuracağız, vatanımızı yeniden inşa etmek için mücadele vereceğiz. Yeni hükümet, tüm AB halklarının ortak çıkarını göz önüne alarak adil ve karşılıklı yararı olacak bir çözüm için müzakereye gideceğiz" diye konuştu. 

Çipras, hükümetin ilk önceliğinin ülkenin kaybettiği onurunu geri alması olduğunu da vurguladı.

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, SYRIZA seçimi yüzde 8 farkla önde götürüyor.

- Aleksis Çipras-

Yunanistan'a AB ve IMF tarafından dayatıldığını ileri sürdüğü ekonomik kurtarma paketlerinin yeniden müzakere edilmesini savunan Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, 28 Temmuz 1974'te Atina’da doğdu. 1980'lerin sonlarında Yunanistan Komünist Gençlik Partisine katılan Çipas, 1990’lı yıllarda öğrenci hareketinde öncü rol oynadı, 1995'den 1997'ye kadar Yunanistan Ulusal Öğrenci Birliği Merkez Konseyinde seçilmiş temsilci olarak görev aldı.

Çipas, 1999'da Sinaspismos tis Aristeras Partisinin sekreterliğine, 2004’te de merkez komite üyeliğine  ve ardından genel başkanlığına seçildi. 2009'da milletvekili seçilmesinin ardından yeni oluşturulan Radikal Sol İttifak (SYRIZA) partisinin parlamento grup başkanlığı görevine getirilen Çipras, Sinaspismos Partisinin 2013’te dağılmasının ardından da SYRIZA genel başkanlığını üstlendi. Yunanistan’da, 2012’de yapılan genel seçimlerde, Çipras’ın liderliğini yaptığı SYRIZA, 2009’da yüzde 4,6 olan oy oranını yüzde 16,77’ye yükselterek ikinci parti oldu. Asıl mesleği inşat mühendisliği olan Çipras, evli ve iki çocuk babası.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.