Yunanistan'ın F-16 Uçaklarının Modernizasyonuna Abd'den Onay

Yunanistan'ın F-16 Uçaklarının Modernizasyonuna Abd'den Onay
ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan'a ait F-16 savaş uçaklarının 2,4 milyar dolara modernize edilmesini onaylama kararı aldı

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yunanistan'a ait F-16 savaş uçaklarının 2,4 milyar dolara modernize edilmesini onaylama kararı aldığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan yapılan açıklamada "Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan hükümetine F-16 uçaklarının F-16 Blok V konfigürasyonuna yükseltilmesi için muhtemel dış askeri satışına onay verme kararı aldı. Satışın tahmini bedeli 2 milyar 404 milyon dolardır. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı gerekli onay hakkında Kongre'yi 16 Ekim 2017 tarihinde bilgilendirdi." ifadelerine yer verildi.

Modernizasyon kapsamında, APG-83 ve AEASA radarlarının yanı sıra modüler görev bilgisayarları, çok fonksiyonlu ortak taktiksel görev ve bilgi dağıtım sistemleri ile dahili küresel navigasyon sistemlerinin bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu teklif edilen satış Avrupa'da ekonomik ve siyasi istikrar konusunda önemli bir NATO müttefikinin güvenliğini geliştirerek ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerine katkı sağlayacaktır. F-16'ların F-16 Blok V konfigürasyonuna yükseltilmesi Helenik Hava Kuvvetlerinin NATO'yu destekleme kabiliyetini artıracak ve NATO ile ABD ittifakıyla birlikte çalışabilir olmasını sağlayacaktır."

Açıklamaya göre, F-16'larda ileri düzey dost-düşman tanımlama sistemi olarak bilinen APX-126 yazılımı bulunacak, güvenli iletişim, ortak görev planlama sistemlerinin yanı sıra ileri düzey bireysel savunma sistemleri yer alacak. Ana yüklenici Lockheed Martin olacak.

ABD'de askeri satışlar, Savunma Bakanlığı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor. ABD Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki Silahlı Hizmetler Komitelerinin alınan satış kararlarına 30 iş günü içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.