YUNUS DİLİNDEN AŞK: “AŞK-I FENA”

YUNUS DİLİNDEN AŞK: “AŞK-I FENA”
“Hiç Aşkı Fena” isimli kitabıyla iyi bir çıkış yapan başarılı yazar, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu emekli öğretmen, birçok önemli ödüle sahip Neslihan Yerlikaya Özmaya ile yazarlığa dair her şeyi konuştuk.

Emine Şeyma Yıldız'ın Röportajı

“Hiç Aşkı Fena” isimli kitabıyla iyi bir çıkış yapan başarılı yazar, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu emekli öğretmen, birçok önemli ödüle sahip Neslihan Yerlikaya Özmaya ile yazarlığa dair her şeyi konuştuk. Yıllar önce tayin sebebiyle Konya’ya gelerek yerleşen Özmaya’dan Hiç Aşk-ı Fena’yı dinledik.

Bu yazarlık sevdası küçük yaşlardan beri süregelen bir serüven mi?

Evet, küçük yaşlarda şiir yazardım. Şair olan babam edebiyatla bu kadar yakından ilgilenmemi sağladı. Onun yönlendirmesi sayesinde bugünlere geldim. Emekli olduktan sonra kendimi tamamen edebiyata verdim. İlk önce “Gönülden Süzülenler” isimli bir şiir kitabı yazdım ve yayınlattım. Daha sonra “Hiç Aşk-ı Fena” isimli kitabımı yazdım. Şimdi de onun devamı niteliğinde olan “Aşk-ı Vefa” ismini verdiğim kitabı yazıyorum. Onun dışında Çanakkale ile ilgili bir roman yazıyorum.

sam_2708-(copy).jpg

Kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?

Eskişehir’de Yunus Emre ile ilgili bir roman yarışması yapılmıştı. Yarışmaya katılmak için kitap yazmaya başladım ama yetiştiremedim. Kitabı tamamlamak isterken tamamen değiştirdim ve geliştirdim. Ortaya çok güzel bir eser çıktı. Uğur Tuna Yayınları tarafından basılarak kitabımın tanıtımı iyi bir şekilde yapıldı.

Kitabınız basıldığında elinize ilk aldığınızda ne hissetmiştiniz?

Çok duygulanmıştım. Gönlümde ne birikmişse duygularım nağmelere dökülmüştü. Edebiyatla yatıp edebiyatla kalkan biri için bu en büyük mutluluk. Yazdığım o kitabı beni yüreklendiren, bu günlere getiren rahmetli babama ithaf ettim.

sam_2706-(copy).jpg

“ÖNCESİ HİÇLİK, SONRASI DİRİLİŞ”

“Hiç Aşk-ı Fena” isimli kitabınız neden bu kadar sevildi?

Mevlana ve Yunus Emre üçgeninden oluşan bir roman… Tasavvufi aşkı, aşkın sonsuzluğunu ve hiçlik makamını anlatıyor. İki yıllık bir araştırmanın sonucu olduğu için bu kadar iyi oldu. Evrensel bir aşkı anlattım ben o kitapta. Aşk Allah’ın insanları yaratırken onlara dağıttığı bir nur, varlığın temeli de sevgi zaten. Allah, Peygamberimizi yaratmak için insanlığı yaratmış. O yüzden derler ki, “Muhabbetten Muhammed oldu hâsıl, Muhammedsiz muhabbetten ne hâsıl.” Biz de o nurdan yaratıldığımız için aşk insanlara katre katre dağılmış. Evrendeki her şey aşkın eseri… İnsan sevgisiyle başlayan bir aşk daha derinlere gidilince manevi aşka götürebiliyor. Bu yolda kimi vazgeçiyor, kimi ise sonuna kadar mücadele ederek o manevi aşka ulaşıyor. O makama geldiğinde kendisini bir hiç olarak hissediyor. Damla deryaya karıştı mı deryanın bir parçası oluyor. Ve o deryanın içinde diriliyor. Yani öncesi hiçlik, sonrası diriliş... İkinci kitabımda da bu yüzden dirilişi ele alıyorum.

Şimdiden merak ettik doğrusu. Nasıl bir kitap bekliyor okurlarınızı?

Mevlana’dan yola çıkarak Tavus Baba’yı anlatacağım. Kitabın içinde büyük sürprizler olacak. Yazdığım aşkta eleştirme yok, hor görme yok. Rengi, dili, dini ne olursa olsun herkesi Yaradan’dan ötürü sevmeyi işliyorum.

sam_2719-(copy).jpg

“YUNUS EMRE İLHAM KAYNAĞIM”

Yazarken başka bir dünyaya yolculuk ediyor musunuz? Kendinizi kaptırıyor musunuz?

Ulaştığım bilgilerle yeni bir ufuk açtığımı düşündüğüm için büyük bir heyecan oluyor. Bazen öyle bir kaptırıyorum ki yazarken ağlıyorum. Aklıma bir anda gelenleri not alıyorum, unutmamak için. Hissederek yazıyorum.

İlham kaynağınız ne?

Yunus Emre’nin şiirleri en büyük ilham kaynağım…

Favori yazarlarınız hangileri?

Cengiz Dağcı, Cengiz Aytmatov, Sevinç Çokum, Tarık Buğra, Paola, Kahlo, Dan Braun, Tolstoy, Kemal Tahir, Peyami Safa, Emine Işınsu, Elif Şafak, Turgut Akman.

Şimdiye kadar okuyup da en beğendiğiniz kitaplar hangileri?

Leyla, Şu Çılgın Türkler, Diriliş, Sol Ayağım, Ferrari’sini Satan Bilge...

Bundan sonraki hedefleriniz neler?

Ölmeden önce bir iz bırakmak… Ben baya geç kaldım, daha çok kitap yazmak istiyorum.

tasavvufi-roman-yunus-dilinden-ask-(copy).jpgtasavvufi-roman-yunus-dilinden-ask-(copy).jpg

Buradan okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Okuyacakları kitabın kendilerine ne katacaklarını düşünsünler. Onlara yön verecek, bilgi birikimini artıracak kitap okusunlar. Kitap ile ilgili eleştirilerini bana yazarlarsa sevinirim.

Okurlarınız size nasıl ulaşabilirler?

Sosyal medyada facebook hesabım var, oradan ulaşabilirler.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.